Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Utrinek iz srečanja v Rostocku (foto: Marija Poklukar)
Utrinek iz srečanja v Rostocku | (foto: Marija Poklukar)

Življenje mladih se ne odvija v daljni prihodnosti. Rostock je bil unikatna izkušnja.

Mladoskop | 10.02.2023, 21:30 Nataša Ličen

V pogovoru s Tilnom, Lidijo in Joštom smo v petkovem večeru osvežili spomin na evropsko novoletno srečanje mladih v soorganizaciji taizejske skupnosti. V zadnjih dneh minulega leta se je odvilo v nemškem mestu Rostock. Nepozabna izkušnja, so v en glas dejali mladi sogovorniki, posebej, ker so bili nastanjeni tudi po družinah, v nekaterih drugačne veroizpovedi, kar jih je bogatilo v ekumenizmu, to pa je tudi eno do osnovnih prizadevanj, za mir in bratstvo kljub različnostim med ljudmi, francoske skupnosti.

Taize kot skupnost vedno znova nagovarja, ker povezuje kristjane tako različnih pogledov na prakticiranje vere. Na koncu pa ugotovimo, kako podobno pa nas nagovarja Bog osebno, preko odnosov.

Smo kreatorji jutrišnjega dne, lahko si dovolimo velike sanje

Tilen, študira razredni pouk, je iz Cerkelj na Gorenjskem, vpet v dejavnosti pri Katoliški mladini. »Na naših plečih je usoda sveta, s skupnimi prizadevanji se odpravljamo v svet, ki bo poskrbel za več dobrote, prijaznosti in priložnosti za vse, ne zgolj za izbrance. Sanjava dimenzija in za koga morda že iluzorična predstava, toda zdi se mi pomembna, da se ohrani upanje in vizija, da smo tudi mi poklicani k snovanju prihodnosti. Življenje mladih se ne odvija v daljni prihodnosti, že zdaj in tu smo aktivni v različnih stvareh in že zdaj prispevamo v družbo, Cerkev, naše družine in skupnosti. Dve razsežnosti, v katerih se današnji mlad človek znajde v okviru tega časa. V odnos z Bogom pa danes sam vstopam bolj preko služenja.«

Pri molitvi
Pri molitvi © Marija Poklukar


Splošno se vidi, da to kar družba prevzema, in to v kar verjame, vpliva tudi na mojo podobo. Hitro se lahko ujamemo v rutine. Prepoznamo posameznike, ki potem ne najdejo več prave iskre.

Nagovarjajoča tišina ob molitvah

Lidija študira mikrobiologijo in je premierno gostovala v radijskem studiu. »Največ miru, povezanosti z drugimi, smo najbolj doživeli v molitvi, v rednem delu programu je bila na sporedu trikrat na dan. Nagovarjajoča je bila tudi tišina ob molitvah, ko smo bili vsak svojih mislih, pa vendar povezani z vsemi, ki so bili takrat skupaj z nami v prostoru. Moja vizija prihodnosti še ni povsem izostrena, vem pa, da hočem narediti kaj dobrega in pomagati ljudem. Skozi prizmo študija ne vem, kaj točno bom počela, bom pa izrabila in iskala priložnosti ter strmela k višjemu cilju, ki ni nujno podjetniško usmerjen. Veliko je potenciala na področju mikrobiologije, je zelo široko in odprto področje, težko se je osredotočiti v točno določeno smer. Bom videla, kaj bo prineslo življenje.«

Skupina iz Slovenije, v Rostocku jih je bilo sicer približno dvesto.
Skupina iz Slovenije, v Rostocku jih je bilo sicer približno dvesto. © Marija Poklukar


Kljub temu, da je posameznik kaplja v morju in se zdi, da ne more ničesar spremeniti, ima vendarle vsak določen vpliv.

Jošt živel pri muslimanu

Jošt, prav tako prvič pred mikrofonom, iz Most pri Komendi študira finančno matematiko. Ko smo se pogovarjali o razsežnostih časa, pravi, da je v Nemčiji prepoznal, tudi ob srečanjih z drugimi mladimi, kako drugačna je lahko njihova življenjska izkušnja, ko odraščajo v drugačni kulturi, v drugi državi. »Recimo, za nemške mlade je skoraj nenavadno, da bi pri osemnajstih letih še živeli doma pri starših. Kar je lahko dvorezno, pravi, in o tem so se veliko pogovarjali. Tudi jaz sem na srečanju premišljeval o svojem odnosu z Bogom. Presenečenje je bilo, ker sem živel pri muslimanu. Govorili smo po uro ali dve vsak večer o podobnostih in razlikah v veri. Zelo unikatna izkušnja. V Taizeju sem se znova zavedal dragocenosti mirnega reševanja problemov, ki ni preveč stresno.«

Po mestu
Po mestu © Marija Poklukar

Evropsko srečanje mladih v Ljubljani.

Srečanje se bo odvijalo od 28. 12. 2023 do 1. 1. 2024 in bo priložnost, da odpremo svoja vrata in pozdravimo delček sveta pri nas doma.

Mladoskop
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.