Mirjam Judež
Mirjam Judež skrbi, da nekatere zanimive oddaje lahko tudi preberete.
V teh dneh je zelo živahno na podeželju: sajenje koruze, krompirja, soje, setev stročnic, sončnic … V Svetovalnici smo gostili mag. Jožeta Moharja iz semenarske hiše Agrosaat, s katerim se je pogovarjal Robert Božič. Mag. Mohar: »Naravo moramo spoštovati. V zadnjih letih smo se naučili, da če je ne spoštujemo, nas tudi ona kaznuje. Stari ljudje so se za setev ravnali po svetnikih, zdaj pa pogledamo dolgoročne vremenske napovedi na internetu.«
Knjižnice so znova odprte in še bolj dosegljive. Ob svetovnem dnevu knjige smo se pogovarjali o pobudah in projektih, ki jih je po knjižnicah vse več. Z njimi ohranjajo bralno kulturo. Naša gostja v Svetovalnici je bila Veronika Rijavec Pobežin, vodja Službe za delo z uporabniki in posebne zbirke v Mestni knjižnici Ljubljana. Z njo se je pogovarjala Nataša Ličen.
Kaj pomeni odgovorno pitje alkohola? Večina si predstavlja, da nekaj spije in potem ne vozi ali se dogovorijo, da bo vozil tisti, ki ni pil. Odgovorno pitje bi bilo lahko tudi, da se ga dotični ne napije preveč … Je res potrebno nazdravljanje z alkoholom? Bi lahko namesto s šampanjcem novemu letu nazdravili s kozarcem domačega soka? Marsikdo si tega ne predstavlja, ampak gre! V Svetovalnici smo na Dan brez alkohola gostili Roka Zaletela z NIJZ: »Nobene znanstvene razlage ni, ki bi pritrjevala, da je pitje alkohola kakorkoli koristno. Vsako pitje alkohola predstavlja tveganje, priporočam čim manj alkohola, nič alkohola pa je najpametnejša izbira.« Pogovor je vodil Blaž Lesnik.
O prihodnosti rudnika Velenje smo govorili z generalnim direktorjem Premogovnika Velenje dr. Janezom Rošarjem in direktorjem Alešem Logarjem. Nekje v 20 letih se obeta zaprtje Premogovnika. Kaj to pomeni za oskrbo z električno energijo, za zaposlene v rudniku, gospodarstvo, lokalno skupnost? Pogovor je vodil Blaž Lesnik.
V Svetovalnici smo gostili enega prvih mojstrov sodobne kuhinje - Janeza Bratovža. »Ko je prišel drugi val epidemije, sem se odločil, da bom odprl spletno trgovino. Nedavno so nas poklicali iz Hoferja, kjer bodo na voljo moji izdelki že pred prvomajskimi prazniki. Koronski časi prinašajo nove izzive, delamo nove jedi za pokoronsko obdobje, vztrajno se je treba učiti, razmišljati in ne odnehati.« Skupaj s chefom smo podali nekaj namigov, kako na naših domačih štedilnikih in v pečicah skuhati, speči čim bolj okusne jedi. Pogovor je vodila Tanja Dominko.