Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Sonce, vročina (foto: Pixabay)
Sonce, vročina | (foto: Pixabay)

Začenja se meteorološko poletje, ki naj bi bilo nadpovprečno vroče

Slovenija | 01.06.2023, 16:46 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Po dokaj mokrem in hladnem maju se danes začenja meteorološko poletje. V prvih poletnih dneh se obeta nekoliko toplejše vreme, izrazito visokih temperatur pa ne bo. Tudi kakšnega vročinskega vala še ni na vidiku, pravi vremenski prognostik Blaž Šter. Dolgoročne napovedi sicer kažejo, da naj bi bilo letošnje poletje nadpovprečno vroče.

Po besedah prognostika na Agenciji za okolje sta bili prvi dve tretjini letošnjega maja hladni in deževni, zadnja pa je bila celo nekoliko nad nadpovprečjem, kar se temperatur tiče, čeprav se morda ne zdi tako. Slednje pripisuje predvsem temu, da se je spremenilo naše dojemanje tega, kdaj je vreme toplo in kdaj ne.

"Generalno gledano je bil letošnji maj po temperaturah blizu dolgoletnemu povprečju, vsaj v zahodni polovici države, medtem ko je bil na vzhodnem delu nekoliko pod povprečjem," je povedal Šter. Maj je bil sicer nadpovprečen, kar se tiče padavin, marec je bil nad povprečjem po temperaturah, april pa temperaturno pod povprečjem. "Letošnja pomlad na splošno ne bo bistveno odstopala od povprečja in se bo tako nekoliko razlikovala od pomladi zadnjih let, ki so bile toplejše od povprečja," je še pojasnil Šter.

Za poletje dolgoročne napovedi evropskega modela kažejo, da bo nadpovprečno vroče, "niso pa tovrstne napovedi vedno zanesljive", poudarja prognostik. Najbolj vroče naj bi bilo v zahodni Evropi, pas vročine pa naj bi segal tudi v naše kraje. 

Najbolj vroče poletje v času, odkar potekajo meritve, smo sicer v Sloveniji zabeležili leta 2003, drugo najtoplejše pa je bilo lani

Čeprav se zdi, da temperature te dni niso posebej visoke, pa Šter izpostavlja, da so trenutno celo nekoliko nad povprečjem.

Vreme v prihodnjih dneh bo nestanovitno, posebej od nedelje naprej

Najtopleje bo danes in v petek, ko bi lahko temperature ponekod dosegle 28 stopinj Celzija, nato pa bodo spet nekoliko upadle in bodo okoli povprečja. Kakšnega vročinskega vala pa še ni na vidiku.

Slovenija, Novice
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...