Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić. (foto: Nace Hočevar/STA)
Odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić. | (foto: Nace Hočevar/STA)

Mamić: vzdušje v Evropskem parlamentu kot na prvi šolski dan

Evropska Unija | 17.07.2024, 14:19 Marcel Krek Slovenska tiskovna agencija

Evropski poslanci po včerajšnji izvolitvi Roberte Metsole za nov mandat predsednice Evropskega parlamenta, nadaljujejo prvo tridnevno zasedanje v novi sestavi. Danes so tako glasovali o odborih in ponovili zavezo o pomoči Ukrajini, vrhunec pa sledi jutri, ko bodo potrjevali novo Evropsko komisijo. O utripu v Strasbourgu smo se pogovarjali s političnim komentatorjem Tinom Mamićem.

Gospod Mamić ste v Strasbourgu, kakšno je vzdušje? Med poslanci jih je namreč kar polovica po evropskih volitvah, novih.

Včasih dobiš občutek, kot da je prvi šolski dan, ko se vsi malce lovijo po stavbah. Zanimivo: zaradi varnostnih razlogov, stavba parlamenta v Strasbourgu nima zemljevidov, po katerih bi se lahko usmerjali. Je pa to res en tak labirint. Je pa vzdušje precej "novo." Vsi so izjemno zaposleni zato, ker se vse na novo vzpostavlja. Zanimivo je.

Čeprav je torej veliko poslancev tam na novo, pa so že začeli z delom. Evropski parlament bo tako še naprej vodila Maltežanka Roberta Metsola, so včeraj že potrdili poslanci. Dobila je kar 562 od 720-ih glasov. Kaj nam to pove? To je velika velika večina.

Res je. Če preračunamo na tiste, ki so oddali glas, je dobila dobrih 80 %, kar je dejansko triumfalna, lahko rečemo celo plebiscitarna zmaga. Res je, da ni imela močne konkurence, dejansko imela bolj formalno konkurenco iz Levice (špansko poslanko Irene Montero), ki je dobila nekaj glasov več kot njihova poslanska skupina.

Vseeno pa je to en znak, da se parlament strinja z dosedanjo predsednico, ki prihaja z Malte in ne gre za neko, če rečem zahodnoevropsko demo-kristjanko, ampak gre za neko drugo ploščo politike, ki bolj razume tudi vzhodno Evropo. V včerajšnjem nagovoru je prav to omenila, da je treba biti pozoren na totalitarizme, ki so bili v (vzhodni )Evropi, ki smo jih bili deležni mi, kar se na zahodu (Evrope) pogosto pozablja.

Vrhunec prvega tridnevnega zasedanja Evropskega parlamenta v novi sestavi sledi jutri. To bo glasovanje o Evropski komisiji. Bo Ursula von der Leyen, po vašem, dobila nov mandat za predsednico Evropske komisije?

Tega dejansko nihče ne ve. Situacija je zelo napeta, saj so mnogi evropski poslanci iz Evropske ljudske stranke izrazito nezadovoljni z njenim dosedanjim vodenjem Komisije. Zato dejansko nihče ne ve, kaj se bo zgodilo. Glasovali bodo tajno in lahko se zgodi, da bo kdo glasoval drugače, kot reče. Lahko se zgodi, da bo več skupin glasovalo drugače, kot rečejo. Zato dejansko ne vemo do jutri. Poznavalci parlamenta sicer ocenjujejo, da bo izvoljena, a bomo videli.

Gotovo je, da ima na levici, zdi se, močnejšo podporo kot v svoji stranki, predvsem pa med konzervativci in temi, recimo desnimi strankami in z njimi poslanskimi skupinami, ki so v resnici velikokrat tudi desnosredinske, nikakor pa ne skrajno desne, kot jih označujejo slovenski mediji, vse povprek. Tako da res ne vemo, kaj se bo zgodilo, kako se bodo pogajali. Moramo vedeti, da je Evropski parlament svetovno nazorsko precej bolj v krogih desne sredine, krščanskih demokratov, medtem ko je Evropski svet, torej svet predsednikov vlad, ki imenuje in predlaga komisarko, bolj lev. To je tudi razlog, da prihaja do nekih razlik in dejansko bomo šele jutri videli, kaj se bo zgodilo.

Evropski parlament je danes v Strasbourgu sicer podprl resolucijo o Ukrajini, v kateri je ob začetku novega mandata potrdil podporo Ukrajini in pozval članice EU k povečanju vojaške pomoči, obenem pa obsodil nedavni obisk madžarskega premierja Viktorja Orbana v Moskvi. Potrdil je tudi 14 podpredsednikov za prvo polovico petletnega mandata. Med njimi ni slovenskih poslancev.

Evropska Unija, Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.