Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Traktorji pred poslopjem vlade (foto: Jurij Flor)
Traktorji pred poslopjem vlade | (foto: Jurij Flor)

Bodo že ta teden traktorji zaprli ceste?

Kmetijstvo | 18.04.2023, 09:25 Robert Božič

Sindikat kmetov Slovenije in ostale nevladne kmetijske organizacije so preklicale udeležbo na za danes predvidenem drugem pogajanju z vladno stranjo in napovedale nadaljevanje stavkovnih aktivnosti. Ozadje odločitve bodo dopoldne ob 11.00 predstavili na Igu, najverjetneje pa je k temu odločilno prispeval predlog novele zakona o zaščiti živali, ki so ga koalicijski poslanci pretekli četrtek vložili v zakonodajni postopek. Slednji namreč po trditvah kmetov prinaša nerazumljive in ustavno sporne prakse, oblikovan pa je bil brez sodelovanja tako veterinarske stroke kot tudi rejcev živali.

Najbolj sporna novost v noveli zakona je po mnenju Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije uvedba t.i. pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali. Po zapisanem v noveli bi ti potrebovali 40 urni tečaj, po katerem naj bi znali presojati pravilnost oskrbe tako rejnih živali kot oskrbo hišnih ljubljenčkov, predvidena je tudi njihova svetovalna vloga rejcem, skrbnikom in lastnikom živali.

Predlagana novela uzakonja ovaduštvo in je ustavno sporna

»Gre za razvrednotenje veterinarskega poklica. Za opravljanje teh nalog se uradni veterinarji usposabljajo več let, s šestletnim študijem in štiriletno prakso,« menijo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in opozarjajo, da novela pomeni tudi hud poseg v zasebnost.

»Glede na ad hoc usposobljenost svetovalcev in aktivistično držo nekaterih društev za zaščito živali, je upravičena skrb, da bodo pogosto prekoračena pooblastila in tudi neutemeljeno poseganje v zasebno sfero skrbnika živali,« so še zapisali.

Nas čaka vseslovenski kmečki punt?

»Nesprejemljivo je, da bo nekdo s 40-urnim tečajem nad pooblaščenimi osebami, ki se bodo morale celo zagovarjati pred njim. Predlagana novela uzakonja ovaduštvo,« je opozarja predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

Pooblaščeni svetovalci so namreč v predlogu zakona hierarhično višje od veterinarskih inšpektorjev. Novela zakona jim torej omogoča, da če se ne strinjajo z odločitvami in ukrepanji strokovno usposobljenega veterinarskega inšpektorja, lahko zahtevajo ponovno presojo strokovnjaka.

»Gre za nezaupanje v pristojne državne inštitucije, saj bi v tem primeru laik zahteval ponovno presojo strokovnjaka pri tričlanski komisiji,« še opozarja Žveglič.

dr. Vida Čadonič Špelič
dr. Vida Čadonič Špelič © VURS

Dr. Vida Čadonič Špelič: To so parketni predlogi ljudi, ki ne vejo kakšno je življenje na vasi.

»Mislim da ima zakon zelo veliko pomanjklivost. Pripravljala ga je politika, ne pa stroka ... To so parketni predlogi ljudi, ki ne vejo kakšno je življenje na vasi, kaj je to kmečko dvorišče, kaj je to hlev in kaj pomeni biti kmet. In najbolj kar me moti je to, da (novela) ni bila usklajevana s Kmetijsko gozdarsko zbornico, ki je predstavnik kmetov,« pa pravi poslanka NSi in nekdanja direktorica Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, dr. Vida Čadonič Špelič.

Prekinjeni pogovori, stavkovne aktivnosti se nadaljujejo.

Dopoldne ob 11.00 bodo Sindikat kmetov Slovenije in ostale nevladne kmetijske organizacije na Igu predstavile razloge za prekinitev pogajanj tako na področju sprememb Strateškega načrta skupne kmetijske politike kot udi na področju uvedbe režimov Natura 2000.

Spomnimo. 16. marca se je na Igu odvila okrogla miza, na kateri so barjanski kmetje obema pristojnima ministrstvoma in vladi postavili 11. zahtev. Nanje do danes še niso dobili odgovora.

Nabito polna dvorana. Polovica udeležencev je okroglo mizo morala spremljati v predverju.
Nabito polna dvorana. Polovica udeležencev je okroglo mizo morala spremljati v predverju. © Andreja Zdravje / Občina Ig

Dogajanje na Igu je botrovalo vseslovenskemu opozorilnemu protestu kmetov, ki se je odvijal 24. marca, ko je bilo vladni strani postavljenih 15 zahtev. Po sestanku pri predsedniku vlade sta bili oblikovani dve delovni skupini, ki naj bi v roku meseca dni poskušali najti rešitve. V četrtek vložena novela zakona o zaščiti živali, ki je nastala brez sodelovanja stroke in predstavnikov kmečke strani pa je očitno sodu izbila dno.

Novinarska konferenca Sindikata kmetov Slovenije in nekaterih drugih organizacij pred opozorilnim protestom kmetov po več krajih Slovenije.
Novinarska konferenca Sindikata kmetov Slovenije in nekaterih drugih organizacij pred opozorilnim protestom kmetov po več krajih Slovenije. © STA

Kmetijstvo
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...