Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Begunci iz Ukrajine s škofom Andrejem Sajetom (foto: Jože Potrpin, Škofija Novo mesto)
Begunci iz Ukrajine s škofom Andrejem Sajetom | (foto: Jože Potrpin, Škofija Novo mesto)

Škof Saje: Ne smemo se navaditi na vojno!

Slovenija | 30.03.2023, 08:14 Petra Stopar

Svet evropskih škofovskih konferenc je nedavno povabil katoličane, naj se v času pred veliko nočjo povežemo v tako imenovano evharistično verigo. Preko nje vsak dan v postu ena škofovska konferenca moli za žrtve vojne v Ukrajini in za mir. V ta namen je sinoči v novomeški stolnici sveto mašo daroval predsednik Slovenske škofovske konference škof Andrej Saje. Opozoril je, da se na vojno ne smemo navaditi.

Pri maši tudi ukrajinski begunci

Svete maše v novomeški stolnici so se udeležili tudi ukrajinski begunci, ki živijo v Novem mestu in okolici. Vojna v Ukrajini je po nedavni pandemiji Covida-19 po besedah škofa Sajeta znova močno zamajala evropske in svetovne temelje: »Dnevne novice o zlu in nasilju nas spravljajo v stisko. Poslušamo o tisočih mrtvih, milijonih razseljenih. Ne samo v Ukrajini, mir ni nikjer več samo po sebi umeven. Gotovosti, da svet ne zaide v širši konflikt, ni. Medtem ko diplomacija išče načine, kako končati vojno nasilje, se kristjani sprašujemo, kaj lahko storimo običajni ljudje, da se nasilje konča in da spet zaživimo v miru in v svobodi.«

»Vojna je neuspeh politike in človečnosti. Sosednji narodi so storili vse, da bi sprejeli begunce. Evropski narodi sodelujejo v zavezi solidarnosti z ukrajinskim narodom,« je poudaril škof in dodal, da Slovenija pomaga Ukrajini na različne načine. Katoliška cerkev preko Karitas nudi pomoč na terenu, beguncem je dala zatočišče tudi novomeška škofija.

Delajmo za mir, tam, kjer zmoremo! Pomembna so majhna in drobna dejanja vsakega posameznika.

"Ne smemo se navaditi na vojno"

Škof ordinarij je še poudaril, da smo kristjani, ki oznanjamo evangelij Vstalega, dolžni klicati resnico vere, da je Stvarnik Bog miru, ljubezni in upanja. Bog, ki želi, da bi bili vsi bratje. Ob tem je spomnil na željo papeža Frančiška, da bi čim prej prišlo do mirne rešitve konflikta, ki je povzročil že preveč trpljenja, smrti in uničenja. »Ne smemo se navaditi na vojno. Molimo za mir! Delajmo za mir, tam, kjer zmoremo! Pomembna so majhna in drobna dejanja vsakega posameznika,« je pozval predsednik SŠK.

"Če si zapremo ušesa, postanemo gluhi: gluhi za Božjo besedo."

Vse je povabil, da si v postnem času vzamemo čas za poslušanje Gospoda: »Vzemimo si v zadnjih dneh postnega časa trenutke tihote in zavestno prisluhnimo Božji besedi. Čim manj govorimo in čim več molčimo. Poslušajmo, kaj se dogaja v nas in okrog nas. Kaj nam Božja beseda želi spregovoriti v naših konkretnih okoliščinah?« Ali, kot je v eni od homilij dejal papež Frančišek: »Če ne poslušamo Gospodovega glasu, poslušamo druge glasove. In če si zapremo ušesa, postanemo gluhi: gluhi za Božjo besedo.«

Slovenija
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...