Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Mirjam Judež

Mirjam Judež skrbi, da nekatere zanimive oddaje lahko tudi preberete.

  • Nakaljen krompir prej in bolje uspeva, je pa z nakaljevanjem nekaj dela (photo: Rebeca G. Sendroiu / Unsplash)
    27.04.2021, 19:06

    Ta pa ima krompir!

    V teh dneh je zelo živahno na podeželju: sajenje koruze, krompirja, soje, setev stročnic, sončnic … V Svetovalnici smo gostili mag. Jožeta Moharja iz semenarske hiše Agrosaat, s katerim se je pogovarjal Robert Božič. Mag. Mohar: »Naravo moramo spoštovati. V zadnjih letih smo se naučili, da če je ne spoštujemo, nas tudi ona kaznuje. Stari ljudje so se za setev ravnali po svetnikih, zdaj pa pogledamo dolgoročne vremenske napovedi na internetu.«

  • Branje je intimna izkušnja, ki jo vsak doživlja na svoj način. (photo: Eliott Reyna / Unsplash)
    23.04.2021, 11:59

    Pravica bralca je zaspati s knjigo

    Knjižnice so znova odprte in še bolj dosegljive. Ob svetovnem dnevu knjige smo se pogovarjali o pobudah in projektih, ki jih je po knjižnicah vse več. Z njimi ohranjajo bralno kulturo. Naša gostja v Svetovalnici je bila Veronika Rijavec Pobežin, vodja Službe za delo z uporabniki in posebne zbirke v Mestni knjižnici Ljubljana. Z njo se je pogovarjala Nataša Ličen.

  • Mora biti druženje, praznovanje res povezano z alkoholom? (photo: Wil Stewart / Unsplash)
    22.04.2021, 11:57

    V povprečju na leto Slovenec popije 11 litrov čistega alkohola

    Kaj pomeni odgovorno pitje alkohola? Večina si predstavlja, da nekaj spije in potem ne vozi ali se dogovorijo, da bo vozil tisti, ki ni pil. Odgovorno pitje bi bilo lahko tudi, da se ga dotični ne napije preveč … Je res potrebno nazdravljanje z alkoholom? Bi lahko namesto s šampanjcem novemu letu nazdravili s kozarcem domačega soka? Marsikdo si tega ne predstavlja, ampak gre! V Svetovalnici smo na Dan brez alkohola gostili Roka Zaletela z NIJZ: »Nobene znanstvene razlage ni, ki bi pritrjevala, da je pitje alkohola kakorkoli koristno. Vsako pitje alkohola predstavlja tveganje, priporočam čim manj alkohola, nič alkohola pa je najpametnejša izbira.« Pogovor je vodil Blaž Lesnik.

  • Optimalna letnica zaključka obratovanja Premogovnika Velenje je med letoma 2038 in 2042, dejansko pa je to stvar politične odločitve. (photo: rlv.si)
    21.04.2021, 12:09

    Kakšna bo usoda Premogovnika Velenje?

    O prihodnosti rudnika Velenje smo govorili z generalnim direktorjem Premogovnika Velenje dr. Janezom Rošarjem in direktorjem Alešem Logarjem. Nekje v 20 letih se obeta zaprtje Premogovnika. Kaj to pomeni za oskrbo z električno energijo, za zaposlene v rudniku, gospodarstvo, lokalno skupnost? Pogovor je vodil Blaž Lesnik.

  • Gost v našem studiu je bil kuharski mojster Janez Bratovž, ki bo jutri kuhal za grško predsednico, ki se bo mudila na obisku v Sloveniji. (photo: Tanja Dominko)
    20.04.2021, 14:04

    Chef Janez Bratovž: »Hrana se mora kuhati počasi, z ljubeznijo, kar se čuti tudi na okusu.«

    V Svetovalnici smo gostili enega prvih mojstrov sodobne kuhinje - Janeza Bratovža. »Ko je prišel drugi val epidemije, sem se odločil, da bom odprl spletno trgovino. Nedavno so nas poklicali iz Hoferja, kjer bodo na voljo moji izdelki že pred prvomajskimi prazniki. Koronski časi prinašajo nove izzive, delamo nove jedi za pokoronsko obdobje, vztrajno se je treba učiti, razmišljati in ne odnehati.« Skupaj s chefom smo podali nekaj namigov, kako na naših domačih štedilnikih in v pečicah skuhati, speči čim bolj okusne jedi. Pogovor je vodila Tanja Dominko.