Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Spravilo posekanih dreves med požarom na goriskem Krasu (foto: Rosana Rijavec/STA)
Spravilo posekanih dreves med požarom na goriskem Krasu | (foto: Rosana Rijavec/STA)

Hitijo s spravilom požganega lesa

Kmetijstvo | 05.08.2022, 09:04 Robert Božič

Na Krasu so začeli odstranjevati lesno biomaso, ki je ostala po obsežnem julijskem požaru in bi lahko bila netivo za nove požare. Delo so zaupali družbi Slovenski državni gozdovi, ki ima do 20. avgusta čas, da odstrani skupno okrog 5000 kubičnih metrov v požaru poškodovanega lesa. Zasebni lastniki lahko svoj les do 8. avgusta odstranijo sami.

Če tega ne morejo ali ne želijo storiti, pa bo to v njihovem imenu storila družba Slovenski državni gozdovi, ki bo nato les prodala in izkupiček razdelila prizadetim zasebnim lastnikom, pravi Miha Zupančič, vodja gozdarstva v tej družbi.

Sredstva od prodaje bodo nakazali lastnikom

»Les bomo poskušali v čim večji meri izdelati in ga presortirati, da dobimo iz njega čim višji izplen. Je pa glede na požar večji del te lesne mase poškodovan, tako da pričakujemo, da bomo tudi večji del te lesne mase predelali v sekance. Preostali tehnični les, kar se ga bo dalo, bomo poskušali izdelati in tudi prodati kot tak, sredstva oziroma donos iz prodaje pa bomo nakazali lastnikom v skladu z oceno oziroma z razdelilnikom, ki ga bo pripravil Zavod za gozdove,« še pojasnjuje Zupančič.

Po posamezni parceli bo torej nek ključ, na podlagi katerega se bodo potem ta sredstva delila lastnikom.

Predlog sanacijski načrt bo predstavljen tudi javnosti

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zatrjujejo, da bo do 1. oktobra izdelan sanacijski načrt. Njegovo pripravo so zaupali Zavodu za gozdove in ostali gozdarski stroki.

Direktor Janez Logar pravi: »Od slovenske vojske v nekaj dneh pričakujemo letalske posnetke požarišča. To so posnetki visoke resolucije, ki nam bodo omogočali tudi bolj natančno izdelavo sanacijskega načrta.«

Logar še dodaja, da bodo sanacijski načrt v fazi osnutka predstavili tudi javnosti in tako zbrali pobude in predloge, ter tiste, za katere bodo menili, da so primerni, tudi v vključili v sam sanacijski načrt.

Ocena škode znana do 1. septembra

Po prvih ocenah je bilo uničenih okoli 3600 hektarjev gozdov in drugih zemljišč. Pogoreli so predvsem borovi gozdovi, nekaj med njimi je tudi različnih listavcev. Zavod za gozdove Slovenije je že začel z ocenjevanjem škode po požaru, ki bo trajalo do 31. avgusta.

Obisk državnega sekretarja Darija Krajčiča na pogorišču in ogled dela.
Obisk državnega sekretarja Darija Krajčiča na pogorišču in ogled dela. © MKGP

Med posekanimi drevesi je veliko črnega bora, ki je zaradi visoke vsebnosti smole kot sekanec neprimeren za uporabo v domačih pečeh ognjišča, saj lahko onesnaži dimnike in celo zaneti dimniški požar, so še opozorili pristojni.

.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...