Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Izstrelitev palestinskih raket z obmocja Gaze proti Izraelu. (foto: STA)
Izstrelitev palestinskih raket z obmocja Gaze proti Izraelu. | (foto: STA)

Bodo spopadi v Izraelu prerasli v regionalni konflikt?

Svet | 11.10.2023, 15:33 Andrej Šinko

Razmere na območju Izraela in Gaze ostajajo zaostrene, vse več vprašanj pa se pojavlja v zevzi s tem, kako bi se konflikt lahko razvil v prihodnje. Nekateri analitiki opozarjajo, da bodo izraelske oblasti s polno silo odgovorile na napad Hamasa ter drugih gibanj in držav, ki ga podpirajo. Pri tem je ključno zlasti vprašanje, kako se bo odzival Iran ter koga bi še lahko pritegnil v konflikt.

Na strani skrajnega Hamasa je libanonsko gibanje Hezbolah, skupina Islamski džihad, v ozadju vsega pa Iran, ki že leta bije bitko za prevlado v regiji z Izraelom, vendar pa je zaradi številnih mednarodnih sanckij do določene mere oslabljen. »Vprašanje je, ali bo Iran uspel v tako kratkem času, čeprav vemo, da se je precej dolgo pripravljal na vse skupaj, povezati proksi akterje v regiji,« je poudaril novinar RTV Slovenija Nejc Krevs, ki se mudi na konferenci v Zagrebu, ki poteka na temo antisemitizma in aktualnega dogajanja v Izraelu.

Oblasti slednjega so sicer dokaj hitro po sobotnem napadu vzpostavile nadzor nad svojim ozemljem, še vedno pa so položaji v državi tarče raketnih napadov, ugiba se tudi o morebitnih novih poskusih vdorov v Izrael. Zato del mednarodne skupnosti nekoliko skrbi tudi njegov odziv, da bi glede na vojaške zmogljivosti uporabil preveč sile, v tem pogledu pa bi bile dodatne žrtve med civilisti.

»Ne vemo točno, če bo humanitanri koridor odprl Egipt ali pa bodo številni civilisti ostali ujeti na območju palestinske enklave Gaze. Ne smemo pozabiti, da gre za 360 kvadratnih metrov, kjer živi 2,3 milijona ljudi,« pojasnjue Krevs in dodaja, da je tam zelo težko ločiti med civilisti in pripadniki Hamasa, Izrael pa izvaja tudi zračene napade na mejne položaje, kar otežuje zagotavljanje humanitarne pomoči.

Ker je bilo v sobotnem napadu ubitih in zajetih tudi precj državljanov Zahodnih držav, Hamas pa je to izvedel na podoben način kot v preteklosti skrajna Islamska država, bo zagotovo deležen ostrega odziva. Poslabšal pa je tudi položaj Palestincev, ki so prej v dvodržavni rešitvi imeli vsaj neko izhodišče za pogajanja o svojem položaju ali državi.

»Mislim, da so samostojno palestinsko državo s palestinski terorizmom žal Palestinci ubili in kolateralna škoda bodo na koncu ljudje, ki ne bodo mogli kam, ampak bodo potrebni humanitarne pomoči okoliških držav,« je dejal Krevs in dodal, da je vprašanje, kaj se bo zgodilo z Gazo, zlasti glede na nekatere napovedi izraelskih politikov.

Svet, Politika, Sociala, Teme, Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...