Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Kokoši na paši (foto: Ralph / Pixabay)
Kokoši na paši | (foto: Ralph / Pixabay)

Kokoši se lahko znova pasejo

Kmetijstvo | 05.04.2023, 09:51 Robert Božič

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je preklicala ukrepe, ki so bili pred meseci odrejeni za zmanjšanje tveganja za vnos visoko patogene aviarne influence v reje perutnine in ptic v ujetništvu in so do včeraj veljali za celotno ozemlje Slovenije. Perutnina se tako lahko znova pase, rejci pa morajo poskrbeti, da se perutnina krmi in napaja v zaprtih prostorih.

Še vedno je namreč največji dejavnik tveganja za prenos bolezni stik med divjimi in domačimi pticami, to pa se najpogosteje zgodi, če imajo divje ptice dostop do krme in vode, kjer se krmi in napaja domača perutnina.

Letos ptičjo gripo prvič potrdili pri vrabcih

V prvi polovici marca so na območju občine Cerklje na Gorenjskem virus visoko patogene aviarne influence H5N1 ugotovili na skupno osmih  (8) poginulih vrabcih. Ker se je v isti občini, le nekaj dni prej zgodil izbruh bolezni v reji kokoši nesnic, mnogi sklepajo, da so bolezen v to rejo lahko zanesli prav vrabci.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tega niso potrdili, pravijo pa, da je bil za ta dogodek »najverjetneje kriv stik perutnine z okuženimi prostoživečimi pticami ali njihovimi iztrebki, saj gre za kmetijo, ki perutnino redi na prostem.«

Kakšna bolezen je aviarna influenca?

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se med pticami prenaša kapljično, z medsebojnimi stiki med pticami, preko njihovih izločkov in preko okužene krme. Prenos je možen tudi z obutvijo in opremo, ki je bila v stiku z okuženim materialom.

Kmetijstvo