Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Pastirček, simbol RTV Slovenija (foto: STA)
Pastirček, simbol RTV Slovenija | (foto: STA)

Prejeli smo odgovor RTV-ja v zvezi s prepovedanim intervjujem

Slovenija | 18.10.2024, 15:46 Marta Jerebič

Na RTV smo poslali novinarsko vprašanje, v čem naj bi voditeljica Pohoda za življenje Urša Cankar Soares, ki po odločitvi urednice informativnega programa Polone Fijavž ne sme nastopiti v oddaji "Intervju", rušila ustavo in, ali se jim zdi dopustno, da o tem, kaj je ali ni skladno z ustavo, odloča RTV Slovenija.

Na vprašanje pravzaprav niso odgovorili, zdaj se sklicujejo na to, da žanr intervju ni primeren za kontroverzne teme.

ODGOVOR RTV OBJAVLJAMO V CELOTI

Odgovor RTV na vprašanje: V čem naj bi Urša Cankar Soares rušila ustavo? Se vam zdi dopustno, da o tem, kaj je ali ni skladno z ustavo, odloča RTV Slovenija?

V skladu s Programskimi standardi RTV Slovenija ter Poklicnimi merili in načeli novinarske etike žanr intervju zaradi imanentne enostranskosti ni primeren za obravnavo kontroverznih tem, saj ne more razjasniti večplastne in kompleksne tematike.

V zasnovi oddaja Intervju ni namenjena polemiziranju in odpiranju razdvajajočih tem, saj ne omogoča soočenja različnih mnenj, ampak je bistvo oddaje predstaviti izredne in zanimive osebnosti in njihove opuse ter življenjske zgodbe.

V primeru, ko gre za izrekanje mnenj in stališč, ki so skrajna, kontradiktorna in posegajo v temelje družbene ureditve ali celo preizprašujejo z ustavo zagotovljene svoboščine, je intervju kot žanr uredniško neustrezna izbira.

Občinstvo javne televizije upravičeno pričakuje takšno uredniško načrtovanje programa, da bo zadeva obravnavana celovito in večplastno, kot to določajo Poklicna merila in načeli novinarske etike v točkah o nepristranskosti, uravnoteženosti in pravičnosti. Ustvarjalci so programske vsebine dolžni načrtovati odgovorno, z določitvijo fokusa, konteksta in žanra.

Ob tem Programski standardi RTV Slovenija izrecno določajo, da mora RTV za delovanje v javnem interesu in izpolnjevanje pričakovanj javnosti v svojih programih med drugim spoštovati Ustavo RS in temeljna demokratična načela.

Lep pozdrav,

Služba za komuniciranje RTV Slovenija

Ker na vprašanje niso odgovorili, smo znova prosili za odgovor in prosili za odgovor za dve dodatni vprašanji. Kakšen žanr je bil intervju z Jašo Jenullom in Niko Kovač, ki je bil opravljen v istem terminu in ali lahko na javnem mediju veljajo dvojni vatli za aktiviste različnih nazorov ...

O njihovih odgovorih vas bomo obvestili. 

Slovenija
Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...