Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Blessing Offor (foto: FB Blessing Offor)
Blessing Offor | (foto: FB Blessing Offor)

Slep nigerijski pevec tudi s pesmimi o hvaležnosti svojemu »plemenu«

Ritem srca | 21.01.2023, 10:02 Andrej Jerman Rok Mihevc

Ritem srca smo posvetili nigerijsko-ameriškemu kantavtorju Bleesingu Offorju, ki je pred dnevi izdal svoj dolgo pričakovani prvi studijski album z naslovom My Tribe – Moje pleme.

Prinaša raznolik nabor pesmi, v katerih se odseva izredno bogata življenjska pot tega nigerijskega ustvarjalca. Želel je posneti album, ki bi bil iskren izraz tega, kar čuti in tega, kar je. Je tako nekakšna glasbena zgodba njegovega življenja, v kateri pomembno mesto nameni svojim koreninam. Ta pesem govori o zvoku dežja, ki ga vedno znova ponese v otroške dni, čas veselja, čas prešernosti, ki ga spremlja in je zanj kot pred okus nebes.

Blessing Offor je svoja rosna otroška leta preživel v rodni Nigeriji. Kot 6-letni fantič je zbolel za glavkomom, rakom vidnega živca in starša sta ga, z željo po najboljših možnih pogojih za zdravljenje, poslala k stricu v ZDA. Offor je kljub vrhunski zdravniški pomoči do 10. leta povsem oslepel, kar pa ga ni oviralo pri razvijanju glasbenih veščin. Danes je cenjen izvajalec in avtor, k prepoznavnosti pa mu je pomagalo tudi nedavno sodelovanje s Chrisom Tomlinom.

In simbolično tako naslovna pesem iz albuma naslavlja vse, domače v Nigeriji in vse ljudi, ki jih z avtorjem povezuje kakšna druga izkušnja ... mogoče tudi ljubezen do glasbe, ki slavi Gospoda.

My Tribe je naslovna pesem, v kateri Blessing izraža pripadnosti in hvaležnost svojemu plemenu, svoji družini. Čeprav sam izhaja iz plemena igbo, pa je izraz pleme v današnjem času razumljen kot pripadnost neki skupini ljudi, s katerimi nas veže pogled na svet in način življenja. In simbolično tako naslovna pesem iz albuma naslavlja vse, domače v Nigeriji in vse ljudi, ki jih z avtorjem povezuje kakšna druga izkušnja ... mogoče tudi ljubezen do glasbe, ki slavi Gospoda.

Eden od motivov, h katerimi se Blessing kot pisec vrača, je zavedanje, da je uspeh pogojen s potom, bolečino tudi grenkobo. Da kdor je nekaj izgubil, tisto, kar mu je ostalo, ceni bolj ... In da je najbolj pomembna življenjska drža, vztrajanje. In pa Upanje.

V pesmi Bright Days poje o spremembi, ki prihaja. O upanju, ki živi, o svetlejših dneh, ki prihajajo .. čeprav se mogoče danes zdi, da temu ni tako.

In čeprav Blessing ne piše slavljenske ali molitvene glasbe, skozi njegove pesmi sije vera. Vera v dobro in vera v Upanje z veliko začetnico.

Ritem srca
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...