Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
V požaru, ki je danes med mašo izbruhnil v koptski cerkvi v egiptovski prestolnici Kairo, je umrlo najmanj 41 ljudi. (foto: dpa/STA)
V požaru, ki je danes med mašo izbruhnil v koptski cerkvi v egiptovski prestolnici Kairo, je umrlo najmanj 41 ljudi. | (foto: dpa/STA)

Požar v cerkvi v Egiptu: Umrlo 41 koptskih kristjanov

Novice | 14.08.2022, 20:50 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

V požaru, ki je dopoldne med mašo izbruhnil v koptski cerkvi v Gizi v Kairu, je umrlo najmanj 41 ljudi, še 14 pa jih je ranjenih, poročajo egiptovske oblasti. Požar je po zadnjih podatkih povzročila napaka na električni napeljavi oziroma kratek stik, poročanje tiskovnih agencij povzema STA.

Požar je izbruhnil v koptski cerkvi Abu Sifin v delavskem okrožju Imbaba na zahodni strani Nila. Iz egiptovskega notranjega ministrstva, ki vodi preiskavo dogodka, so sporočili, da so "forenzični dokazi pokazali, da je za izbruh požara požar kriva napaka v klimatski napravi v drugem nadstropju cerkve".

Vaticannews poroča, da so ognjeni zublji in gost dim blokirali vhod v cerkev, v kateri je bilo pri bogoslužju v več nadstropjih zbranih okoli 5000 ljudi, kar je ob begu pred dimom in zublji povzročilo stampedo. V požaru se je poškodovalo tudi pet pripadnikov civilne zaščite.

Kmalu po dogodku je egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi na svoji Facebook strani zapisal, da je "mobiliziral vse državne službe, da bi zagotovil celovito ukrepanje".Vodji koptske cerkve v Egiptu, papežu Tavadrosu II. pa je izrekel sožalje.

Novice
Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...