Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Skatehezajmo se, to soboto na Rakovniku in Don Bosko na Expu

Slovenija | 14.05.2015, 15:08 Nataša Ličen

Na Rakovniku bo to soboto, 16. maja, zanimiv dogodek za animatorje oratorijev, ki se pripravljajo na letošnji oratorij. Že naslov je poseben in pritegne, Skatehezajmo se. Ste za?

Kateheza je tisti del oratorija, ki nas loči od ostalih poletnih taborov in otrokom daje nekaj več. Otroke bogati in vzgaja za prave vrednote. Pa znamo pripraviti zanimive in dobre kateheze? Se zavedamo, da je lahko kateheza vse, kar počnemo na oratoriju? Pridite vsi, animatorji, voditelji in duhovni asistenti, da bomo skupaj našli odgovore in rešitve in se ob tem zabavali, družili in spoznavali, so v vabilu zapisali organizatorji župnije Don Bosko z Rakovnika.

http://www.donbosko.si/skatehezajmo-se

Več izveste v pogovoru, ki smo ga za Radio Ognjišče posneli z Žigo Rozino, Rokom Rojkom in Boštjanom Jamnikom.

Paviljon DonBoskove hiše na Expu v Milanu
Paviljon DonBoskove hiše na Expu v Milanu © Donbosko.si

Na letošnji svetovni razstavi Expo v Milanu s paviljonom »Don Boskov dom« sodeluje tudi salezijanska družina. Na Expu je to edini paviljon, ki nosi ime po osebi, še več, po svetniku in predstavlja versko združenje, ne pa države, organizacije ali podjetja. Udeležba ne bo predstavlja le spomina na dvestoletnico don Boskovega rojstva, temveč bo služila dejavnemu sodelovanju salezijanske družine pri temah na Expu.

Salezijanska družina, prisotna kot udeleženka civilne družbe, v skladu s svojo zgodovino in karizmo prinaša na Expo, katere glavni moto je »Hrana za planet, energija za življenje«, zavedanje kulturne in izobraževalne vrednosti z lastnim prispevkom »Vzgajati mlade, energija za življenje«.

Salezijanska navzočnost na tem dogodku svetovnih razsežnosti želi potrditi, da je za okoljsko trajnost in prihodnost planeta treba postaviti na vzgojo in na mlade. Na razstavi bodo predstavljeni »učinki salezijanskega vzgojnega sistema, zahvaljujoč pričevanjem tistih, ki so živeli in odraščali v svetnikovi šoli: nekdanji gojenci in gojenke, poslovneži in vzgojitelji, učitelji in politiki, moški in ženske z vseh petih celin. Pokazali bodo, kako se ta vzgojni model po svetu vsakodnevno uresničuje v korist mladih in za njihov napredek.«

Don Bosko ima tudi po 200-letnici rojstva še marsikaj ponuditi staršem in vzgojiteljem, mednarodni in civilni družbi ter v središče postaviti osebno in skupno skrb za mlade generacije. Celostna človeška in duhovna vzgoja mladih, kar je osnovni namen salezijanskega vzgojnega modela po vsem svetu, je bistveno orodje za premagovanje skrajne revščine in vseh novih oblik revščine ter doseganje človekovega pravičnega in trajnostnega razvoja.

V septembru 2015 bodo potrdili Razvojno agendo za obdobje po letu 2015 in salezijanska družina želi s sodelovanjem na Expo 2015 dejavno sodelovati pri nadaljevanju razvoja milenijskih ciljev.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.