Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Boji ob jedrski elektrarni Zaporožje ob ruskem zavzetju (foto: Twitter)
Boji ob jedrski elektrarni Zaporožje ob ruskem zavzetju | (foto: Twitter)

Guterres: »Vsak napad na jedrsko elektrarno je samomorilski!«

Novice | 08.08.2022, 13:38 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Ukrajinska jedrska agencija Energoatom trdi, da Rusi "izsiljujejo ves svet" z grožnjami, da bodo razstrelili jedrsko elektrarno Zaporožje. V objavi na omrežju Telegram, ki jo citira BBC, opozarjajo da ruski generalmajor Vasiliev, vodja ruskih sil za radiacijsko, kemično in biološko obrambo trdi, da so »minirali vse pomembne objekte te jedrske elektrarne.«

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes pozval, naj se mednarodnim inšpektorjem omogoči dostop do nuklearke v Zaporožju, medtem ko Ukrajina in Rusija druga drugo obtožujeta obstreljevanja največje evropske jedrske elektrarne.

Guterres je danes na novinarski konferenci v Tokiu obsodil napade na jedrsko elektrarno, ne da bi za to obtožil katero od sprtih strani. "Vsak napad na jedrsko elektrarno je samomorilski. Podpiramo prizadevanja za vzpostavitev pogojev za stabilizacijo elektrarne," je dodal.

Njegovi komentarji so sledili obisku v Hirošimi, kjer je v soboto spregovoril na spominski slovesnosti ob 77. obletnici napada z atomsko bombo. "Priča smo radikalizaciji geopolitičnih razmer, zaradi česar nevarnosti nove jedrske vojne ne moremo zanemariti," je še dejal Guterres.

Medsebojno obtoževanje

Moskva in Kijev se medtem medsebojno obtožujeta za zadnje napade na elektrarno v Zaporožju, zaradi katerih je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) opozorila na "zelo realno nevarnost jedrske katastrofe".

Direktor IAEA Rafael Grossi je sicer že junija želel obiskati elektrarno pod ruskim nadzorom, vendar je Ukrajina to potezo takrat ostro kritizirala, saj je menila, da bi lahko legitimizirala rusko okupacijo.

Zelenski: Rusija izvaja "jedrski teror"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj Rusijo znova obtožil napadov in tega, da izvaja "jedrski teror". Ruske sile naj bi namreč na območju elektrarne skladiščile orožje in od tam vršile napade na okoliške ukrajinske položaje ter civile cilje.

Ruske sile so elektrarno v Zaporožju zavzele v začetku marca, vendar jo še vedno upravlja ukrajinsko osebje, samooklicane proruske oblasti na tem območju pa po drugi strani trdijo, da so ukrajinske sile območje v okolici elektrarne večkrat zadele z raketami. Trditev z obeh strani sicer ni mogoče neodvisno preveriti, opozarja BBC.

Novice
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...