Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (foto: dpa/STA)
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. | (foto: dpa/STA)

Molitev za Ukrajino tudi v Sloveniji

Novice | 24.02.2023, 12:19 Alen Salihović

Ob prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino smo povabljeni tudi k molitvi. Drevi ob 19. uri nas Karitas Spes Ukrajina vabi k molitvi križevega pota z naslovom »366 postaja križevega pota«. V nedeljo pa bo v podružni cerkvi sv. Jerneje, stara Šiška v Ljubljani slovesna arhierejska liturgija vzhodnega obreda.

Jana Lampe iz Slovenske Karitas je za naš radio dejala, da želi »Karitas Spes želi s tem simbolično prikazati eno leto trpljenja Ukrajinskega naroda. Besedilo za vsako "postajo" je napisal nekdo od zaposlenih v Karitas-Spes Ukrajina. S svojimi besedami izražajo bolečino, ki so jo doživeli sami in ukrajinski ljudje. Vsaka pripoveduje osebno zgodbo in zgodbe ljudi, ki jim z ljubeznijo služijo. Slovenska karitas vabi, da se pridružite njihovi molitvi za mir. Iz srca hvala že v naprej vsega kar smo s skupnimi močmi naredili v tem letu za trpeče v vojni v Ukrajini«.

Povezava do molitve križevega pota

V podružni cerkvi sv. Jerneje, stara Šiška v Ljubljani pa bo v nedeljo ob 11. uri slovesna arhierejska liturgija vzhodnega obreda za vse umrle in ranjene v ruski invaziji na Ukrajino ob 1. obletnici začetka vojne. Liturgijo bo vodil grškokatoliški vladika (škof) msgr. Milan Stipić, pristojen tudi za Slovenijo, ob apostolskemu nunciju Jean-Marie Speichu in nadškofu Stanislavu Zoretu. Navzoč bo tudi ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran.

Novice