Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Kri, žile (foto: Pixabay)
Kri, žile | (foto: Pixabay)

Na zdravje žil vpliva tudi hektično življenje

Novice | 15.03.2023, 11:53 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Obeležujemo evropski dan žil, ki so eden največjih organov v človeškem telesu. Na ta dan tudi pri nas v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije še bolj ozaveščajo prebivalstvo o skrbi za zdravje žil in preprečevanju žilnih bolezni. Letos so med drugim izpostavili, da je pomembno z gibanjem in zdravo prehrano za žile skrbeti že od otroštva.

V možganih imamo za 167.000 kilometrov žil

Kardiolog Matija Cevc s kliničnega oddelka za žilne bolezni interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je na novinarski konferenci Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije v torek poudaril, da je po nekaterih podatkih samo v možganih za 167.000 kilometrov žil. V 75 letih življenja se pri 70 kg težkem človeku preko žil pretoči kar za okoli 221 milijonov litrov krvi, kar je skoraj ena četrtina Bohinjskega jezera.

Žile niso le cevi, preko katerih se pretaka kri, ampak imajo izredno velik pomen. Ne le, ker omogočajo vsaki celici telesa, da do njih pridejo za preživetje nujno potrebne snovi in kisik ter odnašajo odvečne in škodljive produkte presnove, ampak so tudi zelo aktivne pri uravnavanju pretoka, je pojasnil.

Če bi žile odraslega človeka postavili drugo za drugo, bi lahko z njihovo dolžino kar 4-krat obkrožili zemljo po ekvatorju. Nekateri podatki kažejo, da je samo v možganih za 167 000 km žil. V 75 letih življenja se pri 70 kg težkem človeku preko žil pretoči kar za okoli 221 milijonov litrov krvi, kar je skoraj ena četrtina Bohinjskega jezera. 

Na žile po njegovih besedah delujejo številni škodljivi dogodki in snovi. Okvarjajo jih številne bolezni, med njimi sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak, kronična ledvična bolezen, kronične in lokalne vnetne bolezni.

Okvarjajo jih tudi nezdrave življenjske navade, kot je kajenje ali telesna nedejavnost. Nenazadnje nanje škodljivo deluje tudi stres in depresija. Zato je prav, da na žile z gibanjem in zdravo prehrano pazimo že od otroštva, je poudaril.

Brezplačne meritve holesterola

Ob mesecu lipidov bo do 14. aprila v posvetovalnici za srce na Dalmatinovi ulici v Ljubljani na voljo brezplačne meritve holesterola v krvi ter svetovanje glede rezultatov.

Vir: Društvo za zdravje srca in ožilja

Novice
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...