Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
V požaru, ki je danes med mašo izbruhnil v koptski cerkvi v egiptovski prestolnici Kairo, je umrlo najmanj 41 ljudi. (foto: dpa/STA)
V požaru, ki je danes med mašo izbruhnil v koptski cerkvi v egiptovski prestolnici Kairo, je umrlo najmanj 41 ljudi. | (foto: dpa/STA)

Požar v cerkvi v Egiptu: Umrlo 41 koptskih kristjanov

Novice | 14.08.2022, 20:50 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

V požaru, ki je dopoldne med mašo izbruhnil v koptski cerkvi v Gizi v Kairu, je umrlo najmanj 41 ljudi, še 14 pa jih je ranjenih, poročajo egiptovske oblasti. Požar je po zadnjih podatkih povzročila napaka na električni napeljavi oziroma kratek stik, poročanje tiskovnih agencij povzema STA.

Požar je izbruhnil v koptski cerkvi Abu Sifin v delavskem okrožju Imbaba na zahodni strani Nila. Iz egiptovskega notranjega ministrstva, ki vodi preiskavo dogodka, so sporočili, da so "forenzični dokazi pokazali, da je za izbruh požara požar kriva napaka v klimatski napravi v drugem nadstropju cerkve".

Vaticannews poroča, da so ognjeni zublji in gost dim blokirali vhod v cerkev, v kateri je bilo pri bogoslužju v več nadstropjih zbranih okoli 5000 ljudi, kar je ob begu pred dimom in zublji povzročilo stampedo. V požaru se je poškodovalo tudi pet pripadnikov civilne zaščite.

Kmalu po dogodku je egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi na svoji Facebook strani zapisal, da je "mobiliziral vse državne službe, da bi zagotovil celovito ukrepanje".Vodji koptske cerkve v Egiptu, papežu Tavadrosu II. pa je izrekel sožalje.

Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.