Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Miran Videtič in dr. Peter Gregorčič (foto: Rok Mihevc)
Miran Videtič in dr. Peter Gregorčič | (foto: Rok Mihevc)

Komu koristi šibka in neoperativna opozicija? Videtič in Gregorčič o "prestižnem sporu" med SDS in NSi.

Spoznanje več | 11.02.2023, 12:20 Rok Mihevc

V ponedeljkovi oddaji Spoznanje več, predsodek manj, smo prvič pozdravili politična komentatorja Mirana Videtiča in Petra Gregorčiča. V našem informativnem programu ali v oddaji Pogovor o smo ju že gostili, zdaj pa bosta sodelovala tudi kot redna gosta te oddaje. Z njuno pomočjo bomo lahko aktualno dogajanje videli še v nekoliko drugačni luči. Uvodoma sta gosta spregovorila o sebi in svojem delu, osrednja tema pogovora pa je bilo aktualno stanje v slovenskih medijih, politiki ter kulturi. Kritično sta se ozrla tudi na opozicijo in spor med SDS in NSi, ki se je pokazal predvsem pri poskusu interpelacije kulturne ministrice Aste Vrečko. Pogovor je vodila Tanja Dominko.


Kaj se dogaja, pogojevanje podpisov za interpelacijo ministrice za kulturo s podpisi pod interpelacijo o delu vlade... potem spet vrnjena žogica, češ da je pomembno, kdo bi bil kandidat za mandatarja v primeru nezaupnice in podobno... prvak NSi Matej Tonin je dejal, da Janše ne bodo več podprli za predsednika vlade, hkrati smo v Pogovoru o slišali, da spora tukaj ni. Ali lahko sploh še sodelujeta dve stranki, ki tako komunicirata?

Miran Videtič: Ti dve stranki že imata zgodovino sporov, pa vendarle je po vsakem prišlo tudi plodno sodelovanje. Mislim, da se bo tudi ta zgodba končala tako. Kar mene v tem skrbi, je to, da se ta trenutek ne izvaja neka temeljna opozicijska vloga, ki bi bila potrebna. Ker ta vlada dela, pa bom nežen in bom rekel samo slabo in pri taki vladi je potrebna močna in glasna opozicija, ta trenutek pa se ti dve stranki prerekata okoli prestiža. Rivalstvo med strankama je logično, nič nenavadnega ni tudi to, da je je na nek način NSi želela izstopiti iz sence Janeza Janše in SDS, čeprav mislim, da nikoli v tej senci prav pretirano ni bila. Da je to neka medijska fama, na katero so v vodstvu NSi hočeš nočeš pristali, sam pa ocenjujem, da ni tako. Mislim, da se je v zadnji vladi vendarle slišal glas NSi, kljub temu, da ga imajo za diktatorja, je Janez Janša kot premier to dopuščal in prav je tako.

NSi zamerim to, da se pri nekem mižanju na eno oko, ne zaveda, da s tem hkrati podpira to arogantno in vsiljivo politiko stranke Levica.


Stranki naj ohranita ta prestiž nekih bojev, ampak ne na račun državljanov. NSi zamerim to, da se pri nekem mižanju na eno oko, ne zavedajo, da s tem hkrati podpirajo to arogantno in vsiljivo politiko stranke Levica. Dan za dnem smo priče, kako Golob popušča ideološkim potezam Levice in seveda, če ti nimaš neke močne opozicije, gre to čez. In tukaj jaz vidim težavo tega spora ali tega prestižnega boja med SDS in NSi, hkrati pa na nek način trpita tudi tisti dve najbolj pomembni komisiji, po domače tajne službe in denar. Tu bi se morali obe stranki čim prej dogovoriti. Eni in drugi bodo morali popustiti in začeti delati tisto, kar davkoplačevalci pričakujemo od zrele opozicije.

Peter Gregorčič: NSi išče svojo pot, tako to razumem, kjer bi pokazala, da je drugačna stranka od SDS. Ampak sam bi veliko bolj pozdravil to iskanje, v kolikor bi pokazali neke drugačne programske usmeritve. Ker, če je vse, kar lahko zreducira na prestižne boje, potem to kaže na to, da v resnici niso programsko drugačna stranka. In če niso programsko drugačna stranka, imajo velik problem, ker potem še ene stranke ne rabiš. Ker politične stranke morajo zagovarjati politične vrednote in usmeritve, ki morajo biti drugačne od drugih strank. Če tega ni, dvomim, da je zgolj komunikacija dovolj. Vidimo, da potem ugotovijo, da če si preprijazen v komunikaciji, nisi slišan. In potem moraš pač prevzeti tiste fraze, ki se trenutno dobro slišijo, npr. »nikdar ne bomo šli več v vlado Janeza Janše«.

Je pa to zaskrbljujoče, imamo že tako šibko opozicijo, ker je koalicija tako močna in ker ima praktično ena sama strank v koaliciji večino, da sprejme karkoli želi, kar pomeni, da ne potrebuje niti dialoga znotraj koalicije, opozicija pa je že tako šibka.


Če je to ves njihov program, mislim, da nimajo svetle prihodnosti in bodo težko dosegli svoj cilj, ki je, če prav razumem, priti nekoč na oblast. Pri tem, da to počnejo tri leta pred volitvami, čez tri leta bo to gladko vse pozabljeno, oz. ne bo pozabljeno v primeru, ko bo to nekomu koristilo. Npr. ko bi prišlo do tega, ali bi SDS lahko prevzela vlado, bodo mediji te izjave Tonina zagotovo privlekli na plan, čeprav bo NSi mogoče takrat hotela uresničiti svoj program s tem, da bo šla v vlado in jo bodo s tem poskušali zakleniti. Zato je to meni nerazumljivo, razen če s tem dajejo signal trenutni vladi, da želijo imeti v zakulisju neke ugodnosti. Je pa to zaskrbljujoče, imamo že tako šibko opozicijo, ker je koalicija tako močna in ker ima praktično ena sama strank v koaliciji večino, da sprejme karkoli želi, kar pomeni, da ne potrebuje niti dialoga znotraj koalicije, opozicija pa je že tako šibka. Poleg tega opozicija ni prevzela vajeti v dveh pomembnih komisijah, ki sta pač pomembno orodje opozicije, da nadzoruje oblast. In na koncu se človek vpraša, komu koristi tako šibka in ne operativna opozicija.

Prisluhnite celotni oddaji.

Spoznanje več
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.