Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Estera Stojko (foto: osebni arhiv)
Estera Stojko | (foto: osebni arhiv)

Estera Stojko na hrvaškem krščanskem festivalu z najboljšo pesmijo

Ritem srca | 18.11.2022, 11:46 Rok Mihevc

Estera Stojko je bila naša gostja tokratnega Ritma srca. Predstavila je svojo novo pesem, s katero se je udeležila krščanskega glasbenega festivala na Hrvaškem, »V Tebi zmorem vse« in z njo osvojila tudi nagrado za najboljšo pesem. V studiu jo je gostil Andrej Jerman.

Mama, žena, vzgojiteljica, učiteljica, glasbenica

Estera je v prvi vrsti mama in žena, po poklicu pa vzgojiteljica in učiteljica. Je tudi zborovodkinja, pod svojo taktirko je imela že več mladinskih in otroških zborov, trenutno pa ima otroški zbor v Rovtah. Njena glasbena pot se je začela že zgodaj, saj je njen oče dobro poznan glasbenik, Marjan Grdadolnik, tudi dirigent orkestra Cantabile. »Tako me glasba spremlja že od začetka otroštva, tudi mama igra kitaro, vsi otroci smo glasbeniki.«

Z družino
Z družino

Šola pri prof. Alenki Gotar

Za sabo ima tudi glasbeno šolo iz klavirja in orgel ter tri leta klasičnega petja, trenutno pa poje pri profesorici Alenki Gotar. »Klasično petje mi ni toliko ležalo, v njem se nisem počutila domače kot se zdaj v popu, kjer lahko izrazim svoja čustva in energijo. Klasično petje pa je osnova.« Svojo solo pot je začela tudi v zboru Adoramus, kjer je dobila kakšno solo točko, kasneje kot solistka s Simfoničnem orkestrom Cantabile. »Mi je v čas in sem hvaležna, da sem lahko pela ob tako kvalitetnem orkestru.«

Andrej Jerman je v Ritmu srca gostil glasbenico Estero Stojko
Andrej Jerman je v Ritmu srca gostil glasbenico Estero Stojko © Andrej Jerman

Kako je peti, če ti dirigira oče?

Na vprašanje, ali je težko peti z orkestrom, ki ga dirigira oče, Estera odgovarja, da ja in ne. »Moj ati je zelo prijazen in korekten, takoj pove, če bi bilo mogoče kaj spremeniti, mi daje strokovne nasvete, ki mi koristijo. Včasih je tudi pritisk, da se moram res izkazati, ker vem, da so ob meni sami vrhunski glasbeniki. Sem pa tudi po naravi dovolj kritična.« Sodelovanje z orkestrom jo je lansko leto pripeljalo tudi v Celje na dobrodelni koncert Karitas Klic dobrote, kjer se je prvič predstavila celotni Sloveniji.

Estera skupaj z očetom Marjanom Grdadolnikom
Estera skupaj z očetom Marjanom Grdadolnikom © osebni arhiv

Nastop na hrvaškem festivalu Svjetlost dolazi

Pred kratkim je ponesla tudi svojo pesem, s katero je nastopila na hrvaškem duhovnem glasbenem festivalu Svjetlost dolazi. Za prijavo na festival jo je spodbudila profesorica Alenka, ki ji je Estera hvaležna, »da me je potisnila, da sem se lotila tega projekta. Hitro sem kontaktirala prijateljico Bojano Škrlj in jo prosila za besedilo in glasbo. Bojana je rekla, odvisno od naklonjenosti in milosti Svetega duha. Čez tri dni sem že dobila na mail pesem, bila sem čisto presenečena in ganjena, saj je Bojana zadela v polno.«

Pesem govori o tem, da z Božjo pomočjo zmorem vse, da nas Bog vsak trenutek varuje in umirja naše misli in da v Njem najdemo moč in zatočišče.

Kako je, ko Slovenka pride peti duhovne pesmi na Hrvaško?

Pesem »V Tebi zmorem vse« po Esterinih besedah govori o tem, »da z Božjo pomočjo zmorem vse, da nas Bog vsak trenutek varuje in umirja naše misli in da v Njem najdemo moč in zatočišče«. Sodelovala je z mladima logaškima glasbenikoma Lukom Petrovčičem in Vanetom Skupicem, njeno sestro Cecilijo in Dejanom Žujičem. In kako je, ko Slovenec pride peti duhovne pesmi na Hrvaško? »Bila sem zelo lepo sprejeta, bilo je krasno vzdušje, organizacije je potekala tako kot mora. Zapela sem v slovenščini, zadnji refren pa tudi v hrvaščini, kar je bilo poslušalcem všeč.« In komisiji tudi, saj je dobila nagrado strokovne žirije za najboljšo pesem.

Prejemnica nagrade za najboljšo pesem
Prejemnica nagrade za najboljšo pesem

RITEM SRCA

Oddaja Ritem srca, ki je na sporedu vsak petek ob 21.30, je posvečena sodobni krščanski glasbi. V njej poročamo o festivalih, koncertih, slavljenjih in podobnih dogodkih. Spoznavamo slovenske in tuje izvajalce ter predstavljamo nove izide. Prisluhnite arhivu.


Ritem srca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.