Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Slovenski evropski poslanci (foto: Pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani)
Slovenski evropski poslanci | (foto: Pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani)

V Strasbourgu prvo zasedanje Evropskega parlamenta v novem mandatu. Predsednica ostaja Maltežanka Roberta Metsola

Slovenija | 16.07.2024, 14:04 Marcel Krek Alen Salihović

V Strasbourgu se je začelo prvo zasedanje evropskega parlamenta, ki mu bo tudi v novem mandatu predsedovala dosedanja predsednica Roberta Metsola. Ob tem so iz Bruslja sporočili, da se evropski komisarji ne bodo udeleževali zasedanj Sveta EU na Madžarskem v znak protesta zaradi nedavnega obiska madžarskega premierja Viktorja Orbana v Moskvi.

Sedeže v Evropskem parlamentu je zasedlo 720 novih poslancev in poslank, od tega devet slovenskih, en več kot v preteklem mandatu. V klopeh največje politične skupine Evropske ljudske stranke sedijo Matej Tonin, Romana Tomc, Milan Zver, Zala Tomašič in Branko Grims, pri liberalcih sta Irena Joveva in Marjan Šarec, pri socialistih Matjaž Nemec, pri Zelenih pa Vladimir Prebilič. Nova-stara predsednica parlamenta, Maltežanka Metsola iz vrst EPP, ki je prejela kar 562 glasov, je ob potrditvi novega mandata pozvala k enotnosti, se spomnila konfliktov po svetu in dejala: »Prijatelji, spet lahko oživimo zgodbo te naše velike unije. Navdihnemo lahko nove generacije Evropejcev, kajti Evropa je upanje. Evropa je vera. Evropa smo mi vsi. Evropa je in ostaja odgovor. Naj živi Evropa!«


Evroposlanci, med katerimi je več kot polovica novih, bodo v naslednjih treh dneh predvidoma potrjevali tudi novo vodstvo Evropske komisije. Nov mandat se obeta dosedanji predsednici Ursuli von der Leyen, prav tako iz vrst EPP, ki pa naj bi v evropsko koalicijo tudi tokrat povabila socialiste in liberalce, čeprav je na junijskih volitvah večino dobila desnica. Von der Leyen bi tudi zato podporo lahko odreklo več članov lastne stranke, morda tudi poslanci iz slovenske SDS. Nemka tudi ne more računati na glasove iz ostalih desnih skupin, med njimi novoustanovljenih Domoljubov za Evropo, ki jih je ustanovil Orban. Ta je sicer z julijem prevzel vodenje Evropskega sveta, a se hitro zameril Evropski komisiji z obiskom pri ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Da se zaradi tega ne bodo udeleževali srečanj v Budimpešti, je včeraj sporočila von der Leyen.

O bojkotu zasedanj Sveta EU na Madžarskem razmišljajo tudi številne vlade članic EU. Kaj bo storila Slovenija? »O tem se bomo pogovorili najprej v vladi. Prav tako se bomo pogovorili z drugimi državami članicami, ker kakršnakoli akcija bo mora biti kolektivna. Upam pa, da se bo v Budimpešto slišal naš protest, in da bo Evropa postavljena na prvo mesto,« je dejal podpredsednik slovenske vlade Luka Mesec. Madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka je v odzivu na odločitev Bruslja sporočil, da madžarsko predsedstvo ostaja zavezano iskrenemu sodelovanju z državami članicami in institucijami EU. 

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.