Robert Božič
Robert Božič je urednik in voditelj na Radiju Ognjišče.
Vinogradništvo in vinarstvo zaradi pandemije novega koronavirusa zelo trpita. Povpraševanje in prodaja vin sta se skoraj ustavili. »Še vedno upam, da se bodo razmere vsaj malo sprostile decembra. Zavedam se, da moramo biti odgovorni, vsak od nas mora narediti svoje … Si ne dovolim, da bi kritizirali in jamrali. Poskušamo pa zdržati to preizkušnjo in iskati neke nove možnosti. Zelo intenzivno ramišljam tudi, kaj bi bila alternativa, če se takšni valovi pandemije še večkrat ponovijo,« je v oddaji Pogovor o povedal prodorni mladi vinogradnik Lojze Kerin.
»Ta prava goveja juha se kuha samo na drva!« »Če ne vre celo dopoldne, to ni ta prava župca!« Da skuhaš dobro govejo juho, moraš imeti velik lonec!« »V mesnici skoraj več ne najdeš mesa, ki bi bilo primerno za dobro juho!« »Ta mladi sploh ne znajo več skuhati goveje juhe!« »Ni bolj zdrave jedi za bolnike, kot je krepka domača juha!«
Dva praznika, ki me vsako leto znova in vsakič tudi na malo drugačen način izzivata, sta pred nami. V nedeljo bomo obhajali praznik vseh svetih, v ponedeljek pa vernih duš dan, ko bomo še posebej povezani v molitvi za vse naše rajne.
Še teden dni nas loči od konstitutivne seje sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, kar pomeni, da bodo dnevi, ki so pred nami minevali v iskanju kompromisov glede novega vodstva te največje kmečke stanovske organizacije. Nobena od sodelujočih list na volitvah 4. oktobra ni dobila potrebne večine, kar pomeni, da se zdaj preštevajo koalicije.
Najbolj nagovarjajoči trenutki vsakoletnega shoda kmetov pri zavetniku bl. A. M. Slomšku na Ponikvi so mašne prošnje in obred prinašanja darov. Prošnje vsako leto pripravijo kraljice in princese, darove pa z osrednjima, kruhom in vinom, hvaležno prinesejo kmetice in kmeetje iz vseh slovenskih pokrajin.