Robert BožičRobert Božič
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tone GorjupTone Gorjup

Mirjam Judež

Mirjam Judež skrbi, da nekatere zanimive oddaje lahko tudi preberete.

  • Smo v času prehladov. In covida. (photo: Brittany Colette / Unsplash)
    07.12.2021, 15:27

    Prišel je ta čas v letu: prehladi, kašelj, smrkanje, vročina ...

    Okužbe dihal so predvsem v zimskih mesecih med najpogostejšimi vzroki obiska lekarn, že drugo leto pa se spopadamo še z epidemijo novega korona virusa. Naša gostja je bila mag. Venceslava Bavčar, mag. farm. iz Lekarne Ljubljana, ki nam je postregla z nekaj priporočili za to »smrkavo obdobje«.

  • Rok Zaletel (photo: Nataša Ličen )
    30.11.2021, 15:58

    Alkohol: Prepogosto se sliši: »Ta ga pa dobro nese!«

    V Svetovalnici smo tokrat govorili o alkoholu, ki je v teh časih, pa tudi sicer v Sloveniji, vedno aktualna tema. Kako se spopasti z odvisnostjo, kako se naučiti reči ne? Naš gost je bil Rok Zaletel iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pogovor (tokrat na daljavo) je vodila Tanja Dominko.

  • Z nami je bila sodelavka nadškofijske Karitas Maribor Sibila Nidorfer. (photo: Rok Mihevc)
    26.11.2021, 10:18

    Karitas: »Tisti, ki pridejo po pomoč, se čutijo sprejete in žal jim je, da se niso opogumili že prej.«

    Smo v tednu Karitas, ki letos »praznuje« 31. obletnico delovanja. Zato smo v Svetovalnici govorili o njihovih programih pomoči in o delovanju v tem posebnem času epidemije. Z nami je bila strokovna sodelavka nadškofijske Karitas Maribor Sibila Nidorfer. »Oblike pomoči so tudi v času covida ostale enake. Karitas je zelo močna v tem, da se lahko hitro dobro reorganizira, prilagodi, da ljudje res stopijo skupaj.« Pogovor je vodil Blaž Lesnik.

  • Naše omake so lahko v ličnih kozarcih tudi lepo darilo! (photo: Anshu A / Unsplash)
    24.11.2021, 15:55

    Fanči Perdih: Omakica v ličnem kozarčku je inovativno in osebno darilo

    Tisto, kar smo pridelali na svojih vrtovih, je gotovo že našlo pot (ali jo bo kmalu) do naših shramb. Pripravili smo vložnine, odvečno zelenjavo morda zamrznili. Če shranimo omakice v lepe kozarčke, ki smo jih zaprli z ličnimi pokrovčki, dodamo le še pentljo in ta naša omakica, skuhana z ljubeznijo, bo odlično, okusno in uporabno darilo. Če imamo na vrtu še kaj paradižnikov in preraslo veliko bučo, se lahko še vedno lotimo kuhanja. Z nami je bila Fanči Perdih, vodja prve ekološke hiše Amarant, ki je odgovarjala tudi na vaša vprašanja. Z njo se je pogovarjala Slavi Košir.

  • Naš gost je bil urolog dr. Simon Hawlina s Kliničnega oddelka za urologijo na UKC Ljubljana (photo: Rok Mihevc)
    23.11.2021, 16:04

    Dr. Hawlina: "Če najdemo raka prostate pravočasno, je petletno preživetje skoraj 95-odstotno."

    V zdravstveni Svetovalnici smo spregovorili o raku, ki moške v Sloveniji najpogosteje ogroža, o raku prostate. Naš gost, urolog dr. Simon Hawlina s Kliničnega oddelka za urologijo UKC Ljubljana, pravi, da je zelo pomembno odkriti agresivne oblike raka na prostati, saj jih z operacijo ali obsevanjem lahko ozdravijo. »Na leto odkrijemo 1.600 bolnikov z rakom na prostati, umre pa jih 400, kar predstavlja velik zdravstveni problem. Po številu obolelih za rakom na prostati in umrlih Slovenija nad evropskim povprečjem.« Pogovor je vodil Blaž Lesnik.