Marjan BuničMarjan Bunič
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
 (foto: Vatican Media)
| (foto: Vatican Media)

"Ko se boste počutili nemočne, poglejte majhno zrnce soli."

Papež in Sveti sedež | 05.02.2023, 13:44 Rok Mihevc

Papež Frančišek je zaključil svoje 40. apostolsko potovanje v Kongu in Južnem Sudanu. Včeraj popoldan se je srečal z migranti in notranje razseljenimi, danes dopoldne, pred odhodom v Rim, pa je v navzočnosti 70 tisoč vernikov daroval še sveto mašo v mavzoleju Johna Garanga.

Dovolj je ščepec

Papež se je Južnim Sudancem zahvalil, ker so sol zemlje v tej državi. Ko se bodo čutili majhni in nemočni, naj pogledajo majhno zrnce soli, je spodbudil. »Gre za majhno sestavino in ko jo enkrat damo na krožnik, izgine, se raztopi, vendar ravno na ta način da okus vsej vsebini. Tako tudi mi kristjani, čeprav smo krhki in majhni, tudi kadar se nam naše moči zdijo nepomembne spričo velikosti problemov in slepe silovitosti nasilja, lahko damo odločilen prispevek k spremembi zgodovine. Jezus hoče, da to storimo kot sol. Dovolj je ščepec, ki se raztopi in celoti da drugačen okus. Zato se ne moremo umakniti, kajti brez tega malo, brez našega malo, vse izgubi okus.«

© Vatican Media

© Vatican Media

Sol odpuščanja

V imenu Jezusa, njegovih blagrov, odložimo orožje sovraštva in maščevanja, da bi zgrabili molitev in ljubezen; premagajmo tiste antipatije in odpor, ki so sčasoma postali kronični in predstavljajo nevarnost, da zoperstavijo plemena in etnične skupine, je dejal sveti oče v pridigi. »Naučimo se na rane dajati sol odpuščanja, ki peče vendar celi. Četudi srce krvavi zaradi zadanih krivic, se enkrat za vselej odpovejmo temu, da bi na zlo odgovarjali z zlom, in dobro nam bo delo v notranjosti.«

© Vatican Media

© Vatican Media

Svetle krščanske skupnosti

Zaželel jim je še, da bi bili svetle krščanske skupnosti, ki kot mesta na gori lahko luč dobrega mečejo na vse in pokažejo, da je mogoče živeti zastonjskost, imeti upanje in skupaj graditi spravljeno prihodnost.

© Vatican Media

© Vatican Media

Mednarodno skupnost pozval k pomoči

Na včerajšnjem srečanju z razseljenimi osebami pa je papež mednarodno skupnost pozval k pomoči Južnemu Sudanu, kjer je bilo zaradi spopadov ali naravnih nesreč prisiljeno zapustiti svoje domove tretjina prebivalcev in že leta živijo v begunskih taboriščih. Prebivalce države, v kateri je pogosto nasilje nad ženskami, pa je prosil, naj jih varujejo, spoštujejo in cenijo.

© Vatican Media

Papež in Sveti sedež