Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenski škofje (foto: Slovenska škofovska konferenca)
Slovenski škofje | (foto: Slovenska škofovska konferenca)

Slovenski škofje v božičnih voščilih vabijo k odprtosti in čuječnosti: Vsak božič je nova priložnost zame!

Slovenija | 24.12.2023, 16:48 Alen Salihović

Z božičnimi voščili so se na vernike, predvsem iz svojih škofij in tudi na vse ljudi dobre volje obrnili slovenski škofje ordinariji.

Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje je v voščilu zapisal, da je bilo pastirjem preko sporočila angelov podarjeno znamenje v podobi nebogljenega otroka, rojenega v hlevu.

"Dete potrebuje skrb, nežnost in pozornost. Besede angelov tudi nas vabijo, naj se odpravimo k jaslicam. Jaslice so lahko za vsakega od nas drugje; predvsem tam, kjer je stiska, nemoč ali tema. Gospod Jezus prihaja na različne načine in nas vabi, da se odzovemo na njegov obisk. Prosi za našo ljubezen! Ob njem se učimo vstopiti v njegovo miselnost in voljo. Bog se je naredil majhnega, da bi ga lahko razumeli, sprejeli medse in ga preprosto ljubili,« je zapisal škof Saje in zaželel blagoslovljen božič vsem, še posebej bolnim, ostarelim, trpečim in vsem tistim, ki ga ne morete obhajati v krogu svojih najbližjih. »Računajmo Nanj in hodimo po poti dobrega z roko v roki z Njim in med seboj. Sprejmimo Božjo ljubezen in jo živimo. Bodimo nosilci notranjega miru in prave luči," je zapisal škof Saje.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa je dejal: "Vsak božič je nova priložnost zame, zate, za vse nas. Naj bo letošnji božič »danes«, v katerem Odrešenik prihaja k meni."

"Nič mi ne bo vzel, prinese pa lahko popolno življenjsko spremembo. Novice in slike iz Ukrajine in Svete dežele, kjer je na pohodu nasilje in umiranje nedolžnih, nas pretresejo in postavljajo nešteta vprašanja: Zakaj? Vse to je zato, ker nismo na pravi poti. Nismo na poti miru in spoštovanja dostojanstva vsakega človeka. Na to pot me lahko popelje le novorojeni Odrešenik, ki se razodene tistim, ki imajo odprto srce. S tem pa moja pot postane prežeta s mirom in ljubeznijo. Želim, da bodo letošnji božični prazniki drugačni od prejšnjih, naj bo ta moj in tvoj božič nov začetek poti v pravo smer, kjer bomo našli novo upanje, našli Njega. V novem letu 2024 vam želim Božjega blagoslova, da bodo naši dnevi prežeti z Božjo bližino, ki prinaša odprtost in spoštovanje drugega kot moje sestre in brata. Skupaj si prizadevajmo za svet, ki je prežet z mirom, ljubeznijo in dobrim!," je poudaril nadškof Cvikl

Voščilo koprskega škofa Jurija Bizjaka

Tudi izvoljeno ljudstvo, kakor mi v današnjih časih, je šlo skozi številne in hude preizkušnje in tudi njim je kdaj prišlo na misel, kar piše prerok Izaija: 'Moja usoda je skrita Gospodu, mojemu Bogu uhaja moja pravica!' (Iz 40,27). Najmočnejši dokaz proti takšni malovernosti pa je prav gotovo rojstvo Mesija, prihod Božjega Sina, ki nam prihaja na pomoč, nam prinaša tolažbo in upanje. Njegovo ime je Emanuel, kar pomeni Bog z nami. Spominja nas, da nismo sami, da ne živimo sami in ne delamo sami. Naj za njegov rojstni dan vsi bolj začutimo Njegovo navzočnost med nami in Njegovo bližino!

V prihajajočem novem letu bo Škofija Koper beležila 1500-letnico prihoda škofa Nazarija na škofijski sedež v Koper (524-2024). Okrogla obletnica na sedežu škofije naj razgiba in poživi gorečnost in zavzetost za odkrivanje in spoznavanje zgodovine po obeh pokrajinah naše škofije, po obalno kraški pokrajini na jugu in po goriški pokrajini na severu. Po mestih in vaseh, po trgih in naseljih, naj se poživi in pospeši povpraševanje in zanimanje za korenine iz katerih rastemo, za pilote in sidra, na katerih stojimo. Drevo raste in se krepi v obe smeri: čim višje v nebo, tem globlje v zemljo.

Vsem ustvarjalcem in poslušalcem Radia Ognjišče želim in voščim trajen mir, ki so ga v božični noči angeli oznanjali v Betlehemu, in blagoslovljeno prihajajoče novo koledarsko leto, naj bo srečno, naj bo zdravo in veselo!

Celjski škof Maksimilijan Matjaž pa je v voščilu na spletni strani škofije med drugim zapisal: "Glejte, nekaj novega storim, zdaj klije, mar ne opazite?« (Iz 43,19) Vabim vas, da prisluhnete tej besedi v sveti božični noči, ko skupaj s svojimi najdražjimi slavite rojstvo Božjega Sina."

"Nebeškega Očeta prosimo, da bi jo slišali tudi vsi tisti, ki ste v teh dneh sami, ki ste žalostni in zaskrbljeni, ki ste razočarani nad družbo in tudi nad Cerkvijo. Bog je ob začetku našega časa stopil v naš svet kot otrok, ne ker bi ga bil človek vreden, ampak ker ga je potreboval; ne samo da bi mu pomagal graditi mostove, ki bi spet vzpostavili porušene odnose med bratom in sestro, med možem in ženo, med starši in otroki, med duhovniki in verniki, med sosedi, med narodi in državami, ampak da bi sam postal most, ki bo človeka povezal v eno. Kristus se je rodil za nas vse! Veselimo se! Želim vam, da veselje ob sporočilu rojstva Odrešenika prežema vaše dni, vaša družinska srečanja in praznovanja in da v tem veselju živite tudi v novem letu 2024," je zapisal celjski škof Matjaž

Murskosoboški škof Peter Štumpf pa je v voščilu za murskosoboški Vestnik dejal, da naj nam bo prvo sporočilo božiča, da naj se ne bojimo.

»Smo blagoslovljeni, ker je Bog z nami, in zato tudi obvarovani hudih grozot, ki se dogajajo drugod po svetu. Verni in neverni smo pod skrbnim varstvom čudovite žene vseh žena, Marije iz Nazareta, v kateri si je Bog nadel našo človeško naravo. Tako je postal naš vsakodnevni sopotnik, kjer koli že smo in kamor koli gremo,« je dejal škof Štumpf.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.