Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik

Kako so organizirani Slovenci v Bruslju?

05.12.2009, 00:51 Matjaž Merljak

Slovenci v Bruslju prihajajo iz različnih ozadij tako strokovnih kot političnih. Najbolj aktiven in raznolik je prav Nogometni klub Bruselj, katerega je Klemen Žumer tudi soustanovil, in ki združuje mlade Slovence vseh političnih opcij in prepričanj ter je zato lepa priložnost za pogovor in za preseganje slovenskih delitev. O tem je na 16. taboru Slovencev po svetu spregovoril Klemen Žumer.

V Bruslju so pred štirimi leti naredili tudi klub Slovencev, ki deluje prek spletne strani www.BruSlov.net, ki služi za obveščanje o slovenskih prireditvah, dogodkih organiziranih s strani slovenske ambasade, slovenskih evropskih poslancev ali drugih slovenskih društev v Belgiji in okolici ter slovenskih mašah v Bruslju, vsebuje pa tudi podatke o Bruslju in delu v Bruslju za Slovence ter forum za pogovore, prevoze, sobe, itd. Klub Slovencev v Bruslju deluje brez sredstev, spletna stran ima mini uredniški odbor, stran je postavil Igor Vovk iz Slovenije.

Slovenci se v Bruslju dobivajo tudi pri maši, ki je skoraj vsako nedeljo popoldne v Slovenskem pastoralnem centru SPC, po maši pa imajo vedno še srečanje ob slovenskem vinu in pecivu, ki je vedno prijetno. SPC sploh izredno pomemben center slovenskih kristjanov v Bruslju, kjer je v treh hišah možnost bivanja za več deset ljudi, tudi za poslance, asistente in obiskovalce Bruslja, kjer organizirajo piknike in igramo pink-ponk, nekajkrat pa se je z g. Janezom Pucljem že sestala tudi študijska mladinska skupina.

Slovenci v Bruslju sodelujejo tudi z društvom France Prešeren Bruselj in Slomškovim zborom in društvom iz Masmechelena, pa tudi v Essnu, Baasemu in drugje po Nemčiji so večkrat na obisku.

Slovenci v Bruslju se med seboj poznajo, kar pride zelo prav tudi obiskovalcem iz Slovenije: če nekdo potrebuje prenočišče, vodiča za ogled mesta, dobro slovensko kosilo ali ogled ter razlago delovanja Evropskega parlamenta, vam to lahko uredijo! (To zelo prav pride novim evropskim poslancem.) Značilno za Bruselj je tudi, da so Slovenci bolj povezani čez politične razlike kot doma. Tudi kultura Evropskega parlamenta je veliko bolj konsenzulana in veliko manj delitvena – to se pozna.

Kako bi lahko izboljšali povezovanje med Slovenci v Bruslju in doma?

Nujno je, da se Slovenci zavedamo pomena in vpliva Evropskega parlamenta in EU na naše vsakdanje življenje. Bruselj ponuja izredne priložnosti za prakse in pripravništva , prek katerih lahko mladi spoznajo, kako deluje evropski aparat, delajo v mednarodnem okolju – kjer veljajo jasnejši kriteriji in red bolj kot doma, ter tako dobijo novo zunanjo pogled na Slovenijo, ki jim zelo prav pride tudi doma.

Evropska unija postaja vedno bolj pomembna v času globalizacije, ko moramo države Evrope vedno bolj delovati skupaj, da rešimo velike probleme kot so ekonomska kriza, podnebne spremembe, energetska oskrba in varnost – tako zdravstvena kot vojaška. Slovenci v Bruslju imamo dostop do pogledov in razmišljanj 26 drugih držav, mnogih z zelo dolgo zgodovino in razvito demokracijo in akademijo. Če Slovenija ve kaj hoče, ji Slovenci v Bruslju lahko pomagamo s primeri in izkušnjami drugih držav EU, da se laže odloči kako reševati podobne probleme doma. Slovenija velikokrat ne ve, da nas lahko kaj vpraša in se velikokrat sploh ne spomni na to, da ji lahko pomagamo. Naši diplomati imajo večkrat celo problem, ker Slovenija nima jasnih stališč, ki bi jih lahko postavili kot izhodišča na pogajanjih z drugimi državami EU. Če je tega veliko, Slovenija izgublja priložnosti, da bi sooblikovala evropsko zakonodajo s svojimi idejami in po svoji meri. Tukaj je torej priložnost za več sodelovanja, ki bo koristilo vsem.

Zelo konkretno: če koga od vas ali vaših mladih zanima Evropa, četudi študira glasbo, in si želi izkušnjo dela v mednarodnem okolju za mesec ali tri mesece v Bruslju, naj se obrne na Klemena – pišete lahko po e-pošti: klemen.zumer@gmail.com ali se na nas obrnete prek spletne strani www.sloarg.com. "'Ni važno iz katere države ste, moj in naš kriterij je to, da si Slovenec. Ker se tudi tako povezujemo. Prav tako se lahko name obrnete, če želite informacijski material o EU v enem od 23 jezikov EU, kakšna pisala ali majice, ko organizirate kakšne dogodke, če želite pri pogledat Evropski parlament in Bruselj in rabite prenočišče, z veseljem vam bomo pomagali, kot smo že mnogim."

Vsebinske poudarke 16. Tabora Slovencev po svetu (ki je potekal 4. julija 2009) smo predstavili v oddaji Slovencem po svetu in domovini 29. novembra 2009!

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...