Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednik NSi Matej Tonin (foto: Rok Rakun)
Predsednik NSi Matej Tonin | (foto: Rok Rakun)

Kot krščanski demokrati bodo Slovenijjo še naprej branili pred norimi idejami vlade

Slovenija | 19.10.2024, 16:54 Andrej Šinko

Nova Slovenija je v Škofji Loki pripravila volilni kongres stranke, na katerem je bil Matej Tonin potrjen za še četrti mandat na čelu NSi. Protikandidata ni imel, podprlo ga je 235 delegatov, kar je nekaj več kot 85 odstotkov. 39 glasovnic je bilo neveljavnih. Kongres je izvolil tudi organe stranke in sprejel več izjav o njenem nadaljnjem delovanju.

Tonin se je po izvolitvi delegatom in strankarskim kolegom zahvalil za zaupanje, ženi in družini pa ker ga podpirajo pri njegovem delu. Napovedal je, da bodo ključna prizadevanja stranke usmerjena v to, da pride do zamenjave oblasti, v ospredju pri njihovem delovanju pa bodo vedno interesi Slovenije. Prav tako je obljubil, da ne bodo pozabili, da so krščanski demokrati. V tej luči nameravajo braniti Slovenijo pred norimi idejami sveta in rešitvami sedanje vlade.

Kongres NSi
Kongres NSi © Rok Rakun

Kaj bodo prioritete delovanja?

onin se je v uvodnem nagovoru spomnil začetkov v stranki, pa tudi težkih trenutkov, ko je ta izpadla iz državnega zbora. Glede prihodnosti je optimističen, saj je NSi trenutno tretja najmočnejša sila v državnem zboru, ki natančno ve, kaj hoče. Ob tem je pozval k enotnosti in podpori njemu kot predsedniku stranke.

Tonin je spomnil, da ima NSi najboljši gospodarski in socialni program, ki pa ga zaradi tega, ker je bila v zadnjem obdobju v vladi le dve leti, ni uspela v zadostni meri uveljaviti. Zato je ključno, da se ga uveljavi v prihodnji vladi, saj bo le tako naša država »bolj uspešna, bolj prepričljiva, predvsem pa bomo vsi bolje živeli in imeli v žepih več«.

© Rok Rakun

Prvak NSi je opozoril, da so se v zadnjem obdobju razmere poslabšale na številnih področjih. Pri tem je omenil gospodarstvo, varnost, migracije, kjer da so nujne spremembe. Po besedah Tonina je treba prilagoditi zeleni prehod, a ne na način, da bi izgubili konkurenčnost. Ustrezno je treba urediti migracijsko politiko, ki bo spet vodila v normalno delovanja schengna. Prav tako je po besedah Tonina treba preprečiti izkoriščanje socialnih pravic, tako na evropski ravni kot v Sloveniji, da se bo delo spet splačalo.

Tonin: Desna sredina potrebuje sodelovanje

Zato so po besedah Tonina ključni tudi premiki na desni sredini, ki ji lahko uspe le, če bo modra in ne bo rušenja ter nagajanja med strankami, ampak sodelovanje v dobro države. V tej luči je stvari potrebno delati drugače kot v preteklosti. »Če se bomo znali osredotočiti na bistvo in ne bomo malenkostni, potem lahko iz teh razdrobljenih političnih sil na desni oblikujemo močno politično silo, ki bo skupaj s SDS v prihodnjih letih lahko oblikovala novo vlado.«

V nagovoru se je Tonin zavzel tudi za delovanje, ki bi vodilo k miru tako na Bližnjem vzhodu kot v Ukrajini, pa tudi za energetsko neodvisnost, ki jo Slovenija lahko doseže zgolj z izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne.

Na kongresu NSi sprejetih več kongresnih izjav

V Novi Sloveniji so se z več kongresnimi izjavami zavezali k prihodnjemu delovanju in nekaterim prioritetam. Tako so na primer s kongresno izjavo »Odgovor za prihodnost« obeležili deset let gospodarskega programa in predlagali ključne ukrepe za gospodarski uspeh Slovenije. Sprejeli so tudi socialni program stranke NSi za vsakega in za vse, ki kot ključne temelje socialne varnosti izpostavlja sistemske ukrepe na več področjih.

S kongresno izjavo o jedrski energiji pa so tej izrazili podporo in ključen pomen za energetsko neodvisnost Slovenije. V NSi tako podpirajo projekt izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne Krško in volivce pozivajo, naj na referendumu podprejo nadaljnje aktivnosti za njegovo izvedbo.

Zbrane nagovorili tudi vidnejši člani in nekateri gosti

Predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec je med drugim poudaril, da je NSi vedno bila za sodelovanje, kar se pa pod sedanjo vlado kaže za nemogoče, saj da z vsakim dejanjem razmere še poslabša. Ob tem pa je pozval tudi k predčasnim volitvam. »Menim, da so predčasne volitve in novo kostiturianje državnega zbor ključ, da se lahko v Sloveniji vzpostavi politika, ki ne izključuje in ima resen namen sodelovanja na vseh ravneh in dokaže, da zna ta politika bolje voditi našo državo.«


Vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj pa je poudaril, da so zgolj vrednotne krščanske demokracije temelj, da bo vsak človek upoštevan in spoštovan. »Te so garant za urejeno, uspešno družbo in prihodnost.«


Zbrane so nagovorili tudi gostje iz nekaterih držav. Prek videopovezave tudi predsednik Evropske ljudske stranke Manfred Weber, ki je spomnil, da je Evropska ljudska stranka okrepila moč v Evropi. Dobri rezultati na zadnjih volitvah pa da jih zavezujejo k še bolj trdemu delu, saj je stara celina pred številnimi izzivi na katere njeni prebivalci pričakujejo odgovore.

Slovenija
Duhovnik Sandi Koren (photo: splet) Duhovnik Sandi Koren (photo: splet)

V večnost je odšel duhovnik Sandi Koren

V večnost je danes ponoči odšel duhovnik Sandi Koren, je sporočil župnik v Mozirju Vinko Čonč. Dolgo so ga spremljale različne bolezni, astma, diabetes, leta 2018 so mu odkrili tumor v želodcu, ki ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...