Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Študentka Ema (foto: Rok Mihevc)
Študentka Ema | (foto: Rok Mihevc)

Ko družbena omrežja služijo izobraževanju

Kolokvij | 21.01.2025, 08:28 Maja Morela

Družbena omrežja lahko kot platformo uporabljamo tudi za izobraževanje in širjenje koristnih informacij. Tega se zaveda tudi študentka medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani Ema. S svojim znanjem želi prispevati k boljšemu razumevanju in skrbi za zdravje. Kljub temu da ima na svojem Instagram profilu več kot enajst tisoč sledilcev, njen cilj ni postati vplivnica, ampak zgolj izobraževati.

Ključ do uspeha na družbenih omrežjih je pristnost, meni Ema. Čeprav se mnogi trudijo, da bi postali vplivneži, sama tega vzgiba ne čuti in želi ohranjati svojo zasebnost. »Zavedam se, da bo moj priimek znan širši javnosti, ko postanem zdravnica, vendar za zdaj želim ostati le Ema, ki deli zanje o zdravju.«

Začetni pomisleki in ključ do uspeha

Z objavljanjem in deljenjem koristnih informacij o zdravju je začela pred dobrim letom. »S Kristjanom sva začela ustvarjati videe z izključno z izobraževalno vsebino. Še zdaj dobiva veliko pozitivnih odzivov in komentarjev.« Ema si prizadeva, da so njeni videi temeljiti, informativni in pristni. S tem pa napreduje tudi sama, saj si med pripravo na snemanje prebere še veliko dodatne literature.

Vesela bom, ko mu bom pomagala na poti do ozdravitve, v čast pa mi bo tudi spremljati človeka v njegovih tegobah in slovesu.

Ema se je že zelo zgodaj odločila za poklic zdravnice. Čeprav se je sprva navduševala nad kitajsko medicino, se je vendarle odločila za družinsko, predvsem zaradi možnosti dolgoročnega odnosa s pacienti. »Rada bi človeka spremljala dlje časa. Ne predstavljam si, da bi pacient prišel k meni, bi mu pomagala in potem ne bi nikoli več izvedela kaj se dogaja z njim, je preživel ali ne., vesela bom, ko mu bom pomagala na poti do ozdravitve, v čast pa mi bo tudi spremljati človeka v njegovih tegobah in slovesu.« Poudarja, da so bolezni in na koncu smrt del življenja, ki ga je potrebno sprejeti.

© Rok Mihevc

Spanec je boljši kot žganec

Pomemben faktor našega zdravja je kakovosten spanec. »A kaj, ko ga je pogosto premalo. Smo zelo neprespana družba. To se pozna že pri otrocih. Če se spomnim sebe, mi je bilo težko v družbi povedati, da na noč spim osem ali več ur, ker so vsi spali manj. Pa vendar naše telo potrebuje čas, da si odpočije.« Vsak dan naj bi ljudje odšli spat in vstajali ob istem času, saj le tako lahko telo razvije ritem, ki prinaša tudi kakovostnejši spanec.

Zdravje služi temu, da lahko živimo polno in vitalno življenje. Vsak posameznik mora izbrati tiste vidike, ki mu najbolj ustrezajo, bodisi spanje, prehrano ali telesno aktivnost. Vse te spremembe, četudi majhne, prispevajo k boljšemu zdravju in boljšemu življenju.

Kolokvij
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...