Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Veleposlanik Franc But in papež Frančišek (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)
Veleposlanik Franc But in papež Frančišek | (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)

Slovenski veleposlanik But pri papežu Frančišku tudi o obisku Slovenije #foto #video

| 02.12.2023, 14:18 Alen Salihović

Konec julija se je štiriletni mandat slovenskega veleposlanika pri Svetem sedežu iztekel Jakobu Štunfu. Nasledil ga je izkušeni politik in diplomat Franc But, nekdanji kmetijski minister, predsednik SLS in dolgoletni veleposlanik, ki je papežu Frančišku danes predal poverilno pismo. Posebej za Radio Ognjišče je spregovoril o temah, ki sta si jih izmenjala s papežem. Ta se po besedah Buta po gripi počuti dobro. V pogovoru je sveti oče izrazil pripravljenost obiskati Slovenijo. Pozitivno sta ocenila bilateralne odnose med državama in se ustavila ob vojnah v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu. Prisluhnite pogovoru.

Poverilno pismo (francosko Lettre de créance, angleško letter of credence) ali poverilnica je uradno diplomatsko pismo, ki imenuje diplomata za veleposlanika v drugi suvereni državi. Splošno znano kot diplomatska poverilnica, je pismo naslovljeno od enega voditelja države do drugega, s čimer prosi, da izrazi verodostojnost na trditev veleposlanika, da govori v imenu svoje države. Pismo osebno izroči imenovani za veleposlanika vodji države sprejemnice na uradni slovesnosti, ki označuje začetek veleposlaniškega mandata. Poverilna pisma so tradicionalno napisana v francoščini, ki je lingua franca diplomacije. Lahko pa so napisani tudi v uradnem jeziku države pošiljateljice, piše na Wikipediji.

Veleposlanik Franc But in papež Frančišek
Veleposlanik Franc But in papež Frančišek © Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione

Kje je slovensko veleposlaništvo v Vatikanu?

»Slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu, ki se nahaja v neposredni bližini Države mesta Vatikan (Via della Conciliazione 10), je bilo uradno odprto 30. aprila 1992. Akreditirano je tudi pri Suverenem malteškem viteškem redu, s katerim ima Republika Slovenija vzpostavljene diplomatske odnose od 5. julija 1992 dalje,« so zapislai a spletni strani katoliškega tednika družina.

Dosedanji veleposlaniki pri Svetem sedežu so bili dr. Štefan Falež (1991–1997), dr. Karl Bonutti (1998–2002), dr. Ludvik Toplak (2002–2006), dr. Ivan Rebernik (2006–2010), Maja Marija Lovrenčič Svetek (2010–2015), Tomaž Kunstelj (2015–2019) in mag. Jakob Štunf (2019–2023). Mag. Franci But je torej osmi slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu.

Veleposlanik Franc But in papež Frančišek
Veleposlanik Franc But in papež Frančišek © Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione

Četrta veleposlaniška služba

Za Franca Buta je to že četrta služba veleposlanika v zadnjih dveh desetletjih. Med letoma 2007 in 2010 je bil namreč slovenski veleposlanik na Češkem in takoj nato, do leta 2014, v Srbiji. Leta 2017 je bil imenovan za veleposlanika v Nemčiji in je v Berlinu ostal do lani, ko ga je nasledila dr. Ana Polak Petrič, hči dr. Ernesta Petriča, so še zapisali na spletni strani Družine.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.