Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Zakonca Getty (foto: osebni arhiv)
Zakonca Getty | (foto: osebni arhiv)

»Ko nekoga naučiš peti te pesmi, mu daš darilo«

Ritem srca | 06.02.2023, 08:42 Andrej Jerman Rok Mihevc

Gosta tokratne oddaje Ritem srca sta bila irska zakonca Keith in Kristyn Getty. Predstavili smo njun nov album Confessio, ki je le eden od več kot 20 albumov. Znana sta po organizaciji Sing! konference, s katero želita prebujati klic po evangelizaciji. Njuna najbolj prepoznavna pesem »In Christ Alone« pa spada med najbolj izvajane sodobne krščanske napeve.

Tradicija in poglabljanje vere

Album Confessio – Irish American Roots prinaša mešanico tradicionalnih krščanskih napevov in novih pesmi, ki zaživijo ob zvenu tradicionalnih irskih instrumentov in motivov. Kot pravita avtorja, je prav učenje iz tradicije in njeno podajanje novim generacijam naprej, eden od namenov albuma. Seveda pa bistvo ostaja sporočilnost pesmi, s katerimi želita poglabljati in krepiti vero poslušalcev. Album je bil tudi nominiran za letošnji najboljši roots gospel album leta.

Keith in Kristyn Getty
Keith in Kristyn Getty © osebni arhiv

Ustvarjanje glasbe, ki bi prestala test časa

Kot pravi Keith, je album nastal iz želje po ustvarjanju glasbe, ki bi prestala test časa. Torej pesmi, kot so tradicionalni krščanski napevi Be Thou My Vision, Amazing Grace, It Is Well With My Soul, and This Is My Father's World. "Ko namreč nekoga naučiš peti te pesmi, mu daješ darilo, ki ga bo spremljalo do konca njegovega življenja. In tako se marsikatera pesem podaja naprej ... iz generacije v generacijo. Njihova besedila so globoka in te zaznamujejo, saj črpajo direktno iz sv. pisma. Iz njih se lahko učimo konkretne teologije, ki jo lahko živimo in jo prenašamo na naše otroke in vnuke." Novi album prinaša tudi nekaj pesmi, v katerih so sodelovali gostujoči glasbeniki: Alison Krauss, Sandra McCracken, Kirk Whalum, Dana Masters.

»Kristjani stojimo na ramenih zvestih vernikov iz preteklosti«

V podajanju in prirejanju tradicionalnih napevov avtorja vidita posebno simboliko. Kot pravi Keith, »kristjani stojimo na ramenih zvestih vernikov iz preteklosti.« In do njih čuti prav posebno hvaležnost. »Do zvestih kmetov, trgovcev, duhovnikov, učiteljev, mam, tet, zdravnikov in tudi glasbenikov, ki so svojo vero delili in podajali naprej.« In kot Keith dodaja, je to njegovo življenjsko poslanstvo ... da skrbi za svoje štiri hčerke in jim preda svojo vero.

Družine na udaru
Družina Getty © osebni arhiv

Lepota glasbenega izročila Irske in Škotske

Album pa poleg krščanskih sporočil poslušalcu predaja tudi lepoto glasbenega izročila Irske in Škotske ... V času pisanja sta se Keith in Kristyn preselila v domačo deželo – trenutno namreč bivata v Nashville-u v ZDA – in v objemu domačih krajev sta zajemala in se učila iz tradicij ter poskušala to preliti v nove pesmi in nove priredbe ... In kot dodajata je novi album posvečen in podarjen spominu na glasbenike in glasbo severne Irske ....

O platnici albuma

Pa še nekaj o naslovnici platnice albuma. Fotografija prikazuje grafiko dreves, ki se prepletajo med seboj. »Drevesne korenine segajo globoko, še bolj kot v globino pa segajo horizontalno mnogokrat še dlje kot segajo veje v krošnji ... In te korenine so verska izročila, iz katere vodo življenja črpajo milijoni ljudi. Ideja prepletajočih se korenin tako odseva najino črpanje iz glasbenega izročila.«

Naslovnica prikazuje grafiko dreves, ki se prepletajo med seboj
Naslovnica prikazuje grafiko dreves, ki se prepletajo med seboj

Ritem srca, Glasba
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...