Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Svetovalka za naravno plodnost in diplomirana medicinska sestra Alison Kogoj (foto: osebni arhiv)
Svetovalka za naravno plodnost in diplomirana medicinska sestra Alison Kogoj | (foto: osebni arhiv)

Najmanj porodov v zgodovini. Zakaj se pari ne odločajo za otroke?

Slovenija | 08.01.2024, 14:48 Maja Morela

V slovenskih porodnišnicah so v lanskem letu zabeležili najmanj porodov v zgodovini države. Po predhodnih podatkih, naj bi bilo porodov 16.811, kar je 613 oziroma 3,5 odstotka manj kot v letu 2022. Do zdaj se je najmanj otrok rodilo leta 2003, za tem je do leta 2010 število rojenih otrok naraščalo. Od takrat pa število ponovno upada z izjemo manjšega porasta rojstev v letu 2021, so sporočili iz NIJZ.

Zakaj se pari ne odločajo za otroke?

Po skupni predhodni oceni števila rojstev, v katere štejejo tudi porodi doma, obstaja možnost, da se je v Sloveniji lani rodilo 17.100 novorojenčkov, kar je najmanj otrok, odkar na NIJZ spremlja podatke. Zakaj do tega prihaja, zakaj se pari ne odločajo za otroke, je za naš radio komentirala svetovalka za naravno plodnost in diplomirana medicinska sestra Alison Kogoj.

Porast neplodnosti

Kot prvi razlog izpostavlja porast neplodnosti, ki je posledica nezdravega življenjskega sloga. »Dejstvo pa je tudi, da se za prvega otroka odloča vse več parov v zrelosti, torej po 35. letu starosti, celo po 40. letu. To pa otežuje oziroma podaljša tveganje zanositve.«

Dejstvo pa je tudi, da se za prvega otroka odloča vse več parov v zrelosti, torej po 35. letu starosti, celo po 40. letu. To pa otežuje oziroma podaljša tveganje zanositve.

Opazovanje ženskega menstrualnega ciklusa

Po njenih besedah se o fiziologiji ženske in moške plodnosti ne ve veliko. Ne vključuje jo niti šolski sistem, zdravstveni pa bi moral ženske in pare učiti, kako podpreti svojo plodnost tudi z zdravim načinom življenja. »Pare moramo vzpodbujati, da se naučijo spremljati in opazovati ženski menstrualni ciklus. Kako določati plodno obdobje, kako potrjevati ovulacijo, kajti tudi raziskave kažejo, da je to metoda, ki lahko poveča možnost za naravno zanositev.«

Tudi ekonomski vidik

V zadnjih letih smo bili priča trendoma naraščanja in nato upadanja števila porodov, kar je posledica različnih dejavnikov, med drugim tudi ekonomskega vidika. »Vemo, da se je odločanje za družino prestavilo na kasnejšo starost, ker se mladi prej odločajo, da si uredijo bivalne razmere, da uspejo v karieri. Za marsikoga pa izziv predstavlja tudi iskanje ustreznega partnerja.«

Nezdravi egoizem

Po njenih besedah je delo na odnosu zelo pomembno, saj je zdrav partnerski odnos pomembna podlaga, temelj za nastanek družine. Gre za področje, ki prinese veliko težav, ampak se mora težiti k temu, da se jih premosti v dvoje. Le tako se bomo obvarovali nezdravega egoizma, s katerim se oddaljujemo drug od drugega in ki ruši temelje družinskega življenja.

Prisluhnite celotnemu pogovoru z Alison Kogoj.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.