Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
V vrtovih pobiramo (in znova sadimo) stročji fižol, kumare, pa tudi paradižniki so vse bolj rdeči. Tudi rumeni.  (foto: Nadine Primeau / Unsplash )
V vrtovih pobiramo (in znova sadimo) stročji fižol, kumare, pa tudi paradižniki so vse bolj rdeči. Tudi rumeni. | (foto: Nadine Primeau / Unsplash )

Miša Pušenjak in težave na naših vrtovih

Svetovalnica | 02.08.2021, 14:45 Mirjam Judež

V vrtnarsko obarvani Svetovalnici je Miša Pušenjak, specialistka za pridelavo vrtnin in okrasnih rastlin, odgovarjala na vprašanja naših poslušalk in poslušalcev: »Letošnje vreme je zelo naporno že za nas, ljudi, ker nas precej utruja, kako šele utruja rastline, ki se ne morejo umakniti pred vročino in boriti z nizkimi temperaturami.« Padavine so terjale svoj davek, na vrtu imamo bolezni in škodljivce. Z gostjo se je na daljavo pogovarjal Robert Božič.

Preventiva in pripravki za krepitev rastlin

»Najbolj važno je, kaj naredimo spomladi. Poskrbeti moramo, da imamo živo, zdravo zemljo. Sončna pripeka in skok temperatur iz hladnega maja v vročino v juniju; tla je treba zastreti. Nobene rastline ne marajo vročih nog, rade imajo hladne in vlažne noge. Poskrbimo, da ne gnojimo preveč, da imamo namakanje na vrtovih, da bodo rastline uspevale. To je glavna preventiva. Na tržišču dobimo kar nekaj pripravkov, ki rastlinam pomagajo, jim dajo dodatno energijo, da je ne porabljajo le za rast in razvoj, temveč je imajo še nekaj več za obrambo pred boleznijo. Te pripravke uporabljamo pred napovedano vremensko spremembo. Lahko si pripravke delamo sami doma ali jih kupimo. Ko rečem, poškropite z aminokislinami, ljudje mislijo, da je enkratna uporaba teh pripravkov dovolj, to definitivno ne drži. V takem vremenu bi jih bilo treba tedensko uporabljati.«

Kateri pripravki so primerni?

»Eni pripravki vsebujejo aminokisline, drugi izvlečke morskih alg, tu so še rastlinski izvlečki. V maju ne bi smeli uporabljati ak, čeprav smo jih najbolj navajeni. Protifert s kalcijem, s kalijem je najlažje svetovati. Algovital je zelo uredu, gre za aminokislino, pridobljeno iz beljakovine. Aminokisline vedno pospešujejo rast. Mi v maju, v hudo vročem juniju ne smemo pospeševati rasti, ker rastline spravimo v še večji stres. Zdaj uporabljamo alge, najbolj znan izvleček je Algoplazmin, obstaja tudi Bio Plantella vrt, kombinacija morskih alg s hranili (Basfoliar Aktiv) vsebuje še dodatna hranila, ki jih rastline rabijo. Aminokisline uporabimo, ko želimo pospešiti rast. Tudi po nevihti, toči, poškodbi, škodljivcih. Alga zaceli rane, vpliva na koreninski sistem, tudi na cvetni nastavek, potem pa po treh, štirih dneh poškropimo z aminokislinami, ker si želimo, da se bo rastlina čimprej obrasla.«

Paradižniki so zelo požrešni, zato tisti, ki ga sadimo v lonce, takoj porabi vso hrano, ki jo ima na razpolago.
Paradižniki so zelo požrešni, zato tisti, ki ga sadimo v lonce, takoj porabi vso hrano, ki jo ima na razpolago. © Lewis Wilson / Unsplash

Preveč gnojena rastlina z dušikom bo zanesljivo trpela pomanjkanje kalcija

»Gnojenje z dušikom: govorim o hlevskem gnoju. Na nobenem vrtu se ne bi smelo dati več kot liter do litra in pol gnoja na m2, mi pa gnojimo tudi do 5 litrov na vsake 3 leta. Tudi paradižnik lahko sadimo na del grede, kamor smo dali gnoj lani. V rastlinjaku bi morali gnojiti še manj.«

Dan paradižnikov 18. 8. na tržnici v Mariboru

»Namerno smo izbrali sredo, ker je ob sredah na tržnici v Mariboru mrtvilo in bi radi obiskovalce povabili na tržnico h kmetom. Če bodo razmere dopuščale, se načrtuje degustacija, da bodo ljudje sami poizkusili različne sorte in jih ocenili. Če želijo nasvet, naj prinesejo kakšne svoje rastline – s korenino. Eno žrtvujte in celo izpulite, pa bomo skušali rešiti težave.«

Prisluhnite še:

Svetovalnica
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...