Nataša Ličen
Nataša Ličen je voditeljica na Radiu Ognjišče.
V avstrijskem Salzburgu bo konec letošnjega januarja tridnevni bienalni sejem, poimenovan Monumento. Sejem je odlična priložnost čezmejnega sodelovanja restavratorjev in konservatorjev. Razstavljavci in obiskovalci, ki jih to področje zanima in se mu posvečajo, dobijo vpogled v vire in dobre rešitve konserviranja spomenikov, saj sejem nudi izmenjavo strokovnih znanj o ravnanjih z artefakti kulturne dediščine v Srednji Evropi, kjer se temu področju posveča veliko skrbi.
Na radiu Ognjišče smo praznično vzdušje Svetega večera gradili s številnimi gosti, različnih starosti in življenjskih zanimanj. Privoščili smo si, ob sicer obilju praznične glasbe, tudi bogato bero misli in razmišljanj. Pri pogovorih z gosti nas je vodilo upanje, želja po lepem, po sočloveku, po Bogu. Zakaj? Velikokrat smo obdani s sencami in v sodobnem času se prepoznava trend površinskega prekrivanja teh senc s tako imenovanim veselim decembrom. Sveti večer je povsem nasproten omenjenemu, vsrka nas vase, z vsem, kar je in kar se v njem godi.
Verovanje in duhovnost sta najbolj zahtevni stvari za človeka, ker nas presegata, ker sta skozi vso zgodovino na robu človeške zmogljivosti. Na teh področjih vseskozi samo tipamo. Zato je bilo v vseh časih na področju družbe, sožitja in poštenja (ob dobrem) veliko slabega in zmotnega. Toda še nikoli v zgodovini človeka verovanje in duhovnost nista bila tako brez vrednosti kot v današnjem sekulariziranem svetu.
V Prešernovi dvorani slovenske akademije znanosti in umetnosti so v sredo, 16. decembra, počastili petinsedemdeseti življenjski jubilej Nika Grafenauerja. Pesniku, prevajalcu in akademiku so se poklonili njegovi prijatelji, kolegi in sodelavci založbe Mladinska knjiga, s katero je sodeloval polnih triindvajset let.
Od petih nominiranih knjig je na letošnjem Knjižnem sejmu dobila veliko nagrado knjiga Kuhinja v dvoje. Knjiga je nastajala štiri leta. Prepriča z oblikovanjem in vsebino, njena mala jezikovna posebnost je, da v njej avtorji nagovarjajo v prelepi dvojini, ki nam jo nudi slovenščina. Nagrada avtorjem daje potrditev, da se splača verjeti in vlagati v svojo idejo. Nihče od njih ni profesionalni kuhar ali oblikovalec, fotograf. Z vsemi omenjenimi področji, ki so potrebna za izdelavo knjige, so se avtorji srečevali na nek drug način, ne zgolj amatersko, morali so pristopiti profesionalno, želeli so narediti najboljše in se na tej poti tudi veliko naučili. Delo je vsekakor obrodilo sadove in knjigo priporočamo v branje in predvsem v uporabo.