Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Protest kmetov (foto: Rok Mihevc)
Protest kmetov | (foto: Rok Mihevc)

Že jutri si lahko na vrsti ti!

Kmetijstvo | 12.09.2023, 13:38 Robert Božič

Minuli četrtek je bil črn dan. Dan usoden za zakonitost, pravičnost, ustavnost in človekove pravice. Opojnost popolne oblasti, ki levi koaliciji na vseh nivojih omogoča preglasovanje, je namreč na matičnih odborih prinesla podporo trem novelam zakonov, ki niso samo grobo v nasprotju z zakonodajo, ampak tudi korenito neustavne. In vse kaže, da bodo še v tem mesecu tudi sprejete v Državnem zboru.

Za vse tri novele, ki so minuli četrtek dobile podporo koalicijskih poslancev, se je najprej šepetalo, da se pripravljajo. Določila, ki so kapljala v javnost, so bila tako skregana z realnostjo in s pravnim redom, da so mnogi bili prepričani, da se bo vse ustavilo že pri prvem branju.

Pa se ni. Vse tri novele so potrjene na matičnih odborih in že v prihodnjih dneh bodo o njih odločali poslanci. V kuloarjih pa se že šepeta o novih spremembah zakonodaje.

A pojdimo lepo po vrsti.

Prvič.
12. maja, prav na 23. rojstni dan Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, so poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Matejo Čalušić iz Svobode, v zakonodajni postopek vložili predlog novele zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Ob tem so pojasnili, da je glavni cilj uvedba instituta nezdružljivosti za voljene in imenovane člane organov te največje kmečke stanovske organizacije, s čimer naj bi se izognili korupcijskim tveganjem.

V štirih mesecih predlagateljem ni uspelo zakonskega besedila popraviti tako, da bi bilo izvedljivo v praksi, da ne bi kršilo najmanj tri člene ustave, načel pravne države in človekovih pravic.

Predstavnica Zakonodajno pravne službe Državnega zbora je na četrtkovi obravnavi potrebovala več kot osem (8) minut govorjenja, da je pojasnila vse pravne nedoslednosti in »ustavno nedopustnost« predlaganih rešitev.

A koalicijski poslanci so na matičnem odboru kljub temu predlog novele Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici podprli in ga poslali v Državni zbor.

Drugič.

Člani odbora Državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so na četrtkovi seji opravili tudi drugo obravnavo predloga novele Zakona o zaščiti živali, ki so jo 13. aprila, tik pred vseslovenskim protestom kmetov, v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD).

Cilj novele je po njihovih besedah sistemska nadgradnja veljavne zakonodaje, predvsem na področjih svetovanja, nadzora in odkrivanja nezakonitih ravnanj z živalmi ter njihove oskrbe. To se sicer zelo strokovno sliši, a pravniki državnega zbora so novelo razcefrali, predlagane rešitve pa označili za tako pomanjkljive, notranje neskladne in ustavno sporne, da jih zakonodajalec ne bi smel sprejemati.

Predlagatelji so v minulih petih mesecih zavračali vsako možnost sprememb. Zavrnili so celo amandmaje, ki so jih na zahtevo ministrice Irene Šinko pripravili na kmetijskem ministrstvu.

Ne čudi torej, da je predstavnica Zakonodajno pravne službe Državnega zbora, v četrtek potrebovala kar pol ure nastopa, da je lahko opozorila na vse pravne nedoslednosti in »ustavno nedopustnost« predlaganih rešitev.

A koalicijski poslanci so kljub temu predlog novele Zakona o zaščiti živali podprli in ga tako poslali v Državni zbor.

Tretjič.

Odbor državnega zbora za kulturo je prav tako v četrtek podprl novelo Zakona o verskih skupnostih, s katero tem najprej jemlje status splošno koristnih organizacij in hkrati za 40 odstotkov znižuje višino državne pomoči pri plačilu prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev. Tudi na tem odboru koalicijska večina ni poslušala opozoril Zakonodajno pravne službe Državnega zbora, ki jih je svarila pred nezakonitostmi in neustavnostjo predlaganih rešitev.

»Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti, in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Republike Slovenije,« se glasi javno dana obljuba, ki jo mora pred potrditvijo, pred predsednikom Ustavnega sodišča izreči vsak poslanec, vsak minister, vsak predsednik vlade in vsak predsednik republike.

Že dolgo je jasno, da se koalicijski poslanci na to prisego požvižgajo, zgovoren pa je tudi molk predsednika vlade in predsednice republike.

Poslanke in poslanci, ki so vse tri omenjene novele pospremili v sprejemanje v Državni zbor so bili s strani Zakonodajno pravne službe, ustavnih pravnikov in nenazadnje tudi opozicije jasno opozorjeni v kaj se spuščajo. Pijani oblasti v sprejemanje zavestno pošiljajo zakone, ki kršijo zakonodajo, se požvižgajo na Ustavo in teptajo človekove pravice.

Zavestno torej kršijo prisego, da bodo spoštovali ustavni red in samo vprašanje časa je, kdaj se bodo spravili na naslednjo družbeno skupino in ji kratili njihove pravice.

Boš povzdignil glas?

Jih boš poklical na odgovornost?

Pomni, že jutri si lahko na vrsti ti!

Kmetijstvo, Naš pogled
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.