Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Najbolj pomenljivi trenutki obreda škofovskega posvečenja (foto: ARO)
Najbolj pomenljivi trenutki obreda škofovskega posvečenja | (foto: ARO)

Kaj dela škofovska konferenca in kaj od nje pričakujemo verniki?

Pogovor o | 23.02.2023, 08:23 Marta Jerebič

Ko se v družbi odpre neka vroča tema ali gre za že tisoči napad na Cerkev, se marsikdo vpraša, ali se bodo škofje kaj oglasili. V 30-letnem delovanju samostojne Slovenske škofovske konference, ki je bila ustanovljena 19. februarja 1993, je bila z izjavami najbolj dejavna Komisija pravičnost in mir.

Sicer pa je škofovska konferenca pester ustroj komisij in uradov, ki omogočajo, da krajevni škof lahko bolje opravlja svojo službo za svojo škofijo. O tem je v oddaji Pogovor o spregovoril predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje.

Vloga škofovske konference

Škofovska konferenca povezuje škofe v nekaterih skupnih projektih in pobudah. »Predvsem gre za pastoralne dejavnosti, liturgične knjige, pogovore npr. v odnosu do države, da skupaj zastopamo neka stališča, da ugotovimo, kaj so tista odprta vprašanja,« pojasnjuje predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje.

Škof Andrej Saje
Škof Andrej Saje © Rok Mihevc

Koliko se škofe sliši?

Družba in mediji velikokrat pričakujemo, da se bodo škofje ob kakšnih aktualnih vprašanjih oglasili. »Ampak ni vedno primerno, tudi ni vedno prav, da se oglasimo, ker pogostokrat niti nismo pristojni ... Želijo slišati, kaj meni škofovska konferenca - včasih to povemo, presodimo, se posvetujemo. Če gre za vprašanja vere, pastorale, liturgije, človekovih pravic ali zaščite človekovega življenja, se ponavadi tudi oglasimo, če tako presodimo. Ne odzivamo pa se na vse, ker je včasih treba v določenih primerih pustiti, da govorijo tisti, ki so za to pristojni.«

Prihodnost Cerkve v Sloveniji

Škofovska konferenca novega tiskovnega predstavnika še išče, sredi aprila pa bo funkcijo generalne tajnice prevzela s. Marija Šimenc. Med nalogami tajništva je tudi priprava letnega poročila Katoliške cerkve v Sloveniji. In kakšna prihodnost se iz teh podatkov napoveduje Cerkvi v Sloveniji?

»Predvsem se napoveduje, da bodo v prihodnje večjo vlogo imeli laiki. Duhovnikov je vedno manj. Recimo, v novomeški škofiji vemo, da bomo v naslednjih desetih ali petnajstih letih izgubili skoraj eno tretjino duhovnikov. Vsak od nas ima zelo pomembno vlogo. Vsi krščeni smo poslani in povabljeni, da oznanjamo evangelij vsak na način, ki je njemu primeren in za katerega je sposoben.«

V oddaji Pogovor o smo govorili tudi o tem, ali je neodvisna komisija za zaščito otrok že začela delovati, kakšni so odnosi z državo in katere večje dogodke slovenska škofovska konferenca pripravlja v letošnjem letu. Vabljeni k poslušanju.

Pogovor o
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...