Meta PotočnikMeta Potočnik
Udeleženci okrogle mize na Katoliškem inštitutu v Ljubljani (foto: Marjana Debevec)
Udeleženci okrogle mize na Katoliškem inštitutu v Ljubljani | (foto: Marjana Debevec)

Dekletu s samomorilnimi mislimi ponudili samomor z medicinsko pomočjo

Novice | 30.05.2024, 08:05 Marjana Debevec

Izvršni direktor Koalicije za preprečevanje evtanazije Alex Schadenberg in zdravnica dr. Bojanka Štern sta na okrogli mizi v Ljubljani konec janurja spregovorila o tem, do kakšnih skrajnosti privede zakon o evtanaziji.

Alex Schadenberg je navedel več primerov, ki nakazujejo, do kakšnih skrajnosti zdrsne družba, ko sprejme smrt na zahtevo.

Omenil je vojno veteranko, paraolimpijko, ki je zaprosila za možnost dvigala v hiši. Namesto tega ji je ministrstvo ponudilo evtanazijo.

Enako se je zgodilo mladi materi dveh deklic, ki je na invalidskem vozičku od svojega 17. leta. Kljub temu je končala fakulteto in bila ves čas v službi. Ko je zbolela, je zaprosila za status invalidne osebe. Odgovorili so ji, da bo nanj čakala od šest do osem mesecev, evtanazijo pa lahko izvedejo v 90 dneh.

Ali pa dekletu, ki ima samomorilne misli. Ko so se težave znova pojavile, je odšla v bolnišnico po pomoč. Tam so ji povedali, da je psihiater na voljo šele čez pet mesecev, ponudili pa so ji samomor z medicinsko pomočjo.

Predavatelja z organizatorjem dogodka Alešem Primcem
Predavatelja z organizatorjem dogodka Alešem Primcem © Marjana Debevec

»To se dogaja zato, ker obstaja samo ena jasna ločnica. In to je: ali te lahko ubijem, ali te ne smem. Ko enkrat sprejmete, da je dovoljeno ubiti drugega, ostaja le še vprašanje: kdo izvaja ubijanje in zaradi katerega razloga,« je poudaril Schadenberg.

Alex Schadenberg na Radiu Ognjišče
Alex Schadenberg na Radiu Ognjišče © Marjana Debevec

Zdravnica dr. Bojanka Štern pa je poudarila, kakšen nesmisel je, da bi moral zdravnik ubiti svojega pacienta in kako bi ljudje s tem izgubili zaupanje vanj.

»Mi kot družba, ki je nekako šla v smeri humanizacije po drugi svetovni vojni, smo odpravili smrtno kazen za najhujše zločince. Sedaj pa na brutalen način ponujamo ljudem v stiski pomoč pri umiranju, pri samomoru ali celo pri evtanaziji. In družba, ki prestopi ta rubikon, je po mojem izgubljena družba

Dr. Bojanka Štern
Dr. Bojanka Štern © Marjana Debevec

Alex Schadenberg pa je še povedal, da v Kanadi pripravljajo zakon za evtanazijo duševno bolnih, razpravlja se o evtanaziji otrok. Zanjo namreč zaprosi le majhen delež smrtno bolnih, večinoma gre za ljudi, ki se zaradi bolezni znajdejo v stiski, so osamljeni ali v finančnih težavah. Število evtanazij se vsako leto poveča kar za 30 odstotkov.

Udeleženci okrogle mize so z zanimanjem prisluhnili gostoma
Udeleženci okrogle mize so z zanimanjem prisluhnili gostoma © Marjana Debevec

Prisluhnite pogovoru z Alexom Schadenbergom.

Novice
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...