Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (foto: Facebook)
Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? | (foto: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Slovenija | 22.03.2023, 08:59 Rok Mihevc

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v članku, pa smo zasledili tudi v eni izmed kmetijskih skupin na Facebooku.

Znak protesta proti nezreli slovenski politiki

»Sodelujem v nestrinjanju s kmetijsko politiko, ki je povsem popustila nesmiselnim zahtevam s strani okoljskega ministrstva in podpiram vse sotrpine, ki se trudimo ohraniti slovenske kmetije,« je ob objavi fotografije zapisal eden od Facebook uporabnikov. Podobno so storili še drugi. »Moj škorenj tudi visi v znak protesta proti nezreli slovenski politiki in mačehovskemu odnosu do slovenske zemlje.«

Močna simbolika

O tem zakaj gre in kakšna je simbolika tega, smo vprašali kar na Zvezo slovenske podeželske mladine. »Narobe obrnjen škorenj se je najprej uveljavil v tujini kot simbol izražanja nezadovoljstva kmetov s sistemom in omejitvami ter vsemi zahtevami. Tudi slovenski kmetje te dni posnemajo to "gesto" v isti namen.«

Protest kmetov v prestolnici?

V zadnjih tednih smo priča vse bolj neposrednemu izražanju nezadovoljstva nad zahtevami, ki jih prinašajo ukrepi novega obdobja Skupne kmetijske politike.

Zakonodaja na tem področju se te dni namreč sprejema tik pred zdajci, pogosto v škodo kmetov, podeželja in pridelave hrane ter z zelo nejasnimi cilji, o resnični dobrobiti za naravo in ohranjanje biodiverzitete.

Kmetje opozarjajo na dvojna merila, ko nekateri lahko na vodovarstvenih območjih gradijo megalomanske kanalizacijske objekte brez dovoljenj, na drugi strani pa se z izgovorom o zaščiti narave in ohranjanju habitatov, kmete nevzdržno omejuje in jim onemogoča pridelavo hrane na njihovi lastni zemlji.

Da so kmetje vedno bolj nezadovoljni z odnosom države do njih, priča tudi napoved protesta s traktorji, ki naj bi se zgodil v petek, 24. 3. 2023 v prestolnici in po celotni državi.

© Aleš Pušnik

© Matjaž Dreier

© Klemen Salej

© Boštjan Geč

© Erika Kovač

© Ivan Kušer

© Nik Flišek

© Rajko Vivod

© Ticiano Esih

© Žiga Jeram

Slovenija
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...