Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Metka Zevnik  (foto: STA / Bor Slana)
Metka Zevnik | (foto: STA / Bor Slana)

Eden izmed natančno opredeljenih delov zakona je cena evtanazije

Slovenija | 02.02.2024, 08:42 Petra Stopar

V času, ko si del civilne družbe prizadeva za sprejem zakona o samomoru z medicinsko pomočjo, se je v Sloveniji mudil eden vidnejših nasprotnikov evtanazije na svetu Alex Schadenberg. O tem, kam vse privede uveljavitev tovrstne zakonodaje, je spregovoril na predavanju na Katoliškem inštitutu. V Slovenijo je prišel na povabilo Gibanja za otroke in družine, Pohoda za življenje in Združenja starih staršev Slovenije, ki v primeru sprejema zakona v Državnem zboru napovedujejo referendum.

Že samo ime govori o zastrupitvi

Predsednica Združenja starih staršev Slovenije Metka Zevnik je na četrkovi novinarski konferenci dejala, da predlog zakona, ki ga je društvo Srebrna nit s podporo 5000 podpisov julija lani vložilo v Državni zbor, vsebuje precejšnjo manipulacijo v jeziku. Prepričana je, da skuša s čustvenim izrazoslovjem prepričati tako odločevalce kot tudi državljane, da gre za dobrodelnost in sočutje. Prav tako verjame, da predlog vsebuje le nekaj zelo natančno opredeljenih dejstev in pojmov. Meni, da že samo ime v resnici govori o zastrupitvi: »O medicinski zastrupitvi, ker so v celotno shemo, kako se to izpelje, uvedli medicinsko pomoč, torej zdravnike, proti njihovi volji.«

Eden izmed natančno opredeljenih delov zakona je cenovni vidik evtanazije

Prav tako po njenem mnenju zakon izkorišča pomen besed, kot so avtonomnost, pravičnost, enakost, lahka smrt ... Eden izmed natančno opredeljenih delov zakona pa je po besedah Zevnik cenovni vidik evtanazije ter katera sredstva in snovi bi bila za to uporabljena. Zelo nenavadno za zakon se ji zdi, da je to izračunano na stotinko centa natančno. »V primerjavi s tem pa so podali oceno o tem, koliko bi stala paliativna oskrba, torej pomoč, ki se človeku daje, ko je že bolan, ko ozdravitev ni možna, ampak se ga neguje, se mu lajša bolečine in naj bi bil tudi doma, če je le mogoče.«

Po drugi strani je to lahko tudi regulacija pokojninskega sistema.

Regulacija pokojninskega sistema

V zakonu so navedeni stroški pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki skupaj z učinkovinami in postopkom znašajo nekaj več kot 1542 evrov, medtem ko paliativna nega za osebo na mesec znaša od 3000 do 4500 evrov. Iz tega je po besedah Zevnik sklepati, da »je pravzaprav ta lobi glas nekaterih ljudi, ki želijo s tem procesom vplivati na stroške zdravstvenega sistema«, v katerem bi družbi sporočali, da je umiranje poceni in da mrtev človek nič ne stane, bolni pa da so odveč. »Po drugi strani je to lahko tudi regulacija pokojninskega sistema,« je dodala.

"Bolni potrebujejo sočutje, ne pa to, da jih nekdo zastrupi"

Skrbi jo, da bi se evtanazija s sprejetjem predloga zakona omogočila tudi invalidnim osebam in osebam z duševnimi boleznimi. »Bolni in starejši potrebujejo pomoč, sočutje, bližino, lajšanje bolečin, ne pa to, da se jih zastrupi,« pa je povzel predsednik Gibanja za otroke in družine Aleš Primc. Upa, da Državni zbor zakona ne bo sprejel, v nasprotnem primeru bo gibanje po njegovih besedah naredilo vse, da bo predlog zavrnjen na referendumu. 

 

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.