Jure SešekJure Sešek
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Mufti Nevzet Porić s soprogo (foto: Meta Potočnik)
Mufti Nevzet Porić s soprogo | (foto: Meta Potočnik)

O medverskem dialogu, šolanju imamov in obrokih brez svinjine

Slovenija | 15.10.2024, 07:20 s. Meta Potočnik

Islamska skupnost v Sloveniji v četrtek, 17. oktobra obeležuje 30. obletnico Mešihata v Republiki Sloveniji. V prevodu to pomeni obletnico nekakšne njihove »škofovske konference«, kar jim omogoča samostojno organizacijo verskega življenja pri nas. Pred tem so za novinarje medijskih hiš pripravili novinarski zajtrk in predstavili delovanje muslimanov v Sloveniji. Ob tej priložnosti je mufti Nevzet Porić za naš radio podal nekaj svojih misli o medverskem dialogu, o stikih s Katoliško Cerkvijo, o izobraževanju njihovih teologov in trenutno vročem vprašanju obrokov brez svinjine v slovenskih šolah.

Gospod Porić, kako ocenjujete medverski dialog v Sloveniji? Kakšne so vaše praktične izkušnje srečevanj?

Medverski dialogi v Sloveniji odlično poteka, saj ima islamska skupnost v Republiki Sloveniji ima odlične odnose in sodelovanje s Katoliško cerkvijo, Evangeličansko cerkvijo in Srbsko pravoslavno Cerkvijo kot tudi z ostalimi verskimi skupnostmi. Mislim, da smo lahko tukaj v Sloveniji zgled ostalim državam, kako lahko stopimo skupaj in se skupaj borimo za nekatere skupne vrednote. Če spomnim, da smo lansko leto v decembru skupno podpisali izjavo glede evtanazije oz. predloga zakona o Prostovoljnem končanju življenja in tako opozorili na vrednoto življenja.

Pred tem smo opozorili z izjavo tudi o vrednoti družine in to so stvari, o katerih se mi pogovarjamo. Nikoli se ne pogovarjamo o teoloških razlikah, kajti tu vsak misli, da ima prav in zato medverski dialog ne pomeni pogovorov o teoloških zadevah, ampak se je treba pogovarjati o skupnih težavah, problemih in vrednotah. In mi to v Sloveniji počnemo odlično, saj gre za skupno delovanje in ne tekmovanje. V dialogu se moramo poslušati, razumeti moramo sogovornika, kaj on sporoča, kaj on želi. Moramo se potruditi, da ga razumemo, ne pa, da mu nasprotujemo oziroma, da tekmujemo z njim. Zato sem kot kot mufti islamske skupnosti zelo zadovoljen.

Mislim, da smo lahko tukaj v Sloveniji zgled ostalim državam, kako lahko stopimo skupaj in se skupaj borimo za nekatere skupne vrednote. 

V zadnjem času ste imeli tudi dve srečanji z našima škofoma, drži?

Da, saj sem najprej obiskal evangeličanskega škofa Leona Novaka v Murski Soboti. Potem je spomnil na stoletno tradicijo, ko so se verski voditelji (judovski, katoliški in evangeličanski) sprehodili po središču Murske Sobote in povabili vse k složnosti. No, g. Novak je potem povabil še škofa Petra Štumfa. Tako smo imeli odličen pogovor in sprehod od evangeličanske do katoliške cerkve oz. stolnice. Kasneje smo naše pogovore nadaljevali ob prijetnem kosilu, kjer smo odprli določena vprašanja, ki se tičejo nas vseh. Pred kratkim sem se srečal tudi s predsednikom Slovenske škofovske konference škofom dr. Andrejem Sajetom. Želel sem ga osebno povabiti na naše praznovanje 30. obletnice mešihata. Obljubil je, da pride in tudi to je pravzaprav medverski dialog. Da se srečujemo, pogovarjamo in obiskujemo.

Mufti Nevzet Porić obiskal škofa Andreja Sajeta
Mufti Nevzet Porić obiskal škofa Andreja Sajeta © islamska-skupnost.si

Tako tudi vaši imami (op. duhovniki) morajo imeti teološko izobrazbo vaše islamske smeri. Kje se izobražujejo in kako skrbite za njihovo vzgojo?

Mi v Sloveniji nimamo izobraževalnih inštitucij, imamo jih pa v Bosni in Hercegovini, kjer se naši imami šolajo. Zato je sodelovanje z islamsko skupnostjo v Bosni in Hercegovini zelo pomembno za nas. Iz Slovenije skoraj nimamo bodočih imamov, zato jih »uvažamo« iz BiH. Oni potem delujejo po naših podružnicah oz. odborih, ki jih je 18. Plačujejo jih verniki s svojimi darovi. Vsi, ki v Sloveniji delujemo, smo se torej izobraževali v BiH.

In kakšno delo opravljajo imami?

Muslimani molimo petkrat na dan in zato imam vsak dan vodi te molitve. Tu je še verouk za otroke in mlade, ki je za nas zelo pomemben, ker v slovenskih šolah verski pouk ni omogočen. Verouk je ustavno sodišče leta 2002 prepovedalo za vse verske skupnosti in zato se mi zelo trudimo, da organiziramo zelo dober verouk. Imamo pa tudi nekaj ženskih učiteljic verouka. Potem so tukaj še pogrebi, pogovori z ljudmi, obiski na domu naših članov, administracija in še druge obveznosti.

© Meta Potočnik

Kako pa financirate njihovo delo?

Islamska skupnost se predvsem financira iz prostovoljnih prispevkov. Torej vsaka družina, ki se včlani v islamsko skupnost plačuje letno članarino in iz tega nastaja proračun, ki ga razporedimo in tako plačujemo imame oziroma celotno funkcioniranje islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Na kakšni točki ste glede prehrane brez svinjine v šolah za otroke in dijake?

Prehrana v vrtcih in šolah je pereče vprašanje, s katerim se ukvarjamo. Organizirali smo posvet, na katerem smo opozorili na ta problem in in izpostavili tudi svoje potrebe. Pričakujem, da se bo v prihodnjem obdobju še govorilo. Kdaj bomo dosegli možnost, da pridemo do uresničitve? To je težko napovedati, ampak se trudimo, da priskrbimo otrokom ustrezno prehrano tudi v izobraževalnih ustanovah. To je pravzaprav civilizacijska pravica in tisto, kar otroci potrebujejo, oziroma starši prosijo tudi nas, da urejamo po naših zmožnostih.

Novinarji so bili deležni zajtrka in kavice
Novinarji so bili deležni zajtrka in kavice © Meta Potočnik

Kakšno religiozni pomen ima ta prepoved za vas?

To je strogo prepovedano. Tudi v Koranu se omenja, da je uživanje svinjine in vsega, kar je povezano s svinjskim mesom in svinjsko mastjo prepovedano. To je za nas doktrinarna prepoved, ki naj bi se je muslimani držali.

Slovenija
Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija) Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija)

In tema Oratorija 2025 je ...

Razglasitev teme Oratorija prihodnjega leta je za marsikaterega animatorja in udeleženca težko pričakovani dogodek. Zdaj je znana tudi tema leta 2025.

Prekmurski duhovnik in graditelj slovenstva Jožef Klekl (photo: splet) Prekmurski duhovnik in graditelj slovenstva Jožef Klekl (photo: splet)

Prenos posmrtnih ostankov Jožefa Klekla v Črenšovce

Tako kot so imeli v Benečiji - in v času fašizma po vsej Primorski - Čedermace, ki so poleg duhovniškega dela branili slovenstvo, ima tudi Prekmurje duhovnike, ki so podobno vlogo odigrali na ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, nekdanji profesor, pravnik in vloga rektorja, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...