Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Dr. Igor Bahovec (foto: Izidor Šček)
Dr. Igor Bahovec | (foto: Izidor Šček)

Mladi, izziv srečanja in svetovni dan mladih

Komentar tedna | 07.08.2023, 10:00 Dr. Igor Bahovec

Te dni na Portugalskem poteka svetovni dan mladih, ki ga močno zaznamuje obisk papeža Frančiška.

Svetovne srečanje mladih je začel papež Janez Pavel II. Po več desetletjih srečanj lahko rečemo, da je to bila preroška intuicija in preroška odločitev. V času globalizacije, velikih sprememb načina življenja, kulture in soočanja z mnogimi vidiki krize, so srečanja priložnost za skupno iskanje poti naprej.

Papež Frančišek bo poleg mladih srečal tudi nekatere druge skupine. Menim, da je srečanja potrebno videti povezno, ne ločeno vsakega zase. K temu me usmerja eno izmed štirih »vodilnih usmeritev« tega papeža: »Celota je nad delom«. Tako se je že pred potjo na Portugalsko papež v Domu sv. Marte srečal z nekaj z nekaj bolnimi in starimi starši z vnuki. Sporočilo je jasno: prvič, nekateri bi se radi udeležili srečanja, pa ne morejo – a tudi oni so del srečanja. Drugič, družina je srečanje treh generacij: če želimo živeti celovito, je nujno spodbujati pristno povezanost generacij. Vsake generacija ima nalogo, da k celoti prispeva svoj nenadomestljiv del.

Geslo letošnjega dneva mladih je vzeto iz Lukovega evangelija: »Marija pa je vstala in se v naglici odpravila«. Lahko ga povežemo z vrstico prej, ki je bila geslo prejšnjega dneva mladih in vključuje Marijin odgovor angelu: »zgodi se mi po tvoji besedi.« Kaj ta stavka lahko povesta mladim in vsem nam? V ospredju je drža Marije v srečanju in po njem. Seveda je srečanje z angelom Marijo presenetilo, a razvidni so trije vidiki: prvič, Marija je sporočilu prisluhnila in ga sprejela: tako je postala bogorodica. Drugič, angelove besede o nosečnosti Elizabete so jo spodbudile, da se je takoj napotila na pot. Tretjič, s tem je omogočila, da se je v srečanju z Elizabeto razkrilo kakšno je življenje, ko nekdo »postane poln Svetega Duha«.

Menim, da je geslo zelo pomembno za naš čas: po eni strani so v središču srečanja, angel in Marija, Marija in Elizabeta, Jezus in Janez. Drugi poudarek je dinamika: sprejeti in pokazati, slišati in napotiti se na pot, prisluhniti in izraziti. A tu je še tretji vidik: osrednji so-akter je Sveti Duh.

Dinamika srečati, resnično prisluhniti, sprejeti sporočilo, premišljevati v srcu, napotiti se, to je odločiti in delovati, je dinamika, ki nam omogoči razumeti mnoge zadeve. Pod pogojem, da je navdih Sveti Duh, ne zgolj človeška usmerjenost vase, samoreferenčnost.

* * *

Menim, da mnoga srečanja papeža na dnevu mladih lahko beremo v tej dinamiki. Taka dinamika odpira pogled, ki je po eni strani zvest evangeljskemu sporočilu, po drugi pa izjemno sodoben. Živimo v času, ko potrebujemo srečanja, ko je potrebno prisluhniti drugemu. Cerkev je poklicana, da posreduje sporočilo evangelija današnjemu svetu – svetu kakršen je, nepopoln, v mnogih stiskah, krizah.

Po drugi strani dogajanje zadnjih let jasno kaže, da Cerkev ni popolna institucija. Morda nas bo to usmerilo k drugačni drži, bolj skromni, ponižni, bolj odprti drugemu, predvsem pa bolj odprti Svetemu Duhu. Povabilo k takemu načinu je tudi sinodalna pot. Predvsem pa vse

dogajanje prvega dne papeževa obiska na Portugalskem govori o tem: srečati, prisluhniti, posredovati upanje in pogum, živeti sanje, skupaj graditi boljši svet. Kriza, tako papež, nas lahko vodi v dve smeri – ali v strah, pasivnost in ogroženost, ali pa k iskanju ustvarjalnega reševanja. In v tej drugi drži lahko kriza privede do nečesa novega. Pravzaprav velja tudi to, da ljudje, v osebnem življenju in skupinah, vse od družin do narodov, držav, religij in civilizacij šele ob krizi odgovorimo na pomembna vprašanja življenja. A pri tem prosimo Boga, da je bo naša pot iskanja odgovora na krizo vključevala duhovno razločevanje in ne ostala na duševni ravni človekovega razuma, čustev in volje.

K čemu smo poklicani vsi mi? Gotovo tudi k odpiranju prostorov srečanja v smislu kot sem opisal zgoraj. Zato želim v zaključku dati glas mladim. Letos januarja smo v okviru priprave na evropsko kontinentalno srečanje pripravili več srečanj, tudi z mladimi, in v povzetku s. Anje so tudi tele besede.

Mladi želijo, da Cerkev iz pastorale projektov preide v pastoralo odnosov. Poudarjajo namreč silen klic in prioritetno delo za Cerkev občestva, v kateri lahko ljudje prejmejo duhovno izkustvo Odrešenika. Samo od Kristusa nagovorjeni ljudje lahko privlačijo.

Absolutno je potrebno reči »ne« vsakršni obliki moralizma in prisile, ki mnoge odvrne daleč stran. Mladi kličejo po resni duhovni in teološki formaciji odraslih, ki naj vero posredujejo s svojim življenjem. Cerkev naj da vselej prednost življenju in ne strukturi ali formi, ki življenje ubija.

Mladi si želijo Cerkve, ki je blizu ljudem, tudi vsem obrobnim. Želijo, da Cerkev posluša vse ljudi, a tudi z veliko ljubeznijo pove vso resnico! Omogoča naj očiščen pogled na svetost telesa, zlasti ženskega telesa in s tem pomaga rešiti marsikateri problem v Cerkvi. Naj ne išče demokratičnih odgovorov, ampak ponižno posreduje vsebino evangelija, ki razodeva neskončno ljubezen Očeta, ki pošilja Sina za vse, in deluje danes z veliko močjo Svetega Duha!

Kdor želi, lahko preberete tudi druge besed mladih, ki so del prispevka slovenske delegacije na srečanju v Pragi in ga najdete na straneh Slovenske škofovske konference.

Še bolj pa vas povabim, da prisluhnemo sporočilu srečanj svetovnega dne mladih na Portugalskem. Spomnimo se, kako potrebujemo, da nas nekdo sliši: storimo mi prvi korak in odprimo srca in duha ter prisluhnimo mladim.

Opomba: Prispevek delegacije Slovenske škofovske konference za Celinsko zasedanje Sinode o sinodalnosti v Pragi. 

Komentar tedna
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.