Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Plakat 2023 (foto: www.dkps.si)
Plakat 2023 | (foto: www.dkps.si)

Teden vzgoje z naslovom: »Strpnost, spoštovanje, sodelovanje.

Slovenija | 31.08.2023, 10:58 Alen Salihović

S prvim šolskim in veroučnim dnem v petek, se začenja tudi letošnji že šesti teden vzgoje. Društva katoliških pedagogov Slovenije v ospredje postavlja naslov: »Strpnost, spoštovanje, sodelovanje.« Pred začetkom tedna smo se pogovarjali z duhovnim asistentom društva p. Silvom Šinkovcem.

"Teden vzgoje, 6. po vrsti, ki ga organiziramo v Društvi katoliških pedagogov Slovenije, pri čemer se že vrsto let povezujemo s Komisijo za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci ter Slovenskim katehetskim uradom, prinaša naslov Strpnost, spoštovanje, sodelovanje. Nastal je ob konkretnih izzivih s katerimi se naši učitelji soočajo: z vprašanjem spolne in narodne identitete, z vprašanjem nedotakljivosti človeškega življenja in posledično evtanazije, ter končno s problematiko nasilja v vzgojno izobraževalnem sistemu," so zapisali na DKPS.

Letošnji Teden vzgoje bo potekal nekolikodrugače kot prejšnja leta, saj se bo začel s 1. in končal s 7. septembrom. Gradivo, ki so ga pripravili prinaša razmišljanja sedmih različnih avtorjev, ki so na najrazličnejše načine vpeti v vzgojno izobraževalni sistem. "Besedila se lahko uporabijo pri bogoslužju ali pa za osebno premišljevanje. Vsakemu dnevu so dodane prošnje, kot spodbuda za molitev in duhovno podporo vsem, ki so vzgoje in izobraževanja," dodajajo.

"Želimo si, da bi mnenja strokovnih delavcev, ki so izrazili svoje misli v letošnjem Tedna vzgoje, dobila mesto v naši družbi. Da bi bil sad viden v celotnem šolskem letu, torej da bi spoštovanje rodilo strpnost, oboje skupaj pa tisto, kar je največ, sodelovanje," so še zapisali na spletni strani. 

GRADIVO ZA LETOŠNJI TEDEN VZGOJE!

S tednom vzgoje želijo v Društvu katoliških pedagogov Slovenije opozoriti na porast nasilja v vzgoji in izobraževanju

Poudariti želijo tudi pomen vzgoje v izobraževanju in duhovne ravni v človekovem življenju, je povedal koordinator Tedna vzgoje Matevž Vidmar.

Letos so teden vzgoje povezali s temami, ki so v družbi odmevale preteklo šolsko leto. Med drugim so to nasilje v šolah in nedotakljivost človeškega življenja, je na četrtkovi novinarski konferenci povedal Vidmar. Pripravili pa so sedem razmišljanj, eno za vsak dan, prošnje in blagoslov šolskih torb. »K pisanju prispevkov smo povabili različne avtorje, ki so razmišljali o aktualnih temah,« je dejal Vidmar.

Ljubljanski pomožni škof in predsednik Komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci Anton Jamnik pa je povedal, da v šoli ne gre samo za učenje, ampak posameznik tam tudi osebnostno raste kot človek. Meni, da je ob človekovih pravicah pomembno poudariti, da ima vsak tudi odgovornosti in dolžnosti. »Ob začetku šolskega leta je vredno poudariti, da se znamo poslušati, da se slišimo med seboj, da je šola prostor vključevanja, prostor pluralnosti in da zelo močno spoštuje pravico staršev do ustrezne vzgoje, ki je v skladu z njihovimi vrednotami,« je prepričan Jamnik.

Duhovni asistent društva in urednik revije Vzgoja Silvo Šinkovec pa je spregovoril o nalogah katoliških in poudaril, da je bistvo vzgoje spremljati razvoj mladega človeka, ne samo na intelektualnem področju, ampak kako bo postal celovita osebnost.


Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...