Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Janez Cigler Kralj (foto: STA)
Janez Cigler Kralj | (foto: STA)

Cigler Kralj v pismu EP o atentatu na demokracijo

Slovenija | 24.09.2024, 15:32 Petra Stopar

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsoli poslal pismo, v katerem jo obvešča, da v Sloveniji prihaja do kršitve temeljnih ustavnih pravic parlamentarne manjšine in osnovnih demokratičnih standardov. Po oceni Cigler Kralja je ogrožena tudi vladavina prava, zato je Metsolo pozval, da o tem obvesti pristojni odbor Evropskega parlamenta in predlaga misijo za ugotavljanje dejstev v Sloveniji.

Vodja poslancev NSi je v pismu Evropskemu parlamentu zapisal, da se je v Sloveniji z nastopom vlade Roberta Goloba v državnem zboru začela erozija demokracije. Dejal je, da predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič skupaj s poslanci največje vladne stranke Gibanje Svoboda »preprečuje delovanje parlamentarnih instrumentov za nadzor izvršilne veje oblasti ter krši predpise za zasledovanje ozkih političnih interesov predsednika vlade«.

V NSi ne moremo in ne želimo mirno gledati, kako Robert Golob s svojimi političnimi in siceršnjimi partnerji v Sloveniji uzurpira vso oblast in ignorira vse institucije te države.

»Gibanje Svoboda s pomočjo koalicijskih strank pred našimi očmi izvaja atentat na demokracijo. V NSi na to opozarjamo že dolgo, ampak kljub našim opozorilom stvari ne gredo na bolje, nasprotno, te razmere se dramatično poslabšujejo,« je na novinarski konferenci dejal Cigler Kralj. Zato je po njegovih besedah edina pot, da o razmerah v Sloveniji in »napadu na demokratične institucije« opozori tudi Evropski parlament. V NSi po njegovih besedah verjamejo, da je tudi Slovenija del Evropske unije, ki temelji na demokraciji in vladavini prava, zato je bil kot opozicijski vodja poslanske skupine dolžan napisati omenjeno pismo in prvo pristojno ustanovo – Evropski parlament in njegovo predsednico – opozoriti, kaj se dogaja.

Ustava, zakoni in poslovniki so pri parlamentarnem delu v slovenskem državnem zboru postali mrtva črka na papirju. Poslanci ne vemo več, na katere določbe se še lahko zanesemo in na katere ne več.

Tako je v pismu med drugim navedel, da se premier in poslanci Svobode izmikajo zaslišanju Goloba pred preiskovalno komisijo o sumih političnega vmešavanja v delo policije. V pismu se sklicuje tudi na ravnanje predsednice Državnega zbora, ki ji v NSi očitajo kršenje poslovnika in dolgoletne parlamentarne prakse tako v primeru sklepa o priznanju Palestine tik pred evropskimi volitvami kot tudi v primeru ustanavljanja parlamentarne preiskave o energetiki. Metsolo je Cigler Kralj pozval, da o tem obvesti pristojni odbor Evropskega parlamenta in predlaga misijo za ugotavljanje dejstev v Sloveniji ter s tem pomaga »zagotoviti spoštovanje temeljnih državljanskih in političnih pravic ter osnovnih vrednot demokracije v tej državi«.

Spomnil je, da je v času prejšnje vlade, katere del je bila NSi, v Slovenijo iz Bruslja prišla ekspertna skupina, ki je preiskovala stanje na področju medijev. Na podoben način bi po mnenju Cigler Kralja lahko skupina strokovnjakov, politična skupina evropske ravni, v Slovenijo na pobudo opozicije prišla tudi tokrat, da preveri stanje demokratičnih standardov. Pričakuje, »da je to dovolj realna možnost«.

Slovenija
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...