Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Naša gostja je bila Živa Rudolf iz pasje šole CorCanis. (foto: ARO)
Naša gostja je bila Živa Rudolf iz pasje šole CorCanis. | (foto: ARO)

Svetovalnica: Pasji trening

Svetovalnica | 14.08.2024, 09:48 Maja Morela

Ključnega pomena pri vzgoji psov je partnerstvo s to domačo živaljo pri izpolnjevanju njenih naravnih nagonov, kar vodi k poslušnosti štirinožnih prijateljev. Spoštovanje naravnih potreb in razumevanje raznolikih aktivnosti psov je ključno za njihovo dobrobit in zadovoljstvo Lastnikov, je poudarila ustanoviteljica pasje šole CorCanis Živa Rudolf.

Gostja poudarja, da je vzgoja psov, ki kažejo nagnjenost k lovu, vezana na ustvarjanje pozitivnega okolja, kjer lahko izrazijo svoj lovski instinkt na vaten način. Pri tem je pomembno usmerjanje pozornosti psa na pozitivne interakcije in vzpostavljanje jasnih pravil za želeno vedenje.

Energija in ubogljivost

»Odkar se ukvarjam z vzgojo psov, sem se jih naučila gledati z drugačnimi očmi. Prej sem mislila, da mora kuža delati, kar jaz zahtevam, v trenutku, ko zahtevam. Zdaj pa delam na tem, da znam psa videti v njegovih potrebah in mu dati tudi kakšno izbiro, kjer je to primerno.« Ko psu dovolimo, da porabi odvečno energijo, se to pozna tudi pri njegovi ubogljivosti.

Nekatere pasme so primernejše za življenje zunaj, vendar moramo biti lastniki pozorni, da jim sploh v poletnih mesecih zagotovimo zadostno količino vode in senco.

»Pomembno je le, da ni prevroče, pozimi pa ne premrzlo. Kočo lahko pozimi potresemo s slamo, da zagotovimo toploto. Pes, ki živi zunaj, ni dovolj, da živi samo na vrtu, ne glede na to, kako je velik. Pomembno je, da gre na sprehod, saj se tako navaja na druge ljudi in živali. Če je predolgo le zaprt, bo prej ali slej začel lajati ob ograji na vsakogar, ki gre mimo.«

Kakšna naj bo prehrana psa poleti?

Prehrana psa naj se ne glede na sezono ne spreminja preveč. Poleti lahko dodamo sadje, lubenico, melono, pozimi pa jabolka, hruške. Lahko jedo tudi nekatero zelenjavo, surovo ali pa kuhano.

 

Vedenjskih navad mladičkov, kamor sodi tudi grizenje, se lotevamo s preusmerjanjem pozornosti, priporoča Živa Rudolf iz pasje šole CorCanis. »Naj ima mladiček eno igračko namenjeno grizenju. Kadar se grizenje pojavi pri večjih psih se mu to lahko pokaže, tako da se ga ustavi. Kar pa opažam pri mladičkih zadnje čase, je to, da so neprespani. Kadar pa so preutrujeni, začnejo z različnimi vragolijami.« Pri dveh mesecih pasji mladiček potrebuje kar dvajset ur spanja na dan. Lastniki morajo mladičku zagotoviti primeren prostor, kamor se lahko kuža umakne.

Oddajo si v celoti poslušajte v avdio arhivu.

Svetovalnica
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...