Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Boštjan Noč in Blaž Brodnjak (foto: ČZS)
Boštjan Noč in Blaž Brodnjak | (foto: ČZS)

NLB omogočila mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev

Kmetijstvo | 20.05.2023, 14:26 Robert Božič

Danes obeležujemo svetovni dan čebel, ki tudi tokrat mineva s pozivom k do opraševalcev prijazni kmetijski pridelavi. Prvi mož slovenskih čebelarjev, Boštjan Noč pravi, da če bi bil čebela, bi si vsekakor želel živeti v Sloveniji, saj so v zadnjem desetletju in pol, čebelarji in kmetje skupaj pokazali, da je mogoče aktivno sožitje med pridelavo kakovostne hrane in čebelarstvom.Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič pa smo ga obeležili leta 2018. Glavni cilj je spodbujanje zavedanja o pomenu, ki ga imajo čebele in vsi drugi opraševalci za kmetijstvo in biotsko raznovrstnost. Prihodnji teden bodo v Ljubljani slovesno podelili tudi nagrado Zlata čebela.

Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič pa smo ga obeležili leta 2018. Glavni cilj je spodbujanje zavedanja o pomenu, ki ga imajo čebele in vsi drugi opraševalci za kmetijstvo in biotsko raznovrstnost. Prihodnji teden bodo v Ljubljani slovesno podelili tudi nagrado Zlata čebela.

Slovenija kot odličen primer sodelovanja kmetijstva in čebelarstva

Da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, opozarja tudi današnji svetovni dan čebel. Osrednja tema, to je do opraševalcev prijazna kmetijska pridelava, naslavlja prispevek čebelarjev in vlogo čebel in ostalih divjih opraševalcev pri povečanju prehranske varnosti, izboljšanju življenja in zagotavljanju ekosistemskih storitev za kmetijstvo.

Na včerajšnjem srečanju z novinarji v Hiši kranjske čebele v Višnji Gori, je Boštjan Noč opozoril, da v stiku s čebelarji po svetu vedno znova posluša vesti o pomorih čebel, medtem ko nam je v Sloveniji uspelo, da takih dogodkov že več kot desetletje ne pomnimo. Tako stanje pripisuje aktivnemu sodelovanju v praksi in osveščenosti vseh deležnikov o pomembnosti opraševalcev in njihovi zaščiti. Prepričan je tudi, da bi Slovenija dobre izkušnje na tem področju lahko s pridom delila z drugimi deželami.

Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev vendarle bo

Na Čebelarski zvezi Slovenije pravijo, da je po razglasitvi 20. maja za Svetovni dan čebel organizacija mednarodnega tekmovanja, ki se ga udeležujejo predstavniki več kot 30 držav, novo veliko priznanje tako za Slovenijo, kot čebelarsko velesilo.

Potem ko je spomladi kazalo, da bodo slovenski čebelarji zaradi pomanjkanja finančnih sredstev morali organizacijo odpovedati, pa se je odzvala Nova Ljubljanska banka d.d. in projekt podprla s sponzorskimi sredstvi in tako omogočila njegovo izvedbo.

»Danes je velik dan za Čebelarsko zvezo Slovenije in verjamem, tudi za NLB. Sam osebno ocenjujem podpis pogodbe kot prvi korak k dolgoročnemu sodelovanju. NLB bo naš partner v številnih projektih, najpomembnejše pa je, da je NLB rešil svetovno tekmovanje mladih čebelarjev,« je včeraj opozoril Noč.

 

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik uprave NLB d.d. Blaž Brodnjak
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik uprave NLB d.d. Blaž Brodnjak © ČZS

Predsednik uprave NLB d.d. Blaž Brodnjak in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč sta ob sklenitvi partnerstva simbolno izmenjala panjski končnici, ki so jih poslikali učenci čebelarskega krožka na Osnovni šoli v Višnji Gori.

»Izjemno ponosni smo, da danes tudi uradno postajamo partnerji Čebelarske zveze Slovenije, ki že 150 let ohranja tradicijo, skrbi za varovanje naravne ter kulturne dediščine ter nenazadnje prispeva k prehranski samooskrbi. Prepričan sem, da je današnji dan začetek dolgoletnega partnerstva, ki bo koristilo tako NLB, kot tudi Čebelarski zvezi Slovenije in s tem tudi širši družbi v kateri delujemo,« je ob simbolnem podpisu s panjsko končnico povedal Brodnjak.

Julija bodo pri nas mladi čebelarji iz vsega sveta

Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev, bo med 3. in 7. julijem potekalo v občini Ivančna Gorica. Udeležbo je napovedalo 150 udeležencev iz 31 držav, je včeraj povedal župan Ivančne Gorice Dušan Strnad.

Na tekmovanju mladih čebelarjev vsako državo zastopa ekipa treh tekmovalcev, starih od 12 do 18 let, ki jih spremljata do dve odrasli osebi. V tekmovalnem delu so tekmovalci, pomešani v mednarodne ekipe, soočeni z okoli 15 čebelarskimi izzivi, kjer morajo prikazati čebelarsko znanje in spretnosti po različnih sklopih oz. delavnicah, kot so npr. označevanje matic, prepoznavanje različnih vrst medu, zbijanje in žičenje satnikov, točenje medu in podobno.

Dušan Strnad, Boštjan Noč, Blaž Brodnjak in Maja Lampret
Dušan Strnad, Boštjan Noč, Blaž Brodnjak in Maja Lampret © ČZS

Kot je na predstavitvi letošnjega tekmovanja v Hiši kranjske čebele v Višnji Gori povedal Strnad, je zanimanje za tekmovanje veliko, prijavljeni so tekmovalci z vsega sveta, med drugim iz ZDA, Avstralije, Finske, Indije, Jordanije in drugih držav. Za samo izvedbo tekmovanja je zadolžena ČZS, občina pa bo med drugim pripravila otvoritveno in zaključno slovesnost in spremljevalni program. Za nastanitev ekip pa je gostoljubje omogočil Stiški samostan.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.