Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
dr. Janez Juhant (foto: p. Ivan Rampre/Vatican News)
dr. Janez Juhant | (foto: p. Ivan Rampre/Vatican News)

Juhant Golobu in vladi: Kje je v Vaših srcih čut za pravičnost?

Novice | 18.05.2023, 13:12 Alen Salihović

Zaslužni profesor Janez Juhant iz društva Združeni ob Lipi sprave je predsedniku vlade Robertu Golobu in celotni vladi poslal odprto pismo. V njem je opozoril na sporen državniški pogreb nekdanjega šefa Udbe Janeza Zemljariča in na ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja.

Odprto pismo objavljamo v celoti

Spoštovani gospod premier dr. Robert Golob! 18. 05. 2023

Že 9. januarja 2023, sem Vam, prizadet in razočaran nad odločitvijo Vlade, da z državniškimi častmi pokopljete Janeza Zemljariča, pisal, da je nezdružljivo z demokratično državo Slovenijo, da se »šefa bivše Udbe, po kriterijih evropskega demokratičnega parlamenta zločinske organizacije, pokoplje z državniškimi častmi. Tako je človeku, ki je bil med vodilnimi v prejšnjem režimu, ki je zatiral in ubijal ljudi, morala izkazati poslednjo čast osamosvojitvena vojska, ki se je borila zoper tako zatiranje.« Več pripadnikov te osamosvojitvene vojske je v tem boju izgubilo življenje. Takrat sem Vas vprašal, gospod premier, »kdaj boste odredili, da v Ljubljani dostojno pokopljemo žrtve bivšega režima«. Med vojno in revolucijo zunajsodno »pomorjeni Romi, pripadniki domobranske vojske, Slovenske narodne vojske, Jugoslovanske kraljeve vojske v domovini, Tigrovcev, partizanske vojske« drugi, tudi civilisti, »med njimi otroci in ženske, z njimi pa vsi svobodoljubni državljanke in državljani te države čakajo oz. čakamo na to odločitev«. Zdaj je Vaša vlada še16. 5., ko smo se številni dobromisleči zvečer na Trgu republike, v središču slovenske države združili v misli in spominu na žrtve revolucije in vojne, ukinila državni praznik 17. maj kot dan spomina na žrtve komunističnega totalitarizma.

Sprašujem se, kje je, spoštovani predstavniki ljudstva v Vaših srcih čut za pravičnost, ki ga imate tako pogosto na ustnicah, ko govorite o enakosti vseh državljanov. Ali so pobiti, nerojeni otroci, matere, mladi fantje in dekleta, možje in žene, zmetani v jaške, rove in jame po slovenski zemlji za Vas ne-ljudje, da jih izločate iz naše svobodne Slovenije? Ali ne veljajo ista merila za vse ljudi, saj verjamemo, da ne boste dopustili kakršnikoli krivic za Vas, Vaše otroke, sorodnike in prijatelje? Posebej sprašujem Vas gospa ministrica Tanja Fajon, ki gostite konferenco za sprejetje konvencije o sodelovanju pri pregonu genocida: Ali ne velja taka konvencija tudi za Rome, Slovence in vse druge nasprotnike komunizma, izvensodno pomorjene ter izključene iz družbe?

Ali nismo upravičeni pričakovati od vlade za vse enaka merila in zaščito za vsakogar, ki je bil, je ali bo žrtev kakršnegakoli izključevanja? Dr. Miro Cerar, takratni zunanji minister je na periodičnem pregledu uresničevanja človekovih pravic v Ženevi novembra 2019 obljubil, da bo Slovenija kot demokratična država spoštovala pravice vseh žrtev in jim omogočila njihov dostojen pokop. Spomenik revolucije ima samo eno krilo. Kdaj bo Slovenija zaživela z obema kriloma, kot smo rekli ob omenjenem spominu in bomo lahko vsi poleteli svobodno in nediskriminirano?

Kdaj spoštovani člani vlade bodo vsi naši rojaki deležni iste pravice in kdaj boste odgovorni zagotovili enakost vseh državljanov? Ali velja svoboda samo za ene, drugi pa nimajo prostora pod soncem. Izročila človeštva namreč zagotavljajo pravice živim in mrtvim in opozarjajo, da je nespoštovanje vir zle usode za družbo. Poimenovanje žrtev, mrliški listi in dostojen pokop so obveza in upanje demokratične Slovenije, ki je naša skupna – ne le nekaterih - domovina.

Zasl. Prof. Janez Juhant, društvo Združeni ob Lipi sprave

V vednost: Varuhu človekovih pravic

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...