Robert BožičRobert Božič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Jamnik v Mendozi (foto: Tatjana Modic Kržišnik)
Škof Jamnik v Mendozi | (foto: Tatjana Modic Kržišnik)

Izseljenska nedelja poudarja pomen vere, kulture in identitete

Slovenci po svetu | 07.07.2024, 08:35 Matjaž Merljak

Že vrsto let prvo nedeljo v juliju posvečamo skrbi in misli na naše rojake, ki živijo po svetu, torej imamo tako imenovano izseljensko nedeljo oziroma nedeljo Slovencev po svetu. Škof dr. Anton Jamnik je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo zanje.

Ob izseljenski nedelji ga prevevajo misli hvaležnosti in veselja. Spomni se na srečanja z našimi rojaki, ki prihajajo iz različnih koncev sveta. Znano je, da vsako leto prihajajo maturanti iz Argentine tako imenovana Rast slovenske šole v Buenos Airesu, potem prihajajo rojaki iz Kanade, Amerike, drugih držav po svetu, evropskih držav. "Veselim se srečanje z njimi, predvsem, ker smo skupaj hvaležni za dar vere, za dar kulture, za dar naše identitete, zgodovine, iz katere rastemo. Hkrati pa, ko se srečujemo, drug drugemu dajemo korajžo, spodbudo, da bi živeli svojih korenin, da bi bili ponosni na državo Slovenijo, da tam, kjer živimo, ohranjamo jezik, kulturo, iskreno, pristno prijateljstvo z Bogom, krščanske korenine.

Ne glede, kje živimo, povsod je naša domovino, kjer rojaki ohranjajo jezik, kulturo ....

V današnjih časih so po besedah škofa Jamnika velik izziv rojaki mlajše generacije, ki gredo po različnih koncih sveta iz študijskih razlogov, zaradi dela ali podobno. "Predvsem sem to doživel tako na Švedskem kot tudi v Bruslju, ker sem bil pred nekaaj tedni in je bilo veliko mladih družin. Torej, tudi če gredo sedaj generacije v države po svetu, je prav, da so povezane med seboj oziroma so zelo hvaležni za to, da se lahko družijo, vsaj občasno pri sveti mašah, hkrati pa pripravljajo različne kulturne dogodke, srečanja. To jih povezuje med seboj, pa tudi ohranja močno povezavo, trdno povezavo s koreninami oziroma z domovino Slovenijo, državo Slovenijo." Škof Jamnik še dodaja, da je pomembno, da v svetu, kjer so spremembe zelo hitre, ohranimo svojo identiteto: "da vemo, kdo smo, od kod prihajamo, kaj je naš jezik, kaj je naša vera, kar nas povezuje med seboj in daje moči upanje in veselje preživetja v tem globalnem svetu."

Škof Jamnik z mladimi
Škof Jamnik z mladimi © arhiv škofa Antona Jamnika

Enkrat na leto se na ravni celotne Slovenije spomnimo naših izseljencev, najbrž pa je dobro in prav, da se jih spomnijo tudi v domačih krajih, torej v krajih oz. v župnijah, od koder so izšli v svet. Škof Jamnik ob tem dodaja, da ga povsod, kamor pride, sprašujejo po domačih krajih, pa čeprav so tam živeli njihovi starši ali stari starši ali celo prababice in pradedki. In ko pridejo v Slovenijo, te kraje tudi sami obiskujejo in odkrivajo.

Odkrivanje krajev svojih korenin ti da moči.

Slovenci smo majhni - po številu prebivalstva pa tudi po številu kvadratnih kilometrov površine naše države, ampak povsod puščamo sledi in opozarjamo nase. "Naši rojaki so zelo ustvarjalni, imajo velike talente na gospodarskem, kulturnem, znanstvenem področju ... Ne znamo jih vedno dovolj ceniti v državi Sloveniji, čeprav oni zelo radi z nami delijo svoje bogate izkušnje. Veliko na tem področju naredi Svetovni slovenski kongres, ki pripravlja strokovne konference."

Škofu Jamniku boste lahko prisluhnili v današnji oddaji Slovencem po svetu in domovini ob 17.00.

Rast 52 s škofom Jamnikom in državno sekretarko Humar
Rast 52 s škofom Jamnikom in državno sekretarko Humar © Matjaž Merljak

Slovenci po svetu
Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče (photo: Marjana Debevec) Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče (photo: Marjana Debevec)

Ko se ti sesuje svet...

Razveza, ločitev, razhod, zapuščenost so ene najbolj bočeih travm, ki lahko doletijo človeka. Ločeni so bili pogosto v Cerkvi odrinjeni na rob, saj jim nismo znali prisluhniti in sprejeti ...

Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay) Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay)

Kaj bo odločilo ameriške volitve?

V Združenih državah Amerike bodo čez mesec dni volili predsednika države. V boju za omenjeni položaj sta nekdanji predsednik in republikanski kandidat Donald Trump ter aktualna podpredsednica in ...

Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay) Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay)

Tudi stopala so ogledalo zdravja

S prihodom hladnejših dni izbiramo vse bolj zaprto obutev. Zato je pomembno posvetiti več pozornosti tudi negi stopal. Vida Ozis, strokovnjakinja medicinske pedikure, je svetovala o vsakodnevni ...

O avtorju