Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Poroka (foto: Pexels)
Poroka | (foto: Pexels)

V Evropi največji upad pri cerkvenih porokah

Utrip Cerkve v Sloveniji | 27.03.2024, 11:42 Petra Stopar

Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference dr. Gabriel Kavčič je v pogovoru o Letnem poročilu Katoliške cerkve v Sloveniji povedal, da je med podeljenimi zakramenti največji upad v Evropi v prvih dveh desetletjih tega tisočletja doživel zakrament svetega zakona.

Po Kavčičevih besedah govorimo o upadu nekaj čez 60 odstotkov. Še pred dobrimi enajstimi leti je bilo cerkvenih porok skoraj 3000 na leto, zdaj jih je med 2100 in 2300 letno. Leta 2022 je bilo v Sloveniji sklenjenih 6768 civilnih zakonskih zvez, od tega je bilo cerkvenih porok 33,81 odstotka oziroma 2288. Tu, podobno kot pri zakramentu svetega krsta, nadaljuje Kavčič, nihamo »med navado ali tradicijo in pa resnično odločitvijo«. »Tukaj se bojujejo različne silnice, ki si lahko včasih nasprotujejo, lahko pa se tudi dopolnjujejo,« je dejal moralni teolog.

Ne gre za to, da bi se lahko kar tako pohvalili, če bi bile številke toliko više. Pri svetem zakonu, kot pri vsakem zakramentu – ampak pri zakonu je to še bolj očitno – je zelo pomembno, da zakonca vesta, zakaj se podajata na to pot.

Ko govorimo o številkah, povezanih s cerkveno poroko, moramo imeti po njegovem v mislih tudi papežev pogled: »Tudi papež Frančišek je že večkrat namignil na to, da je pri svetem zakonu posebej pomembno, da ljudje vedo, kaj počnejo. Ne gre za to, da bi se lahko kar tako pohvalili, če bi bile številke toliko više. Pri svetem zakonu, kot pri vsakem zakramentu – ampak pri zakonu je to še bolj očitno – je zelo pomembno, da zakonca vesta, zakaj se podajata na to pot. In zdaj, ko se nam nekako topi ta cerkvena praksa te tradicije in navade, je tukaj še večji klic k globini razumevanja zakramenta nerazvezljivosti, rodovitnosti, predaje enega drugemu v telesu in v duši in če temu ni zadoščeno, je pravzaprav – bom rekel eno kontroverzno misel – skorajda bolje še malo počakati.« Po njegovem duhovniki to vedo, zato tudi spodbujajo pare, da se pred sklenitvijo svetega zakona na to tudi dobro pripravijo.

Omenjene številke imajo tako vedno veliko pastoralnih ozadij in nam same po sebi še ne povejo dovolj o tem, ali so ljudje resnično pripravljeni ali pa nepripravljeni, ko prejemajo sveti zakon, je pojasnil. Število krstov, prvih obhajil in cerkvenih porok se zmanjšuje tudi v ostalih evropskih državah, zato lahko govorimo o splošnem pojavu, ki je zajel staro celino, navaja Letno poročilo Katoliške cerkve v Sloveniji 2023. Ob koncu samo še ta podatek: Leta 2022 je bilo civilnih razvez v Sloveniji 2149.

Utrip Cerkve v Sloveniji
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...