Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek
Predsednik SDS Janez Janša (foto: SDS)
Predsednik SDS Janez Janša | (foto: SDS)

Janša za Radio Ognjišče: gnusno, nepietetno in po mojem mnenju tudi protiustavno

Slovenija | 19.05.2023, 15:03 Marcel Krek

SDS je včeraj na Bledu gostila zasedanje izvršilnega odbora in skupščine Mednarodne zveze sredinskih demokratov. Obravnavali so resolucije povezane z grožnjami miru, demokraciji in varnosti. Govorili so tudi o političnem stanju v Sloveniji. SDS je izpostavila perečo tematiko dogajanja na RTV Slovenija in ukinitve Nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega režima. Predsednik SDS Janez Janša je v posebnem pogovoru za Radio Ognjišče to odločitev označil za gnusno in nepietetno ter potencialno neustavno.

Na Bledu so se včeraj zbrali predstavniki približno 100-ih desnosredinskih strank iz več kot 80-ih držav. Med njimi sta bila tudi madžarski in hrvaški predsednik vlade Viktor Orban ter Andrej Plenković. Ob glavnih svetovnih izzivih so se po besedah predsednika SDS Janeza Janše dotaknili predvsem vojne v Ukrajini pa tudi napadov na temeljne civilizacijske vrednote. "Obravnavali smo situacijo v številnih državah. Ponekod je še bistveno bolj dramatično kot v Sloveniji. Recimo na Kubi ali pa v Nikaragvi." Obsodili so tudi nedemokratična ravnanja v nekaterih afriških državah.

O ukinitvi Nacionalnega dneva spomina na žrtve komunizma

SDS je sicer izpostavila tudi pereča slovenska notranjepolitična vprašanja. Med njimi v zadnjem času izstopata predvsem vladna ukinitev Nacionalnega dneva spomina na žrtve komunizma, ki ga je prejšnja vlada, prav pod vodstvom SDS, uvedla že po državnozborskih volitvah. Kljub temu je Janša dejanje aktualne vlade strogo obsodil: "Tista stran, ki je ukinila Dan spomina na žrtve komunističnega totalitarnega režima, je zagrešila, bom rekel, gnusno, nepietetno in po mojem mnenju tudi protiustavno dejanje. Kajti slovenska ustava garantira vsakemu pravico do dostojanstva, in ta pravica se ne konča, potem ko nekoga pač ubijejo in vržejo v jamo," je bil oster Janša.

SDS je zato včeraj predlagala, naj Mednarodna zveza sredinskih demokratov vladno ukinitev praznika, obsodi.

Naravnost gnusno (je), da tisti, ki sprejema takšne odločitve, potem druge obtožuje, da je kritika takšne odločitve, sovražni govor. - Janez Janša o ukinitvi Nacionalnega dneva spomina na žrtve komunizma

 

V zadnjih dneh so se sicer v Sloveniji po Janševi ostri kritiki vlade zaradi ukinitve praznika pojavile interpretacije, da predsednik SDS-a poziva k nasilju in spodbuja sovražni govor, celo grozi z državljansko vojno. Zelo kritična do Janše je bila tudi vlada Roberta Goloba. Toda po besedah Janše je šlo pri tem za obračanje njegovih besed. Še več, zdi se mu "Naravnost gnusno (je), da tisti, ki sprejema takšne odločitve, potem druge obtožuje, da je kritika takšne odločitve, sovražni govor."

O dogajanju na RTV Slovenija

Beseda je na Bledu tekla tudi o dogajanju na RTV Slovenija. Janša je namreč včeraj vladno namero po zamenjavi devetih članov programskega sveta označil kot "zrelo za ustavno obtožbo." Predstavniki desnosredinskih strank pa so soglasno sprejeli resolucijo, ki obsoja prav to vladno poseganje v dogajanje na RTV. "Ta resolucija je dokaj jasna. Bila je soglasno sprejeta, veliko razprav je bilo o tem. Glede na to, da člani in članice desnosredinskih demokratov prihajamo iz več kot osemdesetih držav sveta, bo to odmevalo po celem svetu," je sklenil Janša.

Slovenija