Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko

Nataša Ličen

Nataša Ličen je voditeljica na Radiu Ognjišče.

  • Jezuit p. Silvo Šinkovec (photo: ARO)
    04.02.2015, 08:41

    Ob tem otroku se bodo razodele misli mnogih src

    Vsako življenje je dar in je dano od Boga. Drugače ne more biti. Zato se zahvaljujmo zanj in cenimo ter spoštujmo vsakogar. Pomagajmo si na poteh skozi življenje. Na nič se ne moremo povsem zanesti, razen na Boga. On je naše edino upanje. Ob stiskah je naša skala, zavetje, in pribežališče. To je temeljno prepričanje. Vezi, navezanosti, materialne dobrine, načrti in podobno so dragoceni, ampak vse to ni absolutno in ni tako pomembno, kot na dnu srca popolna prepuščenost Bogu. V tvojih rokah Bog je moje življenje, zato se ti pustim voditi. S temi mislimi je ob minulem prazniku Jezusovega darovanja, svečnici, začel razmišljanje v februarski Radijski katehezi jezuit p. Silvo Šinkovec.

  • Go. Rina Klinar (photo: Izidor Šček)
    02.02.2015, 11:52

    Rina Klinar: Če bi gledali samo na razlike, bi spregledali pomembne stične točke, ki jih je mnogo

    Na Radiu Ognjišče smo v zadnjo januarsko oddajo Naš gost povabili Rino Klinar, dolgoletno direktorico Radia Triglav, ki je bila v letih od 1994 do 1996 ministrica za delo, družino in socialne zadeve. Prizadevna je v Združenju za boj proti raku dojk Europa Donna. Sodeluje pri ohranjanju in zapisovanju spominov na življenje v Plavškem Rovtu, kjer živi z družino in za to delo je prejela tudi priznanje.

  • Je Amerika res dežela sanj in za koga? (photo: ARO)
    30.01.2015, 10:16

    Amerika je povsem drug svet, želimo da prodira k nam?

    Kakšna je resnica o tej deželi obljubljenih sanj, je to res svet nepredstavljivih priložnosti, kjer se cedita med in mleko, kjer vsak skoraj lahko počne, kar se mu zahoče? Je to stereotip ali resničnost? Kaj iz Amerike prodira v našo realnost in kako to vpliva na evropsko kulturo in predvsem na življenja ljudi stare celine? To je le nekaj vprašanj, ki so vodila na pot čez Atlantik mlada ustvarjalca, izobražena v filmski govorici, tudi provokativno usmerjena, kar je skoraj pogoj, če sta hotela posneti iskren in verodostojen »odtis« ameriške družbe. Projekt sta v celoti financirala sama in kar je nastalo koga osupne ali pa tudi ne, pravi svetovalec za film Peter Milovanovič Jarh, ki je bil naš sogovornik v Dijaški oddaji, in v kateri smo se pogovarjali o omenjenem filmu. Amerika je drugačna resničnost, povsem drug svet. Naš namen v Dijaški oddaji je, prebuditi zdravo kritičnost, s katero se odgovorno odločamo, kaj bomo gledali, komu bomo namenjali pozornost in s tem prevzeli avtonomnost lastnega odločanja o vplivu družbe na našo realnost. Tudi v naših medijih velikokrat zasledimo neprimerne vsebine, ki pa jih pre-mladi gledajo, berejo, poslušajo brez kritičnega predznanja. Bomo prevzeli odgovornost, ko nam v prihodnje kaj ne bo všeč?

  • Dr. Jože Ramovš in voditeljica Nataša Ličen (photo: Matjaž Merljak)
    27.01.2015, 20:00

    Učimo se prižiganja luči na ljudeh

    V januarski oddaji Za sožitje smo s prof. dr. Jožetom Ramovšem govorili o možnostih, kako oblikovati lep pogovor tudi s tistimi, ki do nas niso prijazni. Tovrstno komuniciranje je lahko zelo naporno. Hitro lahko obupamo, se vdamo, prekinemo stik in podobno, kar ni najboljša pot. Kaj lahko naredimo drugače?

  • Vlasta Grašek (photo: Mkgp)
    27.01.2015, 13:55

    Kranjska klobasa zašpiljeno dobra in zdaj tudi zaščitena

    Slovenija je na ravni EU zaščitila tudi kranjsko klobaso, ki je že 22. slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji, od tega jih enajst nosi "zaščiteno geografsko označbo", kar pomeni, da morajo biti izdelani, predelani ali pripravljeni na določenem geografskem območju, imeti pa morajo sloves, lastnosti in kakovost, ki so odraz značilnosti tega geografskega območja - na primer podnebja, vetra, tradicionalnega načina pridelave in podobno. Med ostalimi zaščitenimi proizvodi so še Kraški med, Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Bovški sir, Piranska sol, Kraška panceta, Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec, Šebreljski želodec, Ptujski lük, Kraški pršut, Kraški zašink, Štajersko prekmursko bučno olje, Slovenski med, Prekmurska šunka, Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi in Prekmurska gibanica.