Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Tanja DominkoTanja Dominko
Steven Curtis Chapman s svojo številčno družino (foto: FB Steven Curtis Chapman)
Steven Curtis Chapman s svojo številčno družino | (foto: FB Steven Curtis Chapman)

V njegovih pesmih je čutiti preizkušnje, odločitev za posvojitve in globoko vero

Ritem srca | 07.11.2022, 11:10 Andrej Jerman Rok Mihevc

Petkovo oddajo Ritem srca smo namenili ameriškemu krščanskemu glasbeniku, ki je svojo glasbeno ustvarjalno pot začel konec 80ih let, v več kot 30-letni karieri izdal 17. studijskih albumov in prejel kopico nagrad. Med drugim lahko omenimo 5 Grammy-jev ter več kot 50 GMA Dowe nagrad … Prodal je tudi več kot 10 milijonov plošč.

To je Steven Curtis Chapman. Pred dnevi je izšel njegov 17. studijski album Still, pesmi na njem pa so jasna izpoved in pričevanje avtorja. Novi izid dokazuje, da je Chapman po 35 letih od njegovega prvega albuma, še vedno aktualen in prodoren ustvarjalec.

Steven Curtis Chapman
Steven Curtis Chapman © FB Steven Curtis Chapman

Great Adventure – pesem, ki ga je popeljala med prepoznavne glasove 

Still – pesem s sporočilom, da je Bog dober

Poročen je z Mary Beth Chapman, s katero imata tri otroke, v svojo družino pa sta posvojila tudi tri dekleta s Kitajske. Družino je zaznamovala tragična nesreča, v kateri je pred 14 leti umrla ena od posvojenk. Steven pravi, da še vedno žaluje in da te taka izguba zaznamuje za celotno življenje. "Čutim, da zdaj končno lahko govorim o nekaterih stvareh. Celo po 14 letih od naše družinske tragedije nismo boljše, a smo nekako postali drugačni. In na nek način želim opogumljati ljudi od tukaj, kjer sem sam. Bil sem v temi, bil sem v temni globeli ... a še vedno pojem."

Steven Curtis Chapman s svojo številčno družino
Steven Curtis Chapman s svojo številčno družino © FB Steven Curtis Chapman

Don't Loose Heart – pesem neustrašne vere v svetlo prihodnost

Je tudi velik podpornik posvojitev. Skupaj z ženo sta ustanovila dobrodelno organizacijo Show Hope (pokaži upanje), ki nagovarja posameznike in skupnosti k skrbi za sirote. Leta 2009 je ta organizacija končala z izgradnjo bolnišnice na Kitajskem, ki so jo poimenovali Marijina Velika hiša upanja, v kateri zagotavljajo celostno oskrbo za sirote s posebnimi potrebami.

Kindness –pesem, ki odseva njegovo poslanstvo

Novi album je več kot le zbirka veselih Chapmanovih sporočil. Gre za veselo sporočilo, ki pa izhaja iz avtorjevega življenja in preizkušenj. Iz žalovanja, ki ne mine, a tudi ne ruši, iz vere, ki včasih dvomi, a še vedno verjame in iz izkazovanja sočutja in ljubezni do vseh, ki čutijo in doživljajo podobne stiske. Gre za nekakšno širšo sliko človeške izkušnje – vsega lepega, groznega, bolečega in hkrati krasnega.

Trying to Get Back Home

Ritem srca
Jože Dežman (photo: STA) Jože Dežman (photo: STA)

Jože Dežman prejel odpoved

Jože Dežman, nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je, kot je sporočil, v torek prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi. Dežman je bil po ustanovitvi Muzeja novejše in sodobne ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek je v bolnišnici

Vatikanski tiskovni urad oziroma tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni je sporočil, da so papeža Frančiška sprejeli v univerzitetni bolnišnici Gemelli v Rimu na že prej načrtovanih ...

Alojz Kovšča (photo: Tomo Strle, Domovina) Alojz Kovšča (photo: Tomo Strle, Domovina)

Zdaj je Alojz Kovšca brez dlake na jeziku. (1.del)

Ne bodite tiho, je nedavno na Goriškem večeru pod okriljem Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve zbrane pozval nekdanji predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Zdaj, ko ni več na tej ...

 (photo: )  (photo: )

Nabožne ljudske pesmi

V sklopu letošnjega 18. radijskega misijona pod geslom "Ko se temelji reda podirajo" je bila temu primerno oblikovana tudi oddaja o ljudski glasbi.