Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Sonce, vročina (foto: Pixabay)
Sonce, vročina | (foto: Pixabay)

Začenja se meteorološko poletje, ki naj bi bilo nadpovprečno vroče

Slovenija | 01.06.2023, 16:46 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Po dokaj mokrem in hladnem maju se danes začenja meteorološko poletje. V prvih poletnih dneh se obeta nekoliko toplejše vreme, izrazito visokih temperatur pa ne bo. Tudi kakšnega vročinskega vala še ni na vidiku, pravi vremenski prognostik Blaž Šter. Dolgoročne napovedi sicer kažejo, da naj bi bilo letošnje poletje nadpovprečno vroče.

Po besedah prognostika na Agenciji za okolje sta bili prvi dve tretjini letošnjega maja hladni in deževni, zadnja pa je bila celo nekoliko nad nadpovprečjem, kar se temperatur tiče, čeprav se morda ne zdi tako. Slednje pripisuje predvsem temu, da se je spremenilo naše dojemanje tega, kdaj je vreme toplo in kdaj ne.

"Generalno gledano je bil letošnji maj po temperaturah blizu dolgoletnemu povprečju, vsaj v zahodni polovici države, medtem ko je bil na vzhodnem delu nekoliko pod povprečjem," je povedal Šter. Maj je bil sicer nadpovprečen, kar se tiče padavin, marec je bil nad povprečjem po temperaturah, april pa temperaturno pod povprečjem. "Letošnja pomlad na splošno ne bo bistveno odstopala od povprečja in se bo tako nekoliko razlikovala od pomladi zadnjih let, ki so bile toplejše od povprečja," je še pojasnil Šter.

Za poletje dolgoročne napovedi evropskega modela kažejo, da bo nadpovprečno vroče, "niso pa tovrstne napovedi vedno zanesljive", poudarja prognostik. Najbolj vroče naj bi bilo v zahodni Evropi, pas vročine pa naj bi segal tudi v naše kraje. 

Najbolj vroče poletje v času, odkar potekajo meritve, smo sicer v Sloveniji zabeležili leta 2003, drugo najtoplejše pa je bilo lani

Čeprav se zdi, da temperature te dni niso posebej visoke, pa Šter izpostavlja, da so trenutno celo nekoliko nad povprečjem.

Vreme v prihodnjih dneh bo nestanovitno, posebej od nedelje naprej

Najtopleje bo danes in v petek, ko bi lahko temperature ponekod dosegle 28 stopinj Celzija, nato pa bodo spet nekoliko upadle in bodo okoli povprečja. Kakšnega vročinskega vala pa še ni na vidiku.

Slovenija, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...