Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Ursula von der Leyen (foto: Thierry Monasse / STA)
Ursula von der Leyen | (foto: Thierry Monasse / STA)

Ursula von der Leyen nova-stara predsednica Evropske komisije

Novice | 18.07.2024, 14:42 Marcel Krek

Ursula von der Leyen bo še naprej vodila Evropsko komisijo. Dobila je namreč 401 glas od potrebnih 361-ih v 720- članskem Evropskem parlamentu. 65-letna Von der Leyen je v nagovoru poslancem pred glasovanjem v Strasbourgu med drugim napovedala načrt za čisto industrijo in konec odvisnosti od ruskih fosilnih goriv ter krepitev evropskih agencij Frontex in Europol.

Nemška političarka Ursula Von der Leyen je prva ženska predsednica Evropske komisije in 13. po vrsti. V nedavnem mandatu je sodelovala s socialisti in liberalci, ki si kljub porazu na nedavnih evropskih volitvah, tudi tokrat želijo vstopa v Komisijo. Ta si mora po mnenju von der Leyen v luči napetih geopolitičnih razmer v Evropi in svetu, zavzemati za pravo obrambno Evropsko unijo, preko skupnih obrambnih projektov in vlaganj: "Evropa ne more kontrolirati diktatorjev in demagogov po svetu. Lahko pa zaščiti svojo demokracijo. Evropa ne more odločati o volitvah po svetu, lahko pa se odloči za vlaganje v varnost in obrambo te celine," je dejala.

Ob tem je ponovila je trdno podporo Ukrajini v boju zoper rusko agresijo in strogo obsodila nedavni obisk madžarskega premierja Viktorja Orbana v Moskvi pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. "Rusija računa na to, da bosta Evropa in Zahod popustila. In nekateri v Evropi se temu podrejajo," je bila ostra in dodala: "Pred dvema tednoma je predsednik ene od vlad v Evropski uniji (Orban) obiskal Moskvo. Ta tako imenovana »mirovna misija« ni bila nič drugega kot misija popuščanja."

Von der Leyen se je naposlušala kar precej kritik predvsem z desne strani evropskega parlamenta, glede upravljanja z migracijami in nedavno potrjenega migracijskega pakta. Po njenih besedah je pri tem vprašanju ključno učinkovito varovanje zunanjih meja. V ta namen bi krepila evropsko agencijo za mejno in obalno stražo Frontex ter Evropski policijski urad Europol. V ta namen bo predlagala podvojitev osebja Europola in razširitev njegovega delovanja. "Želim, da postane resnično operativna policijska agencija," je dejala in dodala, da bo predlagala tudi potrojitev osebja Frontexa na 30 tisoč pripadnikov.

Kako so glasovali naši poslanci?

Da bosta glasovala za nov mandat von der Leyen, sta že pred glasovanjem napovedala poslanec EPP iz vrst NSi Matej Tonin in Marjan Šarec (GS), član liberalne skupine Renew. Podporo pa so ji že vnaprej odrekli, Vladimir Prebilič (Vesna, Zeleni), Zala Tomašič (SDS, EPP) in Matjaž Nemec (SD, S&D), ki je sodeloval v razpravi. Komisiji Von der Leyenove je očital nespoštovanje vladavine prava. "Tukaj govorim tudi o schengnu, ki ga nikdar ne omenjate v svojih govorih. Nezakoniti nadzori na notranjih mejah trajajo že skoraj devet let. Kljub sodbi evropskega sodišča niste nikoli ukrepali," je dejal in se vprašal: "Bo Evropska unija uveljavila svoje lastna pravila? Kdaj boste ukrepali?" Kritiziral je tudi odnos von der Leyen do Izraela, češ da ne stori dovolj za prekiniitev ognja v Gazi.

O tem, kako so glasovali preostali poslanci z vrst SDS: Branko Grims, Romana Tomc in Milan Zver še ni povsem jasno, a naj bi po napovednih pred glasovanjem, glasovali proti. Jasno ni niti, kako je glasovala druga slovenska poslanka z vrst liberalcev, Irena Joveva (GS, Renew).

Von der Leyen že prejema čestitke z vse EU in sveta. Čestitala sta ji tudi slovenski premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Novice, Evropska Unija
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.