Meta PotočnikMeta Potočnik
Dr. Denis Baš, dr. med. spec. pediatrije, aktualni Moj pediater (foto: Aleš Beno / Finance)
Dr. Denis Baš, dr. med. spec. pediatrije, aktualni Moj pediater | (foto: Aleš Beno / Finance)

Pediater Denis Baš odsvetuje veganstvo pri otrocih

Slovenija | 07.04.2023, 08:11 Alen Salihović

Strateški svet za prehrano je v minulem tednu predlagal, da bi imeli šolarji možnost izbire rastlinskega oziroma veganskega jedilnika. Na to zamisel so se ostro odzvali pediatri. Predlog strateškega sveta za prehrano po njihovi oceni ne bo imel pozitivnega učinka na zdravje otrok in mladostnikov. Menijo celo, da obstajajo možnosti, da se zgodi obratno.

Kot pediater zagovarja čimbolj uravnoteženo prehrano

Prepričani so, da predlog ne bo imel pozitivnega učinka na zdravje otrok in mladostnikov, obstaja pa možnost, da se zgodi obratno. Pediater Denis Baš je za naš radio dejal: »Kot pediater, kot stroka, moram zagovarjati čim bolj uravnoteženo prehrano, ker vemo, da otrok mladostnik ima mogoče drugačne potrebe kot odrasla oseba, se pravi, telo se razvija in lahko določeni primanjkljaji hranil in vitaminov lahko pustijo trajne posledice. Zato menim, da je vseeno tak uravnotežena prehrana najbolj varna in najboljši način prehranjevanja tudi po smernicah evropskega združenja za pediatrično gastroendologijo in prehrano. Veganski način prehranjevanja pri otrocih odsvetujem.«

Nič nismo naredili, če otrokom v šoli ponudimo zdravo hrano, ki je nihče noče jesti, nato pa otroci po šoli hodijo v trgovine in lokale, kupujejo energijske pijače in drugo nezdravo hrano.

Srečal se je že s tragičnimi primeri

Predsednik Sekcije za primarno pediatrijo Baš nam je še povedal, da se je žal že srečal tudi s primeri, ki so se končali tragično. Po njegovih besedah so bili otroci sprejeti v bolnišnico, a so prišli prepozno. Zaradi veganske prehrane so bili shirani in hudo bolni. Po drugi strani pa je imel tudi primere otrok iz deklarirano vegetarijanskih in veganskih družin, »ki so svojo potrebo po mesu potem dobili pri sosedu, v šoli ali kje drugje, kjer so na skrivaj jedli meso«. Opozarja, da nismo naredili nič, če otrokom v šoli ponudimo zdravo hrano, ki je nihče noče jesti, nato pa otroci po šoli hodijo v trgovine in lokale, kupujejo energijske pijače in drugo nezdravo hrano.

O smernicah prehrane otrok in mladostnikov

Strateški svet za prehrano je v začetku marca obravnaval prehrano otrok in mladostnikov v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in se seznanil tudi z recenzijo smernic, ki so na tem področju nespremenjene od leta 2010. Na napoved recenzije smernic se je danes s skupno izjavo odzvala pediatrična stroka.

Kot so zapisali, so bili pediatri in dietetiki s pediatrične klinike pred dobrimi petimi leti povabljeni k prenovi smernic zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. V smernice so vključili najnovejša znanstvena dognanja s področja prehrane malčkov, otrok in mladostnikov ter tudi vsa aktualna mednarodna priporočila, ki se jih lahko implementira v našo družbo.

"Še več, jasno smo opredelili tudi vse medicinsko indicirane diete, ki so za zdravje otroka z neko boleznijo nujne, saj se mu edino tako lahko omogočita optimalna rast in razvoj in to brez zdravstvenega tveganja in tveganja za pomanjkanje hranil," so dodali.

Razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo je smernice prvič obravnaval septembra 2022, 7. marca letos jih je tudi dokončno potrdil. Pričakujejo, da se v njihovo vsebino ne bo strokovno več posegalo, ampak se jih bo v celoti implementiralo v prakso. Naloga strateškega sveta ni recenzija že recenziranih in s strani razširjenega kolegija za pediatrijo potrjenih smernic, opozarjajo.

Jedilniki se iz leta v leto izboljšujejo

V izjavi ocenjujejo, da je bila organiziranost prehrane v slovenskih vrtcih in šolah že doslej na izjemno visoki ravni in smo v evropskem prostoru na tem področju drugim državam vzor. Zavedajo pa se, da so določene pomanjkljivosti, predvsem kar zadeva javno naročanje, normative za dietne kuharje in organizatorje prehrane ter ponekod tudi prostorske stiske.

Se pa po njihovih navedbah sami jedilniki iz leta v leto izboljšujejo in gredo že sedaj v smer uravnotežene, lokalne in sezonske hrane, kar prispeva tudi k trajnostnemu razvoju in zelenemu prehodu ter razvoju podeželja. Vsak vrtec in praktično vsaka šola ima svojo kuhinjo ali pa se hrano vozi iz manjše podružnice iz centralne kuhinje vrtca oz. šole. Z obstoječo organiziranostjo vrtčevske in šolske hrane pa se že sedaj zagotavlja najkrajšo možno pot obrokov od kuhinje do končnega porabnika.

Preureditev kuhinj v razdelilnice hrane?

Predlog reorganizacije vrtčevskih in šolskih kuhinj, kot ga predlaga strateški svet, po njihovem vedenju predvideva preureditev večine obstoječih kuhinj v t. i. razdelilne kuhinje z eno regijsko centralno kuhinjo. A kot opozarjajo, takšna praksa še ne pomeni, da so tako pripravljeni obroki za malčka, otroka ali mladostnika bolj "zdravi" oz. hranilno ustrezni.

Veganski način prehranjevanja odsvetovan

Ob tem v izjavi posebej izpostavljajo problematiko motenj hranjenja pri otrocih in mladostnikih, ki so v Sloveniji v zadnjih letih v velikem porastu. Del porasta po njihovih navedbah lahko pripišemo izolaciji zaradi covida-19, drugi del pa neustreznemu promoviranju različnih prehranskih vzorcev, vključno z vegansko prehrano med otroki in mladostniki. Veganski način prehranjevanja malčkov, otrok in mladostnikov glede na trenutno veljavne smernice Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano tudi sicer odsvetovan, poudarjajo.

Pod izjavo so se med drugim podpisali predsednica razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo Nataša Bratina, predsednica Strokovnega sveta za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu Nataša Toplak, strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn, predstojnik klinike za pediatrijo UKC Maribor Jernej Dolinšek, predsednik Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu Matjaž Homšak ter vodja službe za dietoterapijo in bolniško prehrano na ljubljanski pediatrični kliniki Andreja Širca Čampa.

Poudarjajo, da se pri tako pomembnih vprašanjih, kot je zdravje otrok, ne sme in ne more mimo stroke. Zato pozivajo, da se pediatrično stroko aktivno vključi v vsa posvetovalna telesa, ki sprejemajo strateške usmeritve glede vprašanj, povezanih z zdravjem in dobrobitjo otrok.

Slovenija
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...