Boštjan SmoleBoštjan Smole
Traktorji pred poslopjem vlade (foto: Jurij Flor)
Traktorji pred poslopjem vlade | (foto: Jurij Flor)

Bodo že ta teden traktorji zaprli ceste?

Kmetijstvo | 18.04.2023, 09:25 Robert Božič

Sindikat kmetov Slovenije in ostale nevladne kmetijske organizacije so preklicale udeležbo na za danes predvidenem drugem pogajanju z vladno stranjo in napovedale nadaljevanje stavkovnih aktivnosti. Ozadje odločitve bodo dopoldne ob 11.00 predstavili na Igu, najverjetneje pa je k temu odločilno prispeval predlog novele zakona o zaščiti živali, ki so ga koalicijski poslanci pretekli četrtek vložili v zakonodajni postopek. Slednji namreč po trditvah kmetov prinaša nerazumljive in ustavno sporne prakse, oblikovan pa je bil brez sodelovanja tako veterinarske stroke kot tudi rejcev živali.

Najbolj sporna novost v noveli zakona je po mnenju Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije uvedba t.i. pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali. Po zapisanem v noveli bi ti potrebovali 40 urni tečaj, po katerem naj bi znali presojati pravilnost oskrbe tako rejnih živali kot oskrbo hišnih ljubljenčkov, predvidena je tudi njihova svetovalna vloga rejcem, skrbnikom in lastnikom živali.

Predlagana novela uzakonja ovaduštvo in je ustavno sporna

»Gre za razvrednotenje veterinarskega poklica. Za opravljanje teh nalog se uradni veterinarji usposabljajo več let, s šestletnim študijem in štiriletno prakso,« menijo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in opozarjajo, da novela pomeni tudi hud poseg v zasebnost.

»Glede na ad hoc usposobljenost svetovalcev in aktivistično držo nekaterih društev za zaščito živali, je upravičena skrb, da bodo pogosto prekoračena pooblastila in tudi neutemeljeno poseganje v zasebno sfero skrbnika živali,« so še zapisali.

Nas čaka vseslovenski kmečki punt?

»Nesprejemljivo je, da bo nekdo s 40-urnim tečajem nad pooblaščenimi osebami, ki se bodo morale celo zagovarjati pred njim. Predlagana novela uzakonja ovaduštvo,« je opozarja predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

Pooblaščeni svetovalci so namreč v predlogu zakona hierarhično višje od veterinarskih inšpektorjev. Novela zakona jim torej omogoča, da če se ne strinjajo z odločitvami in ukrepanji strokovno usposobljenega veterinarskega inšpektorja, lahko zahtevajo ponovno presojo strokovnjaka.

»Gre za nezaupanje v pristojne državne inštitucije, saj bi v tem primeru laik zahteval ponovno presojo strokovnjaka pri tričlanski komisiji,« še opozarja Žveglič.

dr. Vida Čadonič Špelič
dr. Vida Čadonič Špelič © VURS

Dr. Vida Čadonič Špelič: To so parketni predlogi ljudi, ki ne vejo kakšno je življenje na vasi.

»Mislim da ima zakon zelo veliko pomanjklivost. Pripravljala ga je politika, ne pa stroka ... To so parketni predlogi ljudi, ki ne vejo kakšno je življenje na vasi, kaj je to kmečko dvorišče, kaj je to hlev in kaj pomeni biti kmet. In najbolj kar me moti je to, da (novela) ni bila usklajevana s Kmetijsko gozdarsko zbornico, ki je predstavnik kmetov,« pa pravi poslanka NSi in nekdanja direktorica Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, dr. Vida Čadonič Špelič.

Prekinjeni pogovori, stavkovne aktivnosti se nadaljujejo.

Dopoldne ob 11.00 bodo Sindikat kmetov Slovenije in ostale nevladne kmetijske organizacije na Igu predstavile razloge za prekinitev pogajanj tako na področju sprememb Strateškega načrta skupne kmetijske politike kot udi na področju uvedbe režimov Natura 2000.

Spomnimo. 16. marca se je na Igu odvila okrogla miza, na kateri so barjanski kmetje obema pristojnima ministrstvoma in vladi postavili 11. zahtev. Nanje do danes še niso dobili odgovora.

Nabito polna dvorana. Polovica udeležencev je okroglo mizo morala spremljati v predverju.
Nabito polna dvorana. Polovica udeležencev je okroglo mizo morala spremljati v predverju. © Andreja Zdravje / Občina Ig

Dogajanje na Igu je botrovalo vseslovenskemu opozorilnemu protestu kmetov, ki se je odvijal 24. marca, ko je bilo vladni strani postavljenih 15 zahtev. Po sestanku pri predsedniku vlade sta bili oblikovani dve delovni skupini, ki naj bi v roku meseca dni poskušali najti rešitve. V četrtek vložena novela zakona o zaščiti živali, ki je nastala brez sodelovanja stroke in predstavnikov kmečke strani pa je očitno sodu izbila dno.

Novinarska konferenca Sindikata kmetov Slovenije in nekaterih drugih organizacij pred opozorilnim protestom kmetov po več krajih Slovenije.
Novinarska konferenca Sindikata kmetov Slovenije in nekaterih drugih organizacij pred opozorilnim protestom kmetov po več krajih Slovenije. © STA

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...